Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy - BetaGreta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukamy firmy która zrobi nam dom w technologii szkieletowej według indywidualnego projektu.

Mąż wcześniej był zdecydowany na Unibud ale po tym co przeczytałam tutaj na forum i na forum buduj z drewna to nie wiem czy ich nie odrzucić.

Ja natomiast wysłałam zapytanie do firmy Haas. Niestety realizują tylko swoje projekty ale pan przesłał mi ofertę z firmy Futuradom. Też nic gotowego mi się nie spodobało ale oni realizują indywidualne projekty i mają swojego architekta który może nam zrobić projekt. Przesłałam im też projekt domu który mi się podoba i w jakim stylu chcielibyśmy zbudować swój. Projekt wygląda tak:

http://www.celbud.com.pl/Sprzedaz/luna_7_max.jpg

Zobaczymy na ile go wycenią.

Też jakiś czas temu szukałem wykonawcy i wiem ,że nie jest to prosta decyzja. Ostatecznie zdecydowałem się na Unibud, gdyż zwróćcie uwagę, że negatywne opinie na tym forum lub forum szkielet.pl są raczej od ludzi którzy coś od kogoś słyszeli a nie mieli sami styczności z Unibudem. Postanowiliśmy z żoną odwiedzić kilka domów w których ludzie mieszkają już od kilku lat, poczytać niemieckie fora gdzie przede wssystkim powstają domy unibudu. W tej chwili od 28 maja trwa montaż domu do stanu pod klucz i jego efekty możecie sami ocenić: http://picasaweb.google.pl/sebsek/Budowa

Mam odpowiedź z firmy Futuradom:

nie robią fundamentów a przede wszystkim nie robią stanu pod klucz; mogą zrobić indywidualny projekt i jeśli będę budowała to będzie w cenie domu; biuro mają w Łodzi.

--------------------------------------------------------------

Dzwoniłam do gminy Żabia Wola aby uzyskać informację czy można budować dom z płaskim dachem - MOŻNA.

Pytałam się o domową oczyszczalnię. Budować można ale nie ma dofinansowania.

Zapytania ofertowe wysłałam do wszystkich firm z listy.

Firmy Scandiahomes i Dom Konstancin odpadły po konsultacji z mężem.

--------------------------------------------------------

Bardzo szybko odpisała mi Pani z firmy Eurodomy wstępnie podała mi koszt 1 m2 w stanie developerskim na 2500. Mają pracownię architektoniczną.

Rozmawiałam dzisiaj bardzo długo z panią z firmy Eurodomy. Rozmawiało nam się bardzo dobrze. Wszystko robią kompleksowo od projektu przez fundamenty aż do wykończenia "pod klucz".

Chyba umówię się z panią na spotkanie jak tylko mąż znajdzie czas. Pani obiecała pokazać nam gotowy dom a także może zaprosić nas na budowę w sierpniu.

Odezwał się też pan firmy Złotniccy ale wycenę zrobi mi za 2 tygodnie.

Firma Topbud przesłała wycenę

Od firmy Wood House dostałam dodatkowe informacje.

Inez nie robi wycen przez maile ani na telefon. Trzeba udać się do nich na spotkanie.

Wczoraj byliśmy też w wiosce budowlanej w Młochowie http://www.wioskabudowlana.pl/pl_powit.php

Nie jest tak okazała jak myślałam ale warto było pojechać i zobaczyć te kilka domków.

W zasadzie jedna firma nas zainteresowała - Domy i domki (tutaj ich cennik http://domyidomki.com/html/index.php?lang=pl&menu=4&submenu=2)

Domy składają na działce. Będzie to jakaś alternatywa gdyby się okazało ze nie wjedzie do nas ciężki sprzęt.

I na koniec mieliśmy spotkanie z Panem z firmy Wolf. Pokazał nam dom w Sietrzeni który jest w trakcie budowy. Odpowiedział na wiele pytań. Był też z nami na naszej działce. Ma jeszcze sprawdzić czy wjedzie do nas ciężki sprzęt. Wziął też od nas projekt który wstępnie nakreśliliśmy i pod koniec tygodnia zrobi nam wstępną wycenę. Pan wrażenie zrobił bardzo dobre. Zna też bardzo dobrze okolicę i podwykonawców. Widać było że bardzo dobrze zna temat.

Następne odpowiedzi:

firma Gliwa - buduje na terenie całego kraju, dodatkowym kosztem jest zakwaterowanie pracowników; realizują projekty indywidualne i mają swojego architekta

Budomek - buduje kanadyjczyki

Mam jeszcze dodatkowe informacje z firmy Wood House. Koszty budowy pod Warszawą ponoszą sami. Nie ma problemu żeby budować płaski dach. Cena budowy garażu jest liczona tak jak mieszkania, natomiast tarasu to kwestia dogadania się.

Cbsilesia - mogą budować po Warszawą; dodatkowym kosztem jest zapewnienie noclegu dla pracowników. W przypadku budowy pod Warszawą budują tylko do stanu zamkniętego. Zakres prac:

- wszystkie ściany zewnętrzne z dodatkową warstwą izolacji na zewnątrz pokrytą klejem na siatce (warstwą pod tynk strukturalny)

- wszystkie okna, parapety i drzwi zewnętrzne

- wszystkie ściany wewnętrzne, również działowe z izolacją akustyczną z wełny mineralnej z przygotowanymi peszlami i otworami pod puszki instalacji elektrycznej

- tynk g-k na wszystkich ścianach wewnętrznych

- konstrukcja dachu zaizolowana 200 mm wełny mineralnej

- montaż budynku

- transport na plac budowy

- koszt wynajęcia dźwigu

Dodatkowo trzeba jeszcze doliczyć koszt płyty fundamentowej.

Mogą zacząć na wiosnę. Wykonują tak nowoczesne realizacje.

Niestety nie dostałam obiecanej wyceny z firmy Wolf.

Na dzień dzisiejszy zdecydowaliśmy z mężem że będziemy szukać firmy która buduje domy z prefabrykatów. Także na razie odpadają firmy Budomek i Wood House. Wrócimy do nich jak się okaże że nie wjedzie do nas ciężki sprzęt.

Mąż rozmawiał z panem z Unibudu. Niestety nie wybudują nam domu z płaskim dachem.