Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Śliczne są :) Chyba Stolczer wygra nasz wewnętrzny konkurs na drzwi w takim razie :) faktura drewna jest w ogóle widoczna? bo na zdjęciu nie widać. Z jakiego one są drewna?

Drewno sosnowe.

Próbowałam zrobić zdjęcie faktury, ale coś mi nie wyszło, sama zobacz:

DSCN1499.JPG

U mnie taki lekki wzór jest też na ramach okna.

Z prac budowlanych.

Glazurnik wraz z ekipą od k/g na razie robią przerwę.

Musimy mieć wolną posadzkę do dalszych prac i poprawek. Mają wrócić po nich i zrobić już wszytko na tip top.

A później malowanie.

No właśnie. Czy tynki cem-wap wymagają przetarcia np. papierem ściernym przed gruntowaniem? Podobno dobrze jest zetrzeć ten piasek. Poza tym jaki grunt i farbę polecacie? Będziemy większość pomieszczeń malować na biało. W zasadzie tylko u starszej ma być lekki wrzos, może też delikatny niebieski.

Beciu, my też mamy tynki c-w, ale nam z kolei mówiono, żeby absolutnie nie przecierać piasku, bo jakaś tam struktura tej zacierki kwarcowej się uszkodzi. Więc piasku nie ruszaliśmy, ale przed gruntowaniem ściany odkurzaliśmy. Gruntowaliśmy Ceresitem, a do malowania użyliśmy farb Para.

Beciu, my też mamy tynki c-w, ale nam z kolei mówiono, żeby absolutnie nie przecierać piasku, bo jakaś tam struktura tej zacierki kwarcowej się uszkodzi. Więc piasku nie ruszaliśmy, ale przed gruntowaniem ściany odkurzaliśmy. Gruntowaliśmy Ceresitem, a do malowania użyliśmy farb Para.

Dzięki!

No właśnie tak się dziwiłam, ale wolałam się upewnić.

Zadałam jeszcze to pytanie p. Hubertowi. Zobaczymy co on na to.

A odkurzacz zwykły czy taki przemysłowy brałaś do tego?

Dzięki!

No właśnie tak się dziwiłam, ale wolałam się upewnić.

Zadałam jeszcze to pytanie p. Hubertowi. Zobaczymy co on na to.

A odkurzacz zwykły czy taki przemysłowy brałaś do tego?

Kupiliśmy w markecie za 200 albo 300 zeta Karchera takiego niby-przemysłowego, ale na budowie sprawdził się idealnie. Filtr po pewnym czasie trzeba było wymienić, bo te wszystkie pyły po szlifowaniu k-g były wszędzie, ale do tej pory działa :)

U mnie szlifowali papierkiem ściernym na takich packach o zacierania.

Grunt jakiś kupiłam w LM, czy Casto, a farbę z teflonem zwykłą ( no może ciut lepszą) też z marketu, Na sufity sufitową śnieżnobiałą śniezkę... Są bielusieńkie. A ściany to już wiele razy szorowałam po moich dzieciakach i kolegach...

U nas grunt to była jakaś Śnieżka czy inne niewymagające coś, natomiast malowanie białe Beckers Designer 3 matt, akurat był niedwno e Leroyu w promocji w dobrej cenie, panowie wypowiadali się o nim w samych superlatywach, a efekt na razie jednego malowania (drugie po domknięciu tematu podłoga) absolutnie świetny. Kolor - bo trochę sie u nas tego zrobiło - albo Dulux z mieszalnika, albo Flugger Flutex 5 też z mieszalnika. Przy tynkach c-w malujemy matem, satyna uwypukla ewentualne nierówności podłoża...

Dzięki wszystkim co do porad w sprawie malowania.

Cieszę się, że drzwi się podobają.

Akcja podłoga praktycznie zakończona (zdjęcia może jutro). Nie jest rewelacyjnie i jeszcze będziemy musieli coś zrobić we własnym zakresie, żeby podrasować podłogę. Panowie przyjechali, uzupełnili dylatacje (niechlujnie), co się dało to doszlifowali (przy okazji uszkodzili mi płytki położone już w łazience) a łazienka męża (gościnna) wymagała niestety położenia żywicy, bo już nic tam się nie dało zrobić (przy okazji pojechali żywicą pomieszczenie gospodarcze, spiżarkę, drugą łazienkę i wiatrołap). Żywica mocno przyciemniła podłogę co akuratnie w tej łazience męża teraz średnio pasuje. Trzy pokoje są ok i wymagają już tylko kosmetyki w pozostałych pomieszczeniach ciągle są plamy od impregnatu (najwięcej w salonie :( ). Podobno ma się wchłonąć. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekać.

Teraz czekamy na powrót glazurników i wejście ekipy od elewacji.

A ja w końcu muszę odgruzować mieszkanie. Poza tym czeka mnie stos faktur do rozliczenia VATu. Mam nadzieję, że w dwa dni się z tym wyrobię.

Cześć Beta,

Nadrabiam zaległości ;)

Musieliśmy odpocząć, również od forum.

Ale widzę, że nie próżnowaliście i pięknie budowę posunęliście. SUPER.

Drzwi wejściowe fajowe, tylko wiesz co Ci powiem, jeszcze nie raz będziesz przeklinać to, że nie mają klamki.

Ja mam pałąk od zew i kalmkę od środka, dobre i to, a Ty widzę, że masz "pałąk" z dwóch stron. Na pewno to super wygląda, ale z praktyczością ma to niewiele wspólnego. Do każdego otwierania drzwi będziecie potrzebować klucza, czyż nie?

Chyba, że macie jakieś inne rozwiązanie. U nas dzieci i moja mama zatrzasnęła drzwi pod naszą nieobecność, dobrze, że mieliśmy klucz "u sąsiadów".

Cieszę się bardzo z Waszych postępów, fajnie oglądać jak domek się zmienia.

Pozdrawiam

Cześć Beta,

Nadrabiam zaległości ;)

Musieliśmy odpocząć, również od forum.

Ale widzę, że nie próżnowaliście i pięknie budowę posunęliście. SUPER.

Drzwi wejściowe fajowe, tylko wiesz co Ci powiem, jeszcze nie raz będziesz przeklinać to, że nie mają klamki.

Ja mam pałąk od zew i kalmkę od środka, dobre i to, a Ty widzę, że masz "pałąk" z dwóch stron. Na pewno to super wygląda, ale z praktyczością ma to niewiele wspólnego. Do każdego otwierania drzwi będziecie potrzebować klucza, czyż nie?

Chyba, że macie jakieś inne rozwiązanie. U nas dzieci i moja mama zatrzasnęła drzwi pod naszą nieobecność, dobrze, że mieliśmy klucz "u sąsiadów".

Cieszę się bardzo z Waszych postępów, fajnie oglądać jak domek się zmienia.

Pozdrawiam

Miło Cię widzieć :)

Muszę do Ciebie zajrzeć. Są nowe fotki?

U nas drzwi się nie zatrzasną, bo mamy zamek kulkowy. Mieliśmy mieć jeszcze samozamykacz, ale wykonawca stwierdził, że jak nie będzie konieczności to lepiej nie montować. Zobaczymy jak to będzie w użytkowaniu.

BetaGreta - będziesz sama rozliczała faktury, czy dajesz komuś do rozliczenia?

Niestety sama i to na piechotę :(