Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Dziennik budowy - BetaGreta"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witaj BetaGreta. Spodobały mi się Twoje drzwi. Na stronie nie ma cen, nie ma też danych o kolorach. Możesz napisać ile Was będą kosztować? Czy szary (bo napisałaś, że chcesz szare) kosztują więcej czy robi w standardzie? Szukam zewnętrznych, bo wycofujemy się z RenoDoor, a te Twoje wyglądają bardzo ładnie. Podoba mi się jeszcze NW-9, ale bez tych ozdobników na dole i z gładką szybą.

Mam jeszcze pytanie do podłogówki, którą teraz chyba rozpracowujesz. Czy robicie ją na całości domu i czy przy oknach do podłogi dajecie może grzejniki kanałowe?

witaj BetaGreta. Spodobały mi się Twoje drzwi. Na stronie nie ma cen, nie ma też danych o kolorach. Możesz napisać ile Was będą kosztować? Czy szary (bo napisałaś, że chcesz szare) kosztują więcej czy robi w standardzie? Szukam zewnętrznych, bo wycofujemy się z RenoDoor, a te Twoje wyglądają bardzo ładnie. Podoba mi się jeszcze NW-9, ale bez tych ozdobników na dole i z gładką szybą.

Mam jeszcze pytanie do podłogówki, którą teraz chyba rozpracowujesz. Czy robicie ją na całości domu i czy przy oknach do podłogi dajecie może grzejniki kanałowe?

Co do podłogówki to robimy na całości bez grzejników kanałowych przy oknach.

A o drzwiach napiszę Ci na PW.

W/g mnie mądra decyzja, że nie dajecie grzejników kanałowych...

Drogie są jak nie wiem, i czasami wcale nie są odpalane przez właścicieli tych grzejników.....

Ja to też praktyczna jestem i leniwa :) Nie wiem jak często chciałoby mi się to sprzątać, a mam wrażenie, że tam się strasznie dużo kurzu gromadzi.

No to ja Wam powiem, ze jestem strasznym zmarzluchem... i nic nie wieje od okien, ale też okna miałam klejone na taśmy.

Podłogówka jest dawana od ścian 10cm, a każda pętla co 18-20cm... Obliczał nam znajomy, i to jeszcze wtedy, gdy mieliśmy mieć sufit , a że sufit zdjęliśmy i powstał bardzo wysoki salon (jakieś ponad 5 metrów wysokości... ) ,to nawet bałam się czy nie będzie zimno... I nie jest zimno... Nawet jak było -17*C to miałam w salonie 22-23*C i zawsze jeszcze mogłam odkręcić podłogówkę.

Aaaa i szerokich okien tarasowych mam dwa i nie jest zimno i podłogówka bez kanałowego wystarczy.

Jak masz za gęsto rurek, to temp jest taka sama, ale jest większe zużycie energii... Tak to jakoś było...

A żeby hydraulik nie dał ciała to układają podłogówkę co 10-15cm i wtedy wszystkim wydaje się, ze jest dobrze.

U mnie jest ciepło i mnie to wystarczy :)

Właśnie dzisiaj mąż ze znajomym założyli siłowniki na rozdzielkę i termostaty... do dzisiaj jeszcze wszystko musieliśmy chodzić i sterować na zaworze w kotłowni... i albo miałam za zimno czyli 20*C, albo w sypialni za gorąco... jak w domu było 23*C.

Od dziś w czterech pokojach jest podłączone, a zostało do podłączenia jeszcze w kuchni i w salonie, to potrzebuję jeszcze 5 lub 6 siłowników, a że kasy nie mam i w tych pomieszczeniach i w dzień i w nocy ma z założenia być ciepło to na razie siłowników w rozdzielce nie zakładam....

dzięki Arnika za bardzo przydatną informację. Cieszę się, że wystarczy podłogówka. Nie chcę żadnych grzejników, bo mi popsują urządzania, a jak znam życie, to jak już miałyby być, to chciałabym, aby były ładne. A takie kosztują. Podłogówka podoba wychodzi dobrze w rachunkach.

Ja teraz przymierzam się do zlecenia projektu podłogówki. Kłaść będziemy sami.

I z tego co już poczytałam to Arnika dobrze napisała co do rozmieszczenia rurek. Trzeba jeszcze pomyśleć gdzie nie warto dawać. Na pewno nie będziemy dawać w spiżarni i pod szafkami czy pod wyspą w kuchni.

W łazienkach zrobimy tylko niezależne grzejniki do prądu. Tak żeby nawet latem można było włączyć aby coś podsuszyć w chłodniejsze dni.

Drzwi zewnętrzne wymierzone, zaklepane, zamówione :)

Dzisiaj widziałam się też z panem, który zaprojektuje nam podłączenie zbiornika z gazem i zrobi projekt przyłącza gazowego wewnątrz budynku. I tu mały klops bo rura od gazu będzie musiała przechodzić górą przez brodzik :( Jakoś będę musiała ją zamaskować bo zabudować nie mogę.