Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

trzymam kciuki za prace rurkowe:yes::)

Trochę się boję więc się przydadzą.

Betko, ale przedsięwzięcie! Kibicuję Wam!

Myśmy położyli folię pod wylewkę i stwierdziliśmy że to max dla nas ;) Robiliśmy to od wieczora do rana i 3 dni nie mogliśmy siadać na wc bez porządnego wsparcia :D Fakt, folia była dociśnięta pod linijkę i przyklejona taśmą co kilkadziesiąt cm :)

Styropian położył nam ten hydraulik i zapowiedział że to był jego ostatni raz. Nie dziwię się, bo jak to widziałam to autentycznie mu współczułam

Fajny pomysł na te betonowe podłogi. W salonie i w sypialni też???

Folię praktycznie sama rozłożyłam. W dużych pomieszczeniach naciągaliśmy wspólnie. Tylko u nas było łatwiej bo bez podklejania. Styropianu położyłam tylko troszkę. Nie jest tak źle dopóki nie trzeba docinać drobnych elementów. Druga warstwa styropianu będzie gorsza przez te rurki ale mamy długi weekend to damy radę :)

Beton na całości.

Ma być coś w tym stylu:

podłoga_betonowa_idealna.jpg

Nawet dziewczynki zaakceptowały pomysł :)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Betko, docinanie małych elementów to jeszcze ujdzie. Ale podcinanie od spodu na odpowiednią głębokość, jeśli coś z pierwszej warstwy wystaje. To to jest dopiero udręka. A jeszcze w 200setce ...

Ale że dacie radę nie wątpię. Nie takie rzeczy się robiło, co nie?

Beton wygląda czadowo, kiedyś*o tym myślałam (jak odrzuciłam żywicę)

No, jestem bardzo ciekawa efektu

Ten stół zielony ciekawy

Długi weekend był bardzo pracowity. Instalacja wodna rozprowadzona, w pokojach i w części kuchni ułożony styropian. Fotorelacja w dzienniku.

Z dobrych wieści - wpłynęła kolejna transza kredytu http://forum.muratordom.images/smilies/smile-2.gif

Można umawiać następne ekipy.

Jutro mam spotkanie z panem od posadzek z firmy PETU więc zapadnie ostateczna decyzja kto ją nam wykona.

Musimy teraz znaleźć kogoś kto nam zrobi słupki pod taras. Przydałoby się to zrobić przede elewacją. Ekipa do ocieplenia i elewacji też jeszcze nie wybrana.

Chcemy też zalać betonem miejsce pod taras. To też musimy zrobić przed ociepleniem.

A przed posadzkami musimy zakupić piec i zamontować. I tak sobie myślimy, że dobrze by było wyłożyć kaflami to miejsce na którym będzie wisiał piec. Czyli jutro telefon do glazurnika.

Spotkanie z panem z PETU się odbyło. Przywiózł próbkę betonu (cudny), obejrzał nasz dom i zdecydowała, że się podejmie. Nie będzie lekko bo jest trochę mało miejsca aby pompa mogła podać beton, więc częściowo będzie rozwożony na taczkach. Teraz czekamy na umowę i podanie terminu (ustnie mamy obiecaną pierwszą połowę czerwca).

Wczoraj umówiłam się też z glazurnikiem. Teraz ma nam zrobić na szybko ścianę pod piec a w lipcu łazienki.

A dzisiaj muszę wybadać temat elewacji. Nie wiem jaki tynk wybrać? Tzn. jaki rodzaj i jaką strukturę. Kolor na pewno biały chociaż pewnie będzie problem z wybraniem odcienia. Szukam ekipy, która zrobi nam ocieplenie w wełnie, tynki, cokoły (też nie wiem jakie) i zrobi kolor. Wszelkie sugestie i namiary mile widziane :)

Poza tym kominek. Trzeba zdecydować jaki (tutaj wiem tylko tyle, że ma być pionowy, wąski z szybą do góry bez płaszcza wodnego) i kto ma nam zamontować. Ma być zamontowany w jednej linii ze ścianą. Na razie nie mam pomysłu czy czymś wykończyć czy zostawić bez oprawy (podoba mi się, ale chyba mocno niepraktyczne). I tu też proszę o porady i namiary :)

Jesteś moim Guru! Że dopinasz beton! Że tyle robicie sami! A teraz z kolejną transzą, to pójdzie Wam migiem! Brawo Beciu!!! Brawo mężu Beci!!! Trzymam kciuki i już się zapowiadam z wizytą po betonie...;)

BetaGreta przydreptałam do Ciebie z rewizytą i co widzę? Pięęęęęękne drzwi wejściowe. Ja choruję na Hoermana, ale wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi to itd... Napiszesz coś więcej o tych drzwiach? Jakie ceny?

I skąd masz paletę kolorów RAL? Bo u nich na stronie widzę tylko wybarwienia drewna...

BetaGreta przydreptałam do Ciebie z rewizytą i co widzę? Pięęęęęękne drzwi wejściowe. Ja choruję na Hoermana, ale wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi to itd... Napiszesz coś więcej o tych drzwiach? Jakie ceny?

I skąd masz paletę kolorów RAL? Bo u nich na stronie widzę tylko wybarwienia drewna...

Ceny bardzo przystępne :) - podam Ci na priva

Kolor z palety RAL dobrałam jak zamawiałam okna po konsultacji z panem od okien.

W google znajdziesz sobie palety (kiedyś chyba na stronie Hormanna można było sobie kliknąć w zdjęcie i ustawić kolor z palety, ale teraz nie umiem tego znaleźć).

Tak, same RAL to znam, ale na stronie producenta tych drzwi nie ma informacji, że oni we wszystkich kolorach RAL robią, tylko kilka wybarwień jest pokazanych. Jaki Wy macie kolor? I kolor ma zawsze strukturę drewna, czy mają też gładkie okleiny? Czy to nie są okleiny, tylko zawsze drewno barwione?

Tak, same RAL to znam, ale na stronie producenta tych drzwi nie ma informacji, że oni we wszystkich kolorach RAL robią, tylko kilka wybarwień jest pokazanych. Jaki Wy macie kolor? I kolor ma zawsze strukturę drewna, czy mają też gładkie okleiny? Czy to nie są okleiny, tylko zawsze drewno barwione?

Ja napisałam do nich maila i w odpowiedzi mi napisali, że robią we wszystkich kolorach RAL i możliwa jest niewielka zmiana w wyglądzie drzwi. Mój kolor to 7001. Napisz do nich to na pewno Ci odpowiedzą na wszystkie pytania. Niestety nie wiem jak z okleinami, nie dopytywałam się, bo i tak na oknach mam delikatnie widoczną strukturę drewna.

Anula - przy podłogówce robi się instalację kotła przed wylewkami, bo wylewki trzeba wygrzewać.

Szczególnie jak się kładzie na nie drewno.

Kocioł można zainstalować później, przecież nie wygrzewa się wylewek tuż po ich wylaniu, tylko przed położeniem drewna