malinka135 21.06.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Mam mały dylemat , a właściwie problem.Kupiłam szafkę budowlaną i chcę ją podłączyć pod szafkę z przyłączem prądu na działce. Przewód kupiłam 5-cio żyłowy. W szafce budowlanej mam bezpiecznik. różnicowo-prądowy , bezpiecznik 3 fazowy i dodatkowy wyłącznik pod gniazdko 220 V.Podłączyłam 4 przewody :czarny , brązowy , biały i niebieski pod bezpiecznik różnicowy , a z niego 3 przewody pod bezpiecznik 3 fazowy (czarny , brązowy i biały) . Niebieski chcę wykorzystać jako "0" . Z bezpiecznika 3 fazowego podłączyłam czarny pod dodatkowy włącznik pod gniazdko 220 Volt, a z niego podłączyłam pod gniazdko . Przewód niebieski z bezpiecznika różnicowo-prądowego podłączyłam pod bolec. Ale teraz mam zasadnicze pytanie : czy tak jest dobrze i co podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220V . Czy niebieski podłączyć ,który jest na bolcu podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220 V czy dodatkowym przewodem zielono-żółtym pod masę skrzynki energetycznej.Czy wtedy będzie działała różnicówka ?To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie.Proszę o pomoc jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.06.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 jak ci szkoda stowki zeby bylo dobrze i co wazniejsze bezpiecznie wykonane, to lepiej sobie daruj to budowanie w ogole .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Hm...a to nie Ty tak ostro debatowałaś ze mną na wątku o betonie komórkowym? Powiem tak .... mając braki finansowe nie żałowałabyś kasy wyrzucając ją na biały bk zamiast szarego a żałujesz 100zł na elektryka narażając bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny....zmień kochana priorytety w dziedzinie budowlanej . Reasumując- skrzynkę budowlaną powinien podłączyć elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Daggulka napisała :Powiem tak .... mając braki finansowe nie żałowałabyś kasy wyrzucając ją na biały bk zamiast szarego a żałujesz 100zł na elektryka narażając bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny....zmień kochana priorytety w dziedzinie budowlanej . NIE MASZ szczęścia to nie jest mój dylemat , a mojej znajomej , Co do BK to w dalszym ciągu uważam ,że będziesz się cieszyła ze swojego BK jak jego wybrałaś , a ja z Tobą ten temat zakończyłam , mieszkaj w czym chcesz i jak chcesz , nawet w swojej szarej Chatce.. Po czasie będziesz szczęśliwa ze swojej oszczędności jak dołożysz do remontu kapitalnego swojego domku. Ja tego problemy nie mam bo buduję z Ytonga i wolałam zapłacić więcej za materiał niz za tandetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.06.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie. Proszę o pomoc jak to zrobić ? Dla mnie tekst roku !!!!!!!!!!!!! Myślę, że jakaś fundacja mogłaby to finansować albo trzeba po prostu zarobić czy jak...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Cieszę się ,że was rozbawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Daggulka napisała :Powiem tak .... mając braki finansowe nie żałowałabyś kasy wyrzucając ją na biały bk zamiast szarego a żałujesz 100zł na elektryka narażając bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny....zmień kochana priorytety w dziedzinie budowlanej . NIE MASZ szczęścia to nie jest mój dylemat , a mojej znajomej , Co do BK to w dalszym ciągu uważam ,że będziesz się cieszyła ze swojego BK jak jego wybrałaś , a ja z Tobą ten temat zakończyłam , mieszkaj w czym chcesz i jak chcesz , nawet w swojej szarej Chatce.. Po czasie będziesz szczęśliwa ze swojej oszczędności jak dołożysz do remontu kapitalnego swojego domku. Ja tego problemy nie mam bo buduję z Ytonga i wolałam zapłacić więcej za materiał niz za tandetę. jak dla mnie tekstem roku jest szara chatka .... i remont kapitalny betonu komórkowego trza to opatentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Pędź i opatentują bo ktoś Ci temat porwie i nie zarobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 to nie ja tutaj mam problem z zarobieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Ja też nie mam problemu dlatego stać mnie na dobry materiał : na ściany , dach , drewniane okna etc i też na dobrych wykonawców ,którzy postawili mi dom.A ty jednak