Piotr_ok 20.06.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 witam, jakiej firmy i w jakiej cenie montowaliście zestawy solarne? chodzi mi o zestaw składający się z solarów rurowych (~3m2), bufora (~300 l) i sterowania; dzis dostalem oferte od viessmanna ... na 20 tys. ... trochę mnie zmroziło pozdr Piotr ps. mozecie polecić 'sensowne' rozwiązanie i instalatora z mazowieckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.06.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Solar próżniowy 2x 20 rur + pełna automatyka + zasobnik miedziany 300l18 tyś z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Sam solar próżniowy w przeliczeniu na 1m2 można kupić już za 1.000,- http://www.thermogolv.com/cennik,prozniowe_kolektory_sloneczne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Sam solar próżniowy w przeliczeniu na 1m2 można kupić już za 1.000,- http://www.thermogolv.com/cennik,prozniowe_kolektory_sloneczne.html "noooo, Dziecko, co Ty wiesz....." przeca napisał z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 20.06.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Wycena z dzisiaj.2 kolektory cpc 9 firmy Watt (1,93 m2 każdy) + całe ustrojstwo niezbędne do montażu + montaż 8000. Zbiornik z dwoma wężownicami 300l już mam. Koszt samego zbiornika to 2400.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.06.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Czy budowniczowie polscy mogą zrozumieć że inwestując w zdrowie nie należy oczekiwać zysków.........sam się zastanawiam czy ktoś to kiedyś zrozumie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 20.06.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 solary robiłem rok temu dokładnie z montażem 36 rur zbiornik 300l 14130 zł Ulruich zestaw platynowy.Ekologia ekologią jednakże nawet nie chcę liczyć ile kw prądu by za to było, przydało by się tak jak w wielu państwach UE coby dorzucili grosik na te nasza ekologie dla wszsytkich tylko za nasze Instalacja solarna w oparciu o kolektory próżniowe firmy Ulrich1. Zestaw solarny Solarset DUAL SD300 z bojlerem 300 l z podwójną wężownicą kpl. 1 8 199 zł + VAT2. Rury elastyczne do instalacji solarnej wraz z izolacją kpl. 2 1 720 zł + VAT3. Naczynie do bojlera D 40 szt. 1 330 zł + VAT4. Pompa solarna szt. 1 250 zł +VAT5. Płyn solarny 40 l 460 zł + VAT6. Zawór bezpieczeństwa do bojlera szt. 1 100 zł + VAT7. Pozostałe materiały instalacyjne kpl. 1 150 zł + VAT8. Montaż instalacji 2 000 zł + VAT Razem instalacja solarna 13 209 zł +7 % VAT = 14 133,63 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.06.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Cześć Ja na razie mam wycenę na :PAKIET : Piec CERAPUR SMART ZSB 22-3C z trzema kolektorami COMFORT oraz zasobnik 300l + cała automatyka do pieca i solarów za 16300 netto. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.06.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ekologia ekologią, ale uzasadnienie ekonomiczne być musi (choćby w bilansie 0- w ciągu 10 lat). Inaczej montowanie "proekologicznych" nowinek nie jest niczym innym jak frajerstwem i nabijaniem komuś kieszeni. Wybaczcie mocne słowa ale jestem po niedawnej rozmowie z wyznawcą ekologii i do dzisiaj nie mogę ochłonąć A tak swoją drogą- czy ktoś z Was widział całkowity bilans ekologiczny i energetyczny takiego zestawu solarnego? Bo może się okazać, że nakład energetyczny (i ekologiczny) na jego wyprodukowanie przewyższa zdolności produkcji energii (i oszczędności ekologiczne). Pytam bo widziałem kiedyś taki bilans dla butelek PET i szklanych. Wychodziło z niego, że koszt ekologiczny (czyli obciążenie dla środowiska) butelki szklanej dopiero po jej 17-to krotnym użyciu jest niższy od butelek PET (oczywiście też 17 szt.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 20.06.2008 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 ps. mozecie polecić 'sensowne' rozwiązanie to pytanie to serio ?? bo za 20 tyś to nawet grzejąc prądem będziesz miał CWU przez najbliższe 20 lat do przodu, i szybciej się ten solar rozleci niż skończą ci się te pieniądze pytanie oczywiscie ze serio a tak apropos znalazłem cenę energii elektrycznej ~0,34 gr/kwh co daje mi okolo 58 tys kwh .... hmm ile to moge zagrzac wody z takiej iloscii energii??? pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.06.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 AquaPakiet dla 2-3osób to kol. próżniowo-rurowy CPC o pow.netto 3,2m^2 , zbiornik 190L - koszt AquaPakietu to 3052EURO netto;Gotowe orurowanie w otulinie, zabezpieczone przed ptactwem, Cu12x0,8mm/15m - 575 EURO netto;robocizna około 3000PLn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.06.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Ceny z kosmosu. Roczny koszt ogrzania ciepłej wody (gaz ziemny) to u mnie ok. 800 PLN. Podnieśmy to do 1000 PLN.Więc żeby inwestycja miała jakikolwiek sens ekonomiczny (0- w 10 lat) nie może kosztować więcej niż 7500 PLN (zakładając konieczność dogrzania ok. 25% wody gazem).Tyle. Reszta jest tylko opowiadaniem o ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.06.