klkl 21.06.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Z wykonawcą instalacji wod-kan-co podpisałem umowę w której są zawarte ogólne koszty z podziałem na: robociznę, materiały, piec co (eko-goszek). Są wymienione po prostu 3 kwoty, oraz z grubsza zakres robót (ile podłogówki, jakie kaloryfery, typ rur w instalacji). Za materiały płacę w dniu ich dostarczenia (dostaw będzie kilka), za robociznę co tydzień część ustalonej kwoty, proporcjonalnie do postępu prac.I teraz pytanie: pojawia się pierwsza dostawa sprzętu, wykonawca chce za to powiedzmy 6000 zł, wystawia mi na to KP, ale już na pytanie o wyszczególnienie co ile konkretnie kosztowało nie jest mi w stanie powiedzieć. Mogę ewentualnie pod koniec prac dostać wykaz sprzętu, który został zużyty ale bez wyszczególnienia co za ile. Fakturę dostanę na koniec z pozycją "robocizna z materiałem" z kwotą sumaryczną zawartą w umowie (przypuszczam, że chodzi o 7% VAT). Czy wykonawca nie powinien mi przedstawić faktur zakupu, które otrzymał w hurtowni sprzętu wod-kan? Skoro płacę za materiał określoną kwotę powinien mi udowodnić, że rzeczywiście tyle wpakował w sprzęt(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.06.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 ja wprawdzie jeszcze nie mam takich problemów ale nie wyobrażam sobie innego sposobu rozliczania - wykazuję że tak powiem zasadę ograniczonego zaufania , wolę mieć pewność że wykonawca nie kupił jakiejś śrubki za 0,50 zł a mnie liczy po 1 zł albo wiecej wiadomo za 0,50 zł człowiek z torbami nie pójdzie ale wiecej takich pozycji i już nie jest tak kolorowo jak to mówią tu złotówka tam dwie i stówki nie ma albo i paru stówek według mnie do rozliczenia może wpisać kwotę ale rachunki do wglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 21.06.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 hurtownia "przywozi" i płacisz przy odbiorze czy jak ? tylko pojawia sie problem, bo wykonawca biorąc na siebie materiał- materiałem zarabia na maszyny które musi użyć- zużyć. jeśłi przedstwi Ci fakture którą on dostaje- z dość dużymi rabatami- to dlaczego masz płacić mniej o te rabaty?! on ma firme- on sobie załatwia wszystko tanio z rabatami- a Ty płącisz normalną cene... i tak i tak zawsze można policzyć ile co kosztuje (tak pi razy drzwi). teraz to i tak po ptakach- umowa podpisana ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klkl 21.06.2008 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Osek - wybacz, ale się nie zgodzę z tezą, że za zużyty sprzęt wykonawca ma prawo "odbić" sobie w cenach za materiał. Jest osobna pozycja za robociznę i to tutaj można sobie amortyzować koszty poniesione na maszyny i narzędzia, którymi się pracuje. Umowa w tym względzie jasno mówi, że określoną kwotę płacę na materiały i trudno, żeby ktoś sobie z niej opłacał cokolwiek innego. Wydaje mi się to logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 21.06.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Jeżeli w umowie - przykładowo jest napisane:- kwota za materiały taka a taka-kwota za robociznę taka a takai na koniec wszystko zsumowane na fakturze to oficjalnie wykonawca nie musi się tłumaczyć co za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 21.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Osek - wybacz, ale się nie zgodzę z tezą, że za zużyty sprzęt wykonawca ma prawo "odbić" sobie w cenach za materiał. Jest osobna pozycja za robociznę i to tutaj można sobie amortyzować koszty poniesione na maszyny i narzędzia, którymi się pracuje. Umowa w tym względzie jasno mówi, że określoną kwotę płacę na materiały i trudno, żeby ktoś sobie z niej opłacał cokolwiek innego. Wydaje mi się to logiczne. i ja z Toba również sie nie zgodze. ok- czyli rozumiem że gdybyś byś wykonawcą to ofkors kupujesz z pierwszej lepszej hurtowni nie patrząc na ceny? bo w Twoim interesie nie jest to aby inwestorowie pomóc zaoszczędzić 1zł sumą sumarów wtedy tylko inwestor dostaje po kieszeni. załatwiajac materiały wykonawca musi na tym coś zarobić- i tu naprawde nie mamy o czym rozmawiać sory, ale nie chec mi sie pietnaście razy pisać tego samego aby was przekonać. tak już jest jeśli wykonawca nie ma zarobić na materiale który ma załatwić- to zawsze zoabczyłbyś liste co masz (jako inwetor) kupić i możesz wtedy bulić nawet za spóźnienia w dostawie- ludzie czekaja.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroo 23.06.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Z wykonawcą instalacji wod-kan-co podpisałem umowę w której są zawarte ogólne koszty z podziałem na: robociznę, materiały, piec co (eko-goszek). Są wymienione po prostu 3 kwoty, oraz z grubsza zakres robót (ile podłogówki, jakie kaloryfery, typ rur w instalacji). Za materiały płacę w dniu ich dostarczenia (dostaw będzie kilka), za robociznę co tydzień część ustalonej kwoty, proporcjonalnie do postępu prac. I teraz pytanie: pojawia się pierwsza dostawa sprzętu, wykonawca chce za to powiedzmy 6000 zł, wystawia mi na to KP, ale już na pytanie o wyszczególnienie co ile konkretnie kosztowało nie jest mi w stanie powiedzieć. Mogę ewentualnie pod koniec prac dostać wykaz sprzętu, który został zużyty ale bez wyszczególnienia co za ile. Fakturę dostanę na koniec z pozycją "robocizna z materiałem" z kwotą sumaryczną zawartą w umowie (przypuszczam, że chodzi o 7% VAT). Czy wykonawca nie powinien mi przedstawić faktur zakupu, które otrzymał w hurtowni sprzętu wod-kan? Skoro płacę za materiał określoną kwotę powinien mi udowodnić, że rzeczywiście tyle wpakował w sprzęt(?). Zawarłeś umowę do której nie był załączony żaden kosztorys, więc tym samym nie mozesz liczyć teraz na to że ktoś bedzie się rozliczał z każdej śrubki... a przygotowanie szczegółowego kosztorysu kosztuje troche pracy (zwłaszcza gdy dana firma oferuje szeroki zakres prac) druga sprawa napisałeś "pojawia się pierwsza dostawa sprzętu" ale tutaj chodzi Cii raczej o materiał ? Jeśli jest ryczałt, nie masz prawa żądać faktur a wykonawca nie musi ci nic udowadniać!! uzgodniliście cenę wcześniej i teraz interesem wykonawcy jest zakupienie towaru po jak najniższej cenie, bo Ty już zaakceptowałeś cenę za materiały w umowie. Ma to swoje dobre i złe strony, np: jeśli ceny wzrosną, a firma nie zabezpieczyła odp wcześniej materiału, może mieć problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts