Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekamy aż nam kasę przeleją i ruszamy :)

A to dobrze jak jedna ekipa robi elektrykę i alarm?

wielu elektryków robi również instalację alarmową, tylko nie jestem pewna czy każdy potrafi ładnie zamontować kontaktrony, aby nie były widoczne

A zamówiłaś już okna ?

Beta, super! Co z tymi oknami - mam Ci przesłać namiary do firm od ALU czy zdecydowałaś o pcv szarym (gdzieś wyczytałam)?

Jesteśmy na tym samym etapie - my już zamówiliśmy okna i od razu po oknach zakładamy pierwszą część alarmu (żeby zabezpieczyć okna:), później elektryka i rozprowadzenie wentylacji, brama zabita deskami, drzwi tymczasowe. Później, jak się zrobi cieplej, hydraulika, co+wylewki i ocieplenie+tynki zewnętrzne. Myślałam, że drzwi zewnętrzne do na szarym koncu po elewacji, a tu dziewczyny piszą, że przed? ;)

To do boju:)

ja nie wiem czy dobrze po prostu mój elektryk robi :)

wielu elektryków robi również instalację alarmową, tylko nie jestem pewna czy każdy potrafi ładnie zamontować kontaktrony, aby nie były widoczne

A zamówiłaś już okna ?

Chyba faktycznie osobno będziemy robić elektrykę a osobno alarm (chyba u forumowego Zbycha).

Co do okien to w zasadzie zakończyliśmy casting ;) i na razie wygrywa Stary :)

Ale fajnie będą nowe zdjęcia!!!

Nooo ruszaj, ruszaj i pokazuj coś zdziałała... :)

Pokazuj Becia, bo ostrze sobie zeby na Twoja wykonczeniowke, na pewno bedzie super. ;)

Zdjęcia na pewno będą.

Tylko u mnie to raczej skromnie będzie. Bez szaleństwa.

Beta, super! Co z tymi oknami - mam Ci przesłać namiary do firm od ALU czy zdecydowałaś o pcv szarym (gdzieś wyczytałam)?

Jesteśmy na tym samym etapie - my już zamówiliśmy okna i od razu po oknach zakładamy pierwszą część alarmu (żeby zabezpieczyć okna:), później elektryka i rozprowadzenie wentylacji, brama zabita deskami, drzwi tymczasowe. Później, jak się zrobi cieplej, hydraulika, co+wylewki i ocieplenie+tynki zewnętrzne. Myślałam, że drzwi zewnętrzne do na szarym koncu po elewacji, a tu dziewczyny piszą, że przed? ;)

Anula, dzięki za pamięć. Zdecydowaliśmy się jednak na PCV, także nie będę Cię już męczyć. Duża różnica w cenie a poza tym po rozmowie ze Starym przekonał nas do tego, że PCV są cieplejsze. Też tak zrobimy jak piszesz, najpierw okna a później alarm. Nas czeka jeszcze dach, bo na razie mamy samą blachę. Drzwi kupimy też tymczasowe, które może później wykorzystamy do garażu (jak go sobie wybudujemy :) ).

A przez weekend walczyliśmy z elektryką. Niby już dużo mieliśmy zrobione, bo w początkowych planach była budowa w prefabrykacie ale teraz tak na spokojnie rozplanowaliśmy oświetlenie wewnątrz i na zewnątrz i wszystkie pstryczki elektryczki.

I czekamy na przelew kasy z kredytu, także jeszcze o kciuki poproszę, żeby się sprężyli z tym przelewem. Jak będzie kasa to zamówimy okna.

Ruszaj i trzy razy zastanów się, czy nie można wydać tej kasy na coś lepszego za mniejszą kasę.... I oszczędzaj, bo na koniec braknie... czasami niedużo, czasami sporo....

Więc wiem z doświadczenia.... trzeba oszczędzać....

Mnie niestety nie wyszło...

Ale jak będę drugi dom budować.... to wyjdzie mi wszystko.

Becia, super wieści :D

to teraz do roboty i czeka was przyjemność zamawiania i patrzenia na zmiany jakie będą teraz zachodzić w domu :D

Super, niezmiernie się cieszę i nie mogę się doczekać :D

I tak jak Arnika pisze, nie zawsze to co najdroższe jest najlepsze i warto liczyć koszty, bo potem może nie starczyć pieniążków

Tak właśnie mamy zamiar robić. Zdaję sobie sprawę, że kasa ucieka mocno a najwięcej przy drobiazgach.

Na razie mocno na tapecie okna i alarm.

Dzisiaj zrobię rozeznanie z elektryką. Niby mam pana, który robił mi przyłącze i byłam z niego zadowolona ale muszę oczywiście porównać co i jak.

To ja Ci radze Becia, nie czytaj za duzo na forum, bo Ci kasa wyjdzie szybciej niz na konto wplynela. ;) :p

Dlaczego Małgoś tak mówisz?????

Ja dużo czytałam, ale nie wybierałam płytek za 200zł, tylko za 40-60zł... A efekt bardzo podobny.... Affrony też koło 150zł są a ja mam za 47zł.... I to w tym formacie.....

I jak chcesz przyciąć koszty to przytniesz... ale nalatać, naszukać się trzeba. A dziewczyny niezwykle pomocne są. I dobrze doradzą.

Ty też Małgoś wiele razy zasięgałaś porad i prosiłas o pomoc dziewczyny... i na złe Ci to nioe wyszło. Tylko tyle, ze trzeba znać swój budrzet i zachować zdrowy rozsądek :)

Czego wszystkim czytającym, sobie tez i Beci życzę :)