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Czy budowniczowie polscy mogą zrozumieć że inwestując w zdrowie nie należy oczekiwać zysków......... sam się zastanawiam czy ktoś to kiedyś zrozumie.... Rozumiem, że oczekujesz także na "nieoczekiwanie na zyski" ze strony producentów systemów solarnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.06.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Nie oczekuje na zyski.... pracuje i dostaje za uczciwie zarobione pieniądze.Tylko trochę mnie zaskakuje podejście ludzi do budowy własne go domu...... jak by tu jeszcze na nim zarobić i czy mieszkanie w nim się opłaci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 21.06.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 solar według mnie to super sprawa, ale w pensjonacie w Kazimierzu Dolnym lub w domku z Basenem - wtedy jestem to w stanie ekonomicznie wytłumaczyć, płacąc za takie coś 15tys. to przerost formy nad treścią i tyle. P.S. aha, no ja solarka mieć będę hi,hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.06.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 (zakładając konieczność dogrzania ok. 25% wody gazem) bardzo to optymistyczne, ja jak do tej pory zakładałem co najmniej 50%, który to zestaw solarny potrafi zapewnić 75% CWU w skali całego roku ?? Celowo przewymiarowałem zarówno koszt ogrzania gazem wody jak i % ogrzanej wody, żeby jakiś nawiedzony wyznawca nie zarzucił mi manipulacji. Po dokładnym policzeniu rzeczywisty okres zwrotu inwestycji to min. 20 lat I to zakładając znaczący wzrost cen gazu. Oczywiście przy cenach które padały powyżej. Jestem natomiast jak najbardziej za różnymi konstrukcjami samodzielnymi które przy znacznie niższych kosztach (i niewiele niższej efektywności) rzeczywiście mogą się opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Tylko trochę mnie zaskakuje podejście ludzi do budowy własne go domu...... jak by tu jeszcze na nim zarobić i czy mieszkanie w nim się opłaci.... Tak się składa, że dom buduje się zazwyczaj za własne pieniądze (najczęściej ciężko zarobione). Wydaje się więc oczywiste, że wydaje się je rozsądnie. Solar (czy inne "ekologiczne" nowinki) to wydatki z kategorii użytkowych od których wymaga się ekonomicznego uzasadnienia. Inaczej jest z elementami ozdobno- wykończeniowymi, gdzie raczej nie liczy się czy opłaci się położyć płytki za 50 czy za 200 PLN (pomijam oczywiście kwestie żywotności itp.). No chyba że dla kogoś solar jest elementem ozdobno- prestiżowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 22.06.2008 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Solar (czy inne "ekologiczne" nowinki) to wydatki z kategorii użytkowych od których wymaga się ekonomicznego uzasadnienia. hmmm ... reasumujac nalezy zalozyc ze przy obecnych cenach systemow solarnych sa one ekonomicznie nieuzasadnione; pozdr Piotr ps. polecam lekture 'wlasny dom' 4'08, gdzie na trzech stronach zachwalane sa solary (co prawda plaskie); w podsumowaniu ... eureka, w skali roku mozna zaoszczedzic 600-700 zl !!! a szczesliwy ich posiadacz zaplacil za nie 11,8 tys zł ; można tylko życzyć więcej takich udanych inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 22.06.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 absolutnie się z Tobą zgodzę! Wydatki na dom dzielę na Użytkowe i Komfortowo-Estetyczne. Te pierwsze powinny uwzględniać względy ekonomiczne Te drugie - SKY is THE LImit:-) Oczywiście są rzeczy podpadające pod obie kategorie i tu w sumie trudno oceniać. Np. Dach z tytan-cynku. Niby dach tylko i ma nie przeciekać, ale z drugiej strony jak tu pieknie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 22.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Wszyscy mają rację i ci co kupili i ci co się wahają. Rzeczywiście niby ekonomicznie do dupy z tym interesem, ale zmieniając punkt przyłożenia tych 15 tysięcy okazuje się, że nie w tym rzecz. Patrzysz na coś i tego człeku nie widzisz. Co z tego, że licząc prosto można sobie udowodnić ze się nie opłaca a po co mi to, matematyczka kiedyś udowodniła mi że 2x2 to 5, jasne odłożę sobie te 15 koła na lokatę i będzie fajowo. A popatrz kolego jeden z drugim na taką ewwentualność, wysrysuj sobie swoją krzywą sprawności w życiu, no jak wychodzi, co pnie się do góry po 60-tce ? Razem z twoim spadkiem sprawności taki wydatek jak solary to krzywa która pnie się do góry jako zysk. Zapewne nie jeden z Was wysrał na wakacjach na pierdoły, które potem tylko strych zawalały i większą sumę niż ta, nie raz przebalował i więcej ... docenisz to kolego jak za ciepłą wodę z emerytury zapłacisz, ile to będzie warte ? Kasa na koncie ? a nie raz ją wydasz a solary na dachu ?raczej nie sprzedasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts