Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wcinka do wodociągu czy studnia ?

SERENADA

Recommended Posts

Studnia

1. Koszt wybicia studni

2. Hydrofor

3. Opłata za prąd (potrzebny do hydroforu)

4. Sprawdzanie czy woda jest zdatna do picia (tu nie wiem jakie są przepisy - nawet jesli nie jest wymagane sprawdzenie wody dla urzędu, to chyba warto dla siebie)

5. Jak nie będzie prądu - nie ma wody.

Wodociag:

1. wcinka i podłączeie do wodociagów

2. opłaty za wodę

W miom poprzednim domu była studnia , ale też podłączenie do wodociągu.

Do gotowania uzywałam wody ze studni, jak i do podlewania ogrodu, mycia samochodu itp.Studnia miała taką pompę zakończoną kranem -więc nie było z tym problemów. Zanim podłączyliśmy się do wodociągu była tylko studnia - więc i hydrofor, a to same kłopoty. Bo to złe cisnienie, brak np jednej fazy-nie ma więci wody ,cos się bez przerwy psuło a jak było ok to znów nawaliła inna część. Potem przyszła era wodociągu- tu niby wszystko dobrze. Woda miała jednak paskudny smak, cena wody +scieki to koszmar.Podlewanie ogródka czy warzywniaka i woda z kranu - to naprawdę spory koszt. W obecnym domu mam tylko wodę z wodociągu ( bo tez innej mozliwości nie mam)- nadal jednak do gotowania wożę wodę z poprzedniego miejsca zamieszkania(trochę uciążliwe,ale i zupa smakuje inaczej)