Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy, czy takie okno ma sens???

Recommended Posts

Witam

Mam otwory 1500x1500 mm, chcę mieć okna rozwierno uchylne bez podziału z szybą P2 lub P4, plastikowe ramy.

Jedni sprzedawcy mówią, że można zrobić ale będą problemy z opadaniem skrzydła i przez to gwarancja ? Inni wogle nie chcą takiego okna zrobić, ale są i tacy co takie okno zrobią z gwarancją. Pytanie czy pomimo gwarancji nie będzie problemów z użytkowaniem takich dużych i ciężkich okien? Czy nie rozsądniej je podzielić? Nie chciał bym tego robić ze względu na zmniejszenie powierzchni szyb. Może ktoś ma takie okna?

Pozdrowienia Mergiel

Aluplast Ideal 4000, 5000, 6000 spokojnie wytrzyma

Kommerling spokojnie

Schuco CT-70 spokojnie

Salamander 2 i 3 D, Veka, Aluplast Ideal 2000,3000, KBE... już będzie miał kłopoty

Inne - w przerażającej swej większości podobnie jak Salamander lub jeszcze gorzej

Skrzydło z racji ciężaru będzie po prostu w nich opadać

w zasadzie wszystko już zostało powiedziane... Dodam tylko, że w poprzednim mieszkaniu miałem właśnie takie okno. Otwierane było praktycznie tylko do mycia, natomiast uchylane non stop. Po ok. 2 latach zaczęły się problemy z przycieraniem ram przy zamykaniu.

Wypadało by w tym miejscu podać producenta tych okien, ale sorki - nie pamiętam. Okna wstawiane były w standardzie przez JW Destruction ;)

...Okna wstawiane były w standardzie przez JW Destruction ;)

i wszystko jasne jak slonce :lol:

Jesli mówisz o szybie P-2 czy ileś tam to zapewne okucia także minimum Wk-1 wiec zastosowanie podnośnika skrzydła odpada :( ale... można zastosować wślizg - każdy system okienny coś takiego ma

Zapobiega on opuszczaniu sie skrzydła w pozycji zamkniętej i ułatwia jego zamykanie

ja bym sobie darowal z innego powodu

wszystko zalezy oczywiscie od calosci domu i upodoban lecz moim zdaniem takie okna sa po prostu niespecjalnie urokliwe

Ja mam jeszcze ciutkę większe w kuchni 1600x1500. Wygląda dla mnie dość fajnie. Więc jeżeli autorowi się będą podobać, to nic nam do tego.

Zgodzę z tym co było wyżej też napisane, że takie duże, to raczej do uchylania a nie otwierania.