Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też Beto czekam niecierpliwie na montaż Twoich drzwi :) Chociaż powoli skłaniam sie jednak ku stalowym pełnym. A jak beton?

Chcę zlecić projekt podłogówki podanej przez Ciebie osobie. Czy zamawialiście tez OZC? Czy w projekcie mieliscie tez dobór pieca pod kątem KW?

ja też Beto czekam niecierpliwie na montaż Twoich drzwi :) Chociaż powoli skłaniam sie jednak ku stalowym pełnym. A jak beton?

Chcę zlecić projekt podłogówki podanej przez Ciebie osobie. Czy zamawialiście tez OZC? Czy w projekcie mieliscie tez dobór pieca pod kątem KW?

Ja też jestem bardzo ciekawa. Tak wcześnie je zamówiłam więc już mnie skręca.

A beton jaśnieje. Impregnat się wchłania. Mi podoba się tam gdzie jeszcze przebija.

W końcu doczekałam się drzwi wejściowych.

Na razie tylko jedno zdjęcie w dzienniku, bo ciągle pracuję na pożyczonym kompie i nie chcę zrzucać zdjęć z aparatu, więc tylko jedno z komórki.

Ja jestem zadowolona. Panowie sprawnie się uwinęli. Zostawili mi nawet odrobinę farby w razie jakiś uszkodzeń (oby ich nie było).

Dzisiaj zjeżdża do nas glazurnik i ekipa od elewacji. Jednak elewacja nie ruszy od razu pełną parą bo czekamy na wełnę. A poza tym pan od glazury zrobi nam też zabudowę z karton/gipsu.

To tyle z wieści budowlanych.

A poza tym zapisałam dziewczynki do nowej szkoły więc musimy zamieszkać w domku od września :)

f77dbff5ef711f55c841b727cf30a0c3.jpg

f77dbff5ef711f55c841b727cf30a0c3.jpg

Ładne te drzwi, ale czy mają ten sam kolor co okna czy inny?

I przyznaję, że z ekscytacją czekam na te betonowe podłogi - dobrze rozumiem, że nie będziecie na nie nic już kładli i będą takie surowe:)?

Kolor nie jest identyczny bo jak zamawiałam okna to były tylko dwie opcje szarości. Pan od okien (Stary) doradził mi jaki będzie pasować z palety RAL i tak dobrałam.

A podłogi będą surowe. Myślimy czy jedynie w łazienkach nie położyć lakieru, bo na małych powierzchniach wyszły one jednolicie szare. Wczoraj dzwonił do mnie kontrolnie pan od podłóg i pytał się jak się zachowują. One ciągle się zmieniają i tak naprawdę dopiero po pół roku przestaną pracować.

Fajnie, że masz już drzwi. Ja czekam na swoje, lada moment będą... Pokaż podłogi:)

Podłogi pokażę jak tylko będę na swoim kompie bo wszystkie zdjęcia mam w aparacie.

A ja czekam na Twoje drzwi. Moje przy Twoich to pikuś :)

Bardzo ładne drzwi! i jak ładnie wyglądają zawiasy zewn. :) jak się otwiera takie drzwi bez klamki od zewn? - zawsze kluczem?

Obawiałam się tych zawiasów ale nie są tragiczne, ujdą :) a zamek mam kulkowy więc wystarczy pociągnąć czy pchnąć przy otwieraniu. Miał być samozamykacz ale na razie za namową panów wstrzymałam się. Jak nie będą się same np. pod wpływem przeciągów otwierać to nie będziemy montować.

U nas zaś falstart.

Najpierw problem z dostarczeniem wełny na ocieplenie. Ekipa od elewacji jednak stawiła się wczoraj i mieli się zabrać za rusztowanie pod elewację drewnianą ale drewno też nie dojechało :mad: Mąż dzisiaj walczy na nowo z zamówieniem drewna. Mam nadzieję, że się uda, bo panowie się zwinęli i wracają w poniedziałek.

