Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa z wykonawcą - koszt materiałów

klkl

Recommended Posts

Z wykonawcą instalacji wod-kan-co podpisałem umowę w której są zawarte ogólne koszty z podziałem na: robociznę, materiały, piec co (eko-goszek).

Są wymienione po prostu 3 kwoty, oraz z grubsza zakres robót (ile podłogówki, jakie kaloryfery, typ rur w instalacji). Za materiały płacę w dniu ich dostarczenia (dostaw będzie kilka), za robociznę co tydzień część ustalonej kwoty, proporcjonalnie do postępu prac.

I teraz pytanie: pojawia się pierwsza dostawa sprzętu, wykonawca chce za to powiedzmy 6000 zł, wystawia mi na to KP, ale już na pytanie o wyszczególnienie co ile konkretnie kosztowało nie jest mi w stanie powiedzieć. Mogę ewentualnie pod koniec prac dostać wykaz sprzętu, który został zużyty ale bez wyszczególnienia co za ile. Fakturę dostanę na koniec z pozycją "robocizna z materiałem" z kwotą sumaryczną zawartą w umowie (przypuszczam, że chodzi o 7% VAT).

Czy wykonawca nie powinien mi przedstawić faktur zakupu, które otrzymał w hurtowni sprzętu wod-kan? Skoro płacę za materiał określoną kwotę powinien mi udowodnić, że rzeczywiście tyle wpakował w sprzęt(?).

ja wprawdzie jeszcze nie mam takich problemów ale nie wyobrażam sobie innego sposobu rozliczania - wykazuję że tak powiem zasadę ograniczonego zaufania :wink: , wolę mieć pewność że wykonawca nie kupił jakiejś śrubki za 0,50 zł a mnie liczy po 1 zł albo wiecej wiadomo za 0,50 zł człowiek z torbami nie pójdzie ale wiecej takich pozycji i już nie jest tak kolorowo jak to mówią tu złotówka tam dwie i stówki nie ma albo i paru stówek :wink:

według mnie do rozliczenia może wpisać kwotę ale rachunki do wglądu

hurtownia "przywozi" i płacisz przy odbiorze czy jak ?

tylko pojawia sie problem, bo wykonawca biorąc na siebie materiał- materiałem zarabia na maszyny które musi użyć- zużyć. jeśłi przedstwi Ci fakture którą on dostaje- z dość dużymi rabatami- to dlaczego masz płacić mniej o te rabaty?! on ma firme- on sobie załatwia wszystko tanio z rabatami- a Ty płącisz normalną cene... i tak i tak ;)

zawsze można policzyć ile co kosztuje (tak pi razy drzwi).

teraz to i tak po ptakach- umowa podpisana ;]

Osek - wybacz, ale się nie zgodzę z tezą, że za zużyty sprzęt wykonawca ma prawo "odbić" sobie w cenach za materiał. Jest osobna pozycja za robociznę i to tutaj można sobie amortyzować koszty poniesione na maszyny i narzędzia, którymi się pracuje. Umowa w tym względzie jasno mówi, że określoną kwotę płacę na materiały i trudno, żeby ktoś sobie z niej opłacał cokolwiek innego.

Wydaje mi się to logiczne.

Osek - wybacz, ale się nie zgodzę z tezą, że za zużyty sprzęt wykonawca ma prawo "odbić" sobie w cenach za materiał. Jest osobna pozycja za robociznę i to tutaj można sobie amortyzować koszty poniesione na maszyny i narzędzia, którymi się pracuje. Umowa w tym względzie jasno mówi, że określoną kwotę płacę na materiały i trudno, żeby ktoś sobie z niej opłacał cokolwiek innego.

Wydaje mi się to logiczne.

i ja z Toba również sie nie zgodze.

ok- czyli rozumiem że gdybyś byś wykonawcą to ofkors kupujesz z pierwszej lepszej hurtowni nie patrząc na ceny? bo w Twoim interesie nie jest to aby inwestorowie pomóc zaoszczędzić 1zł ;) sumą sumarów wtedy tylko inwestor dostaje po kieszeni. załatwiajac materiały wykonawca musi na tym coś zarobić- i tu naprawde nie mamy o czym rozmawiać ;)

sory, ale nie chec mi sie pietnaście razy pisać tego samego aby was przekonać. tak już jest ;)

jeśli wykonawca nie ma zarobić na materiale który ma załatwić- to zawsze zoabczyłbyś liste co masz (jako inwetor) kupić i możesz wtedy bulić nawet za spóźnienia w dostawie- ludzie czekaja....

pozdrawiam ;)

Z wykonawcą instalacji wod-kan-co podpisałem umowę w której są zawarte ogólne koszty z podziałem na: robociznę, materiały, piec co (eko-goszek).

Są wymienione po prostu 3 kwoty, oraz z grubsza zakres robót (ile podłogówki, jakie kaloryfery, typ rur w instalacji). Za materiały płacę w dniu ich dostarczenia (dostaw będzie kilka), za robociznę co tydzień część ustalonej kwoty, proporcjonalnie do postępu prac.

I teraz pytanie: pojawia się pierwsza dostawa sprzętu, wykonawca chce za to powiedzmy 6000 zł, wystawia mi na to KP, ale już na pytanie o wyszczególnienie co ile konkretnie kosztowało nie jest mi w stanie powiedzieć. Mogę ewentualnie pod koniec prac dostać wykaz sprzętu, który został zużyty ale bez wyszczególnienia co za ile. Fakturę dostanę na koniec z pozycją "robocizna z materiałem" z kwotą sumaryczną zawartą w umowie (przypuszczam, że chodzi o 7% VAT).

Czy wykonawca nie powinien mi przedstawić faktur zakupu, które otrzymał w hurtowni sprzętu wod-kan? Skoro płacę za materiał określoną kwotę powinien mi udowodnić, że rzeczywiście tyle wpakował w sprzęt(?).

Zawarłeś umowę do której nie był załączony żaden kosztorys, więc tym samym nie mozesz liczyć teraz na to że ktoś bedzie się rozliczał z każdej śrubki... a przygotowanie szczegółowego kosztorysu kosztuje troche pracy (zwłaszcza gdy dana firma oferuje szeroki zakres prac)

druga sprawa napisałeś "pojawia się pierwsza dostawa sprzętu" ale tutaj chodzi Cii raczej o materiał ? Jeśli jest ryczałt, nie masz prawa żądać faktur a wykonawca nie musi ci nic udowadniać!! uzgodniliście cenę wcześniej i teraz interesem wykonawcy jest zakupienie towaru po jak najniższej cenie, bo Ty już zaakceptowałeś cenę za materiały w umowie.

Ma to swoje dobre i złe strony, np: jeśli ceny wzrosną, a firma nie zabezpieczyła odp wcześniej materiału, może mieć problem :-?