masz ten problem widać to po materiałach jakie wybierasz.Ale cóż twój wybór , twoja kasa !!Nie ma sensu z tobą polemizować bo to bezsensowna i jałowa dysputa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 No jak to ... stać Cię na : "dobry materiał : na ściany , dach , drewniane okna etc i też na dobrych wykonawców ,którzy postawili mi dom. " a nie stać Cię na 100zł dla elektryka? Są dwie opcje: albo masz rozdwojenie jaźni tudzież dysfunkcje pamięci krótkotrwałej albo ściemniasz ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 No cóż ...język masz cięty , szkoda tylko że intelekt nie jest tak błyskotliwy i czytasz niezbyt dokładnie,Ale pamiętaj ,że cięty język też można stępić .....Zresztą mogłabym cię zaprosić abyś zobaczyła mój domek ale pewnie i tak byś nie skorzystała . Ale moźe kiedyś .... zobaczysz i ocenisz i przyznasz się do błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.06.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Mam mały dylemat , a właściwie problem. Kupiłam szafkę budowlaną i chcę ją podłączyć pod szafkę z przyłączem prądu na działce. Przewód kupiłam 5-cio żyłowy. W szafce budowlanej mam bezpiecznik. różnicowo-prądowy , bezpiecznik 3 fazowy i dodatkowy wyłącznik pod gniazdko 220 V. Podłączyłam 4 przewody :czarny , brązowy , biały i niebieski pod bezpiecznik różnicowy , a z niego 3 przewody pod bezpiecznik 3 fazowy (czarny , brązowy i biały) . Niebieski chcę wykorzystać jako "0" . Z bezpiecznika 3 fazowego podłączyłam czarny pod dodatkowy włącznik pod gniazdko 220 Volt, a z niego podłączyłam pod gniazdko . Przewód niebieski z bezpiecznika różnicowo-prądowego podłączyłam pod bolec. Ale teraz mam zasadnicze pytanie : czy tak jest dobrze i co podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220V . Czy niebieski podłączyć ,który jest na bolcu podłączyć pod drugi zacisk gniazdka 220 V czy dodatkowym przewodem zielono-żółtym pod masę skrzynki energetycznej.Czy wtedy będzie działała różnicówka ? To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie. Proszę o pomoc jak to zrobić ? uwaga prąd zabija..... czytając te sprawozdanie zalecałbym jednak sprowadzenie za 100 zł elektryka - unikniesz stresów spowodowanych ewentualnymi zgonami na budowie - IMHO warte to te 100 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 malinka135 ...słuchaj ... od początku bytności na forum działasz mi negatywnie na nerwy swoimi niezbyt mądrymi i grzecznymi uwagami ... panuj troszkę nad swoimi emocjami bo po 30-stce na zawał zejdziesz ... i na cholerę Ci wtedy będzie ten Twój wspaniały wypasiony domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Acha...i dla ścisłości ...nie sądzę żebym popełniła jakiś błąd budując swój dom ...więc nie mam się do czego przyznawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 21.06.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Dziewczyny dajcie spokój Nie zachowujcie się jak baby na rynku, przekrzykujące sie która ma lepsze i bardziej wiejskie jaja (zresztą i tak wiadomo, że jaja z napisem ytong są najlepsze - napis sie liczy) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 ja nie mówię, że moje jaja są najlepsze ... staram się tylko udowodnić koleżance, że jej jaja również nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 21.06.2008 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Daggulak napisała :malinka135 ...słuchaj ... od początku bytności na forum działasz mi negatywnie na nerwy swoimi niezbyt mądrymi i grzecznymi uwagami ... panuj troszkę nad swoimi emocjami bo po 30-stce na zawał zejdziesz ... i na cholerę Ci wtedy będzie ten Twój wspaniały wypasiony domek Do 30-tki mi jeszcze trochę brakuje , ale moja rodzina jest długowieczna więc mi to pewnie zawał nie grozi . A wypasiony domek mi i mojej rodzinie się przyda aby kół cię w oczy , a mi żyło się lepiej i przyjemniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.06.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Lepiej i przyjemniej to się żyje z ludźmi ....ale ....sorki ...Ty tego nie zrozumiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 21.06.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 podtrzymuję DAJCIE SPOKÓJ Daggulka spokojnie jutro Twój ważny dzień, Cię pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts