Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super wyglądają okienka! Macie ładną działkę.

Co jest przyczyną takiego pękania ściany?

Co do przyczyn to nie wiem. Wypytamy kierownika. To jest ścianka działowa dołączona do nośnej i podejrzewamy, że ta nośna osiadała i "pociągnęła" tą za sobą co spowodowało pęknięcie. Mam nadzieję, że da się to bezproblemowo naprawić.

Weekend minął oczywiście na budowie.

Zmęczeni ale szczęśliwi :)

Oprócz pracy znalazł się czas na kawkę u sąsiadów. Mieszkają już ponad rok i są zachwyceni. Nie żałują przeprowadzki z miasta na wieś.

Jedyne co mnie przeraża to błoto wkoło. Najgorzej jest w miejscu gdzie instalowali oczyszczalnię. Zryte jest tam niemiłosiernie. Chociaż u nas nie jest najgorzej bo nie stoi woda jak na innych działkach. A na drodze dojazdowej w niektórych miejscach jeszcze całkiem duże połacie zmrożonego śniegu.

Jak dla mnie może już być koniec zimy :)

Pisałam u Analieny, że mamy problem z POŚ. Pojawiła się w zbiorniku woda.

Był pan, który robił montaż i z jednej strony nie jest źle ale nie jest też dobrze.

Wygląda na to, że woda cofnęła się z drenażu.

Oczywiście były robione badania geologiczne i nic wtedy nie wskazywało, że będzie taki wysoki poziom wód gruntowych. Przyczyną tego stanu była ta ostatnia odwilż. Na szczęście taki stan nie zdarza się często więc jest szansa, że problem nie będzie się powtarzał. A jeśli tak to podobno można zbiornik przystosować tak, żeby pełnił też rolę szamba. Nie wiem czy to prawda więc muszę się zagłębić w temat. Może ktoś słyszał o takim rozwiązaniu?

my przy obecnej pogodzie mamy kawałek za domem trochę gąbczasty grunt. Na innych działkach to jeziorka się porobiły. Będziemy musieli poszukać, co zrobić, aby ten teren utwardzić (jeśli się da).

Co do przystosowania zbiornika, to na pewno można. U mnie przy obecnym bloku, zanim zrobiono kanalizę, była oczyszczalnia. Po paru latach, w związku z tym, że była źle eksploatowana, nie odnawiała się jakaś tam kultura innymi słowy oczyszczanie nie funkcjonowało, zbiornik zaczął pełnić rolę szamba. Przyjeżdzał wóz i opróżniał. Opowiadał mi o tym szef firmy, która produkuje i montuje oczyszczalnie i to właśnie była jedna z nich. Jak to dokładnie się robi, to nie mam pojęcia, bo aż tak nie wnikałam w temat.