Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Becia, namierzylam jeszcze jedna firme z Sosnowca... http://beton-dekoracyjny.pl/, http://floorsystems.pl/

Dzięki, to jest forumowy IFS.

Już z nim korespondowałam, a najwięcej miała z nimi do czynienia Anula.

Na razie jak najwięcej plusów jest za firmą z Tarczyna.

Z wiosną wrócimy do tematu :)

Cześć,

rozmawiałam z Panem z Tarczyna i jeszcze kimś kto ma posadzkę betonową i generalna konkluzja z tych wszystkich dotychczasowych rozmów jest taka, że absolutnie nie biorę pod uwagę posadzki betonowej innej niż posadzka dekoracyjna polerowana kilkukrotnie i zamknięta np. lakierem lub szkłem w płynie. Minusy: i tak się będzie rysować i kosztuje b. dużo. Jeśli ma być dobrze zrobiona to koszt będzie ok. 140 zł/m2 materiał i niecałe drugie tyle robocizna (kilkukrotne polerowanie, w tym ręczne z narożnikach). Inne rozwiązania betonowe kategorycznie odrzucam - będzie pękać, chłonąć wilgoć, będzie nierówno. Mój znajomy, jak się okazuje, miał Pandomo z Ardexu i .... po kilku tygodniach był na tyle niezadowolony (widziałam, wyglądało obrzydliwie), że wylał na to żywicę na połysk...

Będę jeszcze rozmawiać z firmą Zaremba w sprawie posadzki na zdjęciu poniżej.

Nie wiem czy to dla Ciebie dobre wieści. Sorry, że piszę w krytycznym tonie, ale myślę, że to na prawdę ważny element domu i warto porządnie to przemyśleć.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=42797&d=1297460120

A tu fragment maila od osoby, która ma piękny beton (zdjęcia są rewelacyjne):

"My mamy zwykły beton malowany specjalną farbą do betonu. Przede wszystkim nie wszędzie da się taką podłogę porządnie wyrównać i powierzchnia nie jest jednolita. Po drugie, taka podłoga pracuje i pęka, chociaż staraliśmy się robić specjalne listwy dylatacyjne (czy jak to się nazywa). Jest to też podłoga zimna, co nie każdy lubi (my zamontowaliśmy pod nią ogrzewanie i to jest fajne). Zaletą jest to, że stosunkowo łatwo przeprowadzić renowację takiej powierzchni i bezboleśnie unika się fug. Dzisiaj jednak zrobiłabym po prostu duże płyty kładzione bezfugowo, albo wyszarpała się na olbrzymi koszt polerowanego betonu".

Mają tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/hc/he/3a9m/3KZYSj7cG1be2rtnuX.jpg

Edytowane przez anula05

Dzięki Anula!

Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo ważne.

Jednak nadal się nie zniechęcam :)

Tak jak pisałam już wcześniej mi zależy na wyglądzie zbliżonym do betonu przemysłowego, nie chcę takiej gładkiej podłogi jak na tym drugim zdjęciu. Już to zdjęcie od Zaremby wygląda lepiej (tzn. podłoga). Jak będziesz miała jakieś wieści to pisz śmiało.

Chciałam jeszcze napisać, że w tym tygodniu będzie mnie mniej na forum, bo jest u mnie moja mama, poza tym dziewczynki mają ferie i niestety w tym roku siedzą w domu więc muszę im zapewnić trochę atrakcji.

Wczoraj byliśmy kontrolnie na budowie.

Śnieg leży dookoła.

Na zewnątrz było -8 a w domu -2.

Becia, ja tez nie chcialam lakieru, grunt to dobrac impregnat, bo na tym powinna polegac betonowa podloga. Jak pociagne swoja posadzke na probe impregnatem do klinkieru i bedzie sie nadawal to Ci dam znac, ale nie bede sie tym bawic wczesniej niz w kwietniu jak P. wroci. Ostatecznie ten moj jest ok, jesli uznasz, ze trzeba go odnawiac raz na jakis czas.

Dzięki Anula!

Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo ważne.

Jednak nadal się nie zniechęcam :)

Tak jak pisałam już wcześniej mi zależy na wyglądzie zbliżonym do betonu przemysłowego, nie chcę takiej gładkiej podłogi jak na tym drugim zdjęciu. Już to zdjęcie od Zaremby wygląda lepiej (tzn. podłoga). Jak będziesz miała jakieś wieści to pisz śmiało.

No właśnie, to od Zaremby to beton polerowany, c. ok. 200/m, to drugie zaś to beton zaimpregnowany, wbrew pozorom - ponoć popękał i jest nierówny, choć na tym idealnym zdjęciu tego nie widać.

Mam trochę luzu więc może rozejrzałabym się za sprzętem AGD.

Tylko jak się za to zabrać?

Na pewno nie może być z górnej półki cenowej.

W zasadzie potrzebuję nowe sprzęty do kuchni. Tzn.

- zmywarka,

- duża lodówka z małą zamrażarką i kostkarką,

- piekarnik z mikrofalówką,

- płyta indukcyjna.

Edytowane przez BetaGreta

Becia, ja Ci radze wejsc na trone pro-test.pl i kupic testy konsumenckie np. lodowek (zwlaszcza jesli sa w miare aktualne), widzialam tez pralki i zmywarki. To kosztuje cos 6,99 chyba, ale warto. Ja tak sie doktoryzowalam nad zelazkiem, czytalam milion opinii, az w koncu kupilam test i faktycznie zelazko bylo strzalem w 10. Na porownywarkach siedza goscie od marketingu i napierdzielaja opinie, trzeba uwazac... Aaaa i zastanow sie, czy na pewno chcesz indukcje, bo plyty ceramiczne tak stanialy, ze nie wiem, czy ta rzekoma oszczednosc na pradzie zrekompensuje kase wydana na plyte. A teraz zmykam, bo mnie zastrzela. :p Edytowane przez malgos2

Nooo ale w tym temacie sporo sie zmienilo. Wszystko zalezy ile chcesz kasy wydac, ale powiem Ci, ze do mamy kupilysmy piekarnik + plyte Gorenje za 1278 zl (to 2 osobno dzialajace sprzety chociaz kupilam je w komplecie) i sa naprawde spoko. A zanim znalazlam te kuchnie to myslalam, ze bez 3,5 tysia sie nie obedzie...