Poza tym glazurnicy też wczoraj zjechali i odjechali i także wracają w poniedziałek. I już dogadaliśmy się z nimi, że zrobią nam sufity i jeszcze inne drobne prace.

Mąż sobie dzisiaj dłubie sam, a jutro będziemy razem na budowie.

Pogoda tylko do bani :(

Tatarak, wzór z ich strony a kolor z palety RAL. Na początku kontaktowałam się z nimi mailowo a później przyjechali na pomiar i doradzili co i jak.

Wcześniej nie widziałam ich drzwi na żywo. Zuz@nka u nich zamawiała i ich chwaliła.

Beatko, to jeszcze mam jedno pytanie - czy pod farbą widać fakturę drewna?

Beatko, to jeszcze mam jedno pytanie - czy pod farbą widać fakturę drewna?

Tak, widać. Identycznie jak przy oknach.

Beta! Kto Ci robi elewację drewnianą? Ta sama firma co Mikiadzie?

I jakie bierzecie deski?

I ile dajecie wełny na ocieplenie poddasza?

Ocieplenie i tynki robi nam okoliczna firma. I oni przygotują nam tylko rusztowanie pod elewację drewnianą a później mąż sam będzie się bawił w układanie deseczek. Planujemy modrzew syberyjski.

Wełny nie dajemy. U nas między dachem a deskami będzie ekofiber. I do belek stropowych stelaż z karton/gipsem.

Beta, bardzo ładnie wyszły drzwi. Zawiasy też są ładniejsze. Martwi mnie tylko ta faktura drewna, bo ja mam wszystko wszędzie gładkie. Jednak gdybym miała wybierać, to wzięłabym Stolczer zamiast Krispola. Tatarak, jak rozważasz drewniane, to napisz do nich. Mają dobre ceny. My musimy przemyślec - albo stalowe Hormanna a drewniane Stolczera.

Z jednej strony wiem, że drewno pracuje, z drugiej słyszę, że stalowe czy aluminiowe jak się nagrzeją, też bywają kłopotliwe. z trzeciej w otwieranych na zewnątrz zawiasy najlepiej wyglądają w drewnianych. z czwartej drewniane mają tę fakturę, która tez mi trochę nie leży (okna i brama gładkie). a w ogóle to jeszcze mam dylemat kolorystyczny. okna będa niemal napewno białe. a brama i drzwi? też białe? a może szare? Claris tak ma - okna białe, a reszta szara.

zamówiliśmy dwie muszle, bidet i pisuar.

O o o, pisuar!

Pisz mi szybko jaki, czy na stelażu? Jaki przycisk.

My cały czas stoimy w martwym punkcie bo nie wiemy co zamówić, jak to zamontować, czy da się*bez stelaża. Oczywiście nikt nic nie wie, w sklepach pisuarów nie ma, glazurnik nie robił ("co nie znaczy że nie zamontuję") ...twardy orzech

O o o, pisuar!

Pisz mi szybko jaki, czy na stelażu? Jaki przycisk.

My cały czas stoimy w martwym punkcie bo nie wiemy co zamówić, jak to zamontować, czy da się*bez stelaża. Oczywiście nikt nic nie wie, w sklepach pisuarów nie ma, glazurnik nie robił ("co nie znaczy że nie zamontuję") ...twardy orzech

Pisuar z firmy Roca. Oni sami się gubią co i jak. System od nich jest bardzo drogi. Nie wiem co dokładnie mąż wykombinował ale zakupił stelaż w Platformie i chyba dzisiaj montował. Jak znajdzie chwilę to poproszę go, żeby Ci napisała co i jak.

Zamówiliśmy ten:

http://www.roca.pl/produkt-pisuary-nexo-pisuar-z-doplywem-z-tylu-z-pokrywa-w-komplecie-przylacze-zasilajace-zestaw-montazowy-bez-syfonu-/2139/1/23

Czas oczekiwania 3-4 tygodnie.