tomi80 20.06.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam - czy w związku z zaciągnięciem kredytu i wpisu do hipoteki jestem zobowiązany zapłacić podatek? W banku i w sądzie nikt nic nie wspominał ale słyszałem od znajomego, że trzeba zapłacić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Podatek płacisz za umowę kupna/sprzedaży - w zależności od formy operacji : od czynności cywilnoprwanych lub VAT. Od ustanowienia hipoteki też jest podatek od czynności cywilnoprawnych. Do tego płacisz opłaty sądowe, pewnie związane z wpisem hipoteki. Samo zaciągnięcie kredytu nie jest raczej obwarowane podatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 20.06.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 W związku z zaciągnięciem kredytu - nie. W związku z wpisem hipoteki - tak. Od hipoteki kaucyjnej płaci się 200 zł za wpis i 19 podatku od czynności cywilnoprawej, jest na to dwa tygodnie. Jeszcze jest hipoteka zwykła - nie wiem ile tu kosztują opłata i podatek, nie zawsze bank wymaga wpisu zwykłej. Dzwoniłam do US w sprawie podatku od wpisu, na pytanie kto powinien mnie poinstruować w tym względzie i czemu ja sama muszę na to wpaść, urzędniczka stwierdziła, że chyba bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi80 20.06.2008 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Dzięki za odpowiedź, miejmy nadzieję, że przejdzie w US, iż 2 tygodnie liczy się od powiadomienia prze Sąd o wpisie, ponieważ wniosek złożyłem w listopadzie ale oficjalnej informacji o wpisie jeszcze nie dostałem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 20.06.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Dzięki za odpowiedź, miejmy nadzieję, że przejdzie w US, iż 2 tygodnie liczy się od powiadomienia prze Sąd o wpisie, ponieważ wniosek złożyłem w listopadzie ale oficjalnej informacji o wpisie jeszcze nie dostałem. pozdrawiam zmartwię Cię liczy się od złożenia wniosku i uiszczenia opłaty ale myślę, że jak się dobrowolnie zgłosisz, to przebaczą, a i odsetki od tego trochę Cię nie zeżrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 05.07.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Z tymi terminami to jest tak, że masz dwa tygodnie od podpisania w banku zgody na wpis do hipoteki - ja w każdym razie tak miałem (GE). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts