Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyc się do szafki energetycznej na działce ?

Recommended Posts

Mam mały dylemat , a właściwie problem.

Kupiłam szafkę budowlaną i chcę ją podłączyć pod szafkę z przyłączem prądu na działce. Przewód kupiłam 5-cio żyłowy. W szafce budowlanej mam bezpiecznik. różnicowo-prądowy , bezpiecznik 3 fazowy i dodatkowy wyłącznik pod gniazdko 220 V.

Podłączyłam 4 przewody :czarny , brązowy , biały i niebieski pod bezpiecznik różnicowy , a z niego 3 przewody pod bezpiecznik 3 fazowy (czarny , brązowy i biały) . Niebieski chcę wykorzystać jako "0" . Z bezpiecznika 3 fazowego podłączyłam czarny pod dodatkowy włącznik pod gniazdko 220 Volt, a z niego podłączyłam pod gniazdko . Przewód niebieski z bezpiecznika różnicowo-prądowego podłączyłam pod bolec. Ale teraz mam zasadnicze pytanie : czy tak jest dobrze i co podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220V . Czy niebieski podłączyć ,który jest na bolcu podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220 V czy dodatkowym przewodem zielono-żółtym pod masę skrzynki energetycznej.Czy wtedy będzie działała różnicówka ?

To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie.

Proszę o pomoc jak to zrobić ?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hm...a to nie Ty tak ostro debatowałaś ze mną na wątku o betonie komórkowym? :roll:

Powiem tak .... mając braki finansowe nie żałowałabyś kasy wyrzucając ją na biały bk zamiast szarego a żałujesz 100zł na elektryka narażając bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny....zmień kochana priorytety w dziedzinie budowlanej .

Reasumując- skrzynkę budowlaną powinien podłączyć elektryk.

Daggulka napisała :

Powiem tak .... mając braki finansowe nie żałowałabyś kasy wyrzucając ją na biały bk zamiast szarego a żałujesz 100zł na elektryka narażając bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny....zmień kochana priorytety w dziedzinie budowlanej .

NIE MASZ szczęścia to nie jest mój dylemat , a mojej znajomej , Co do BK to w dalszym ciągu uważam ,że będziesz się cieszyła ze swojego BK jak jego wybrałaś , a ja z Tobą ten temat zakończyłam , mieszkaj w czym chcesz i jak chcesz , nawet w swojej szarej Chatce..

Po czasie będziesz szczęśliwa ze swojej oszczędności jak dołożysz do remontu kapitalnego swojego domku.

Ja tego problemy nie mam bo buduję z Ytonga i wolałam zapłacić więcej za materiał niz za tandetę.

To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie.

Dla mnie tekst roku !!!!!!!!!!!!! Myślę, że jakaś fundacja mogłaby to finansować albo trzeba po prostu zarobić czy jak...? :wink:

Daggulka napisała :

NIE MASZ szczęścia to nie jest mój dylemat , a mojej znajomej , Co do BK to w dalszym ciągu uważam ,że będziesz się cieszyła ze swojego BK jak jego wybrałaś , a ja z Tobą ten temat zakończyłam , mieszkaj w czym chcesz i jak chcesz , nawet w swojej szarej Chatce..

Po czasie będziesz szczęśliwa ze swojej oszczędności jak dołożysz do remontu kapitalnego swojego domku.

Ja tego problemy nie mam bo buduję z Ytonga i wolałam zapłacić więcej za materiał niz za tandetę.

jak dla mnie tekstem roku jest szara chatka .... i remont kapitalny betonu komórkowego :o

trza to opatentować :D

Ja też nie mam problemu dlatego stać mnie na dobry materiał : na ściany , dach , drewniane okna etc i też na dobrych wykonawców ,którzy postawili mi dom.

A ty jednak masz ten problem widać to po materiałach jakie wybierasz.

Ale cóż twój wybór , twoja kasa !!

Nie ma sensu z tobą polemizować bo to bezsensowna i jałowa dysputa.

No jak to ... stać Cię na :

"dobry materiał : na ściany , dach , drewniane okna etc i też na dobrych wykonawców ,którzy postawili mi dom. "

a nie stać Cię na 100zł dla elektryka?

Są dwie opcje:

albo masz rozdwojenie jaźni tudzież dysfunkcje pamięci krótkotrwałej

albo

ściemniasz ile wlezie :roll:

No cóż ...język masz cięty , szkoda tylko że intelekt nie jest tak błyskotliwy i czytasz niezbyt dokładnie,

Ale pamiętaj ,że cięty język też można stępić .....

Zresztą mogłabym cię zaprosić abyś zobaczyła mój domek ale pewnie i tak byś nie skorzystała . Ale moźe kiedyś .... zobaczysz i ocenisz i przyznasz się do błędu.

Mam mały dylemat , a właściwie problem.

Kupiłam szafkę budowlaną i chcę ją podłączyć pod szafkę z przyłączem prądu na działce. Przewód kupiłam 5-cio żyłowy. W szafce budowlanej mam bezpiecznik. różnicowo-prądowy , bezpiecznik 3 fazowy i dodatkowy wyłącznik pod gniazdko 220 V.

Podłączyłam 4 przewody :czarny , brązowy , biały i niebieski pod bezpiecznik różnicowy , a z niego 3 przewody pod bezpiecznik 3 fazowy (czarny , brązowy i biały) . Niebieski chcę wykorzystać jako "0" . Z bezpiecznika 3 fazowego podłączyłam czarny pod dodatkowy włącznik pod gniazdko 220 Volt, a z niego podłączyłam pod gniazdko . Przewód niebieski z bezpiecznika różnicowo-prądowego podłączyłam pod bolec. Ale teraz mam zasadnicze pytanie : czy tak jest dobrze i co podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220V . Czy niebieski podłączyć ,który jest na bolcu podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220 V czy dodatkowym przewodem zielono-żółtym pod masę skrzynki energetycznej.Czy wtedy będzie działała różnicówka ?

uwaga prąd zabija.....

czytając te sprawozdanie zalecałbym jednak sprowadzenie

za 100 zł elektryka - unikniesz stresów spowodowanych ewentualnymi

zgonami na budowie - IMHO warte to te 100 złotych :-?

malinka135 ...słuchaj ... od początku bytności na forum działasz mi negatywnie na nerwy swoimi niezbyt mądrymi i grzecznymi uwagami ... panuj troszkę nad swoimi emocjami bo po 30-stce na zawał zejdziesz ... i na cholerę Ci wtedy będzie ten Twój wspaniały wypasiony domek :roll:

Daggulak napisała :malinka135 ...słuchaj ... od początku bytności na forum działasz mi negatywnie na nerwy swoimi niezbyt mądrymi i grzecznymi uwagami ... panuj troszkę nad swoimi emocjami bo po 30-stce na zawał zejdziesz ... i na cholerę Ci wtedy będzie ten Twój wspaniały wypasiony domek

Do 30-tki mi jeszcze trochę brakuje , ale moja rodzina jest długowieczna więc mi to pewnie zawał nie grozi . A wypasiony domek mi i mojej rodzinie się przyda aby kół cię w oczy , a mi żyło się lepiej i przyjemniej