Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyc się do szafki energetycznej na działce ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

... To jest właśnie mój problem , a nie mam kasy na to aby płacić elektrykowi 100 zł za przyjazd i podłączenie.

Proszę o pomoc jak to zrobić ?

elektryk niech jedzie na rowerze

za godzine nie płac mu wiecej jak 20 PLN i stój nad nim

jak dobrze pojdzie w poł godziny sie uwinie ...

tym sposobem zaoszczędzisz 90 PLN

Kupiłam szafkę budowlaną i chcę ją podłączyć pod szafkę z przyłączem prądu na działce. Przewód kupiłam 5-cio żyłowy. W szafce budowlanej mam bezpiecznik. różnicowo-prądowy , bezpiecznik 3 fazowy i dodatkowy wyłącznik pod gniazdko 220 V.

Podłączyłam 4 przewody :czarny , brązowy , biały i niebieski pod bezpiecznik różnicowy , a z niego 3 przewody pod bezpiecznik 3 fazowy (czarny , brązowy i biały) . Niebieski chcę wykorzystać jako "0" . Z bezpiecznika 3 fazowego podłączyłam czarny pod dodatkowy włącznik pod gniazdko 220 Volt, a z niego podłączyłam pod gniazdko .

Z kolorami jeszcze jakoś sobie radzisz. Z napięciem już gorzej. Od kilku lat mamy w gniazdach napięcie 230V.

Rozdzielnicę budowlaną powinna podłączyc osoba posiadająca do tego uprawnienia, po montazu powinny być wykonane pomiary i odpowiedni protokół - taka skrzynka to "instalacja odbiorcza". Ja pomimo posiadania umiejetności i odpowiedniego swiadectwa kwalifikacyjnego i tak zleciłem to osobie, która trudni się tym na codzień. Jak ważne jest poprawne podłączenie miałem okazję przetestować na własnym ciele :lol: ; różnicówka zadziałała poprawnie. Ps. wino za 100 :o , ja widziałem po 5.50 :D

nie no , juz nie przesadzajcie , jak bedziecie wolac elektryka do kazdego wlozenia wtyczki do gniazdka to rzeczywiscie final bedzie taki ze jednego dom bedzie kosztowal 250tys a drugiemu i milion zabraknie . Co to za trudnosc podpiac 5 przewodów do zacisków w podane miejsca ?? Tam pewnie na tej rozdzielni masz podane oznaczenia ( tak jak są na wtyczkach czy bezpiecznikach L1 , L2 , L3 , N i PE ) wystarczy dokładnie obejrzec , podlaczyc kable , sprawdzic jeszcze raz i cała filozofia . Pozatym kazda rozdzielnia powinna miec schemat połączenia - tam jest wszystko napisane :

jak nie masz to tu Ci pokazuje ( pewnie masz taka bo to standard ) :

http://images33.fotosik.pl/295/abfdb4879bc0f706.jpg[/url]

I nie gadajcie ze do tego potrzeba elektryka ( jak dobrze przeczyta instrukcje montazu , dobrze podlaczy i sprawdzi bedzie OK ) a jak ktos ma zaduzo pieniedzy to niech sobie dzwoni po elektryka a moze po elektrownie nawet.

nie no , juz nie przesadzajcie , jak bedziecie wolac elektryka do kazdego wlozenia wtyczki do gniazdka to rzeczywiscie final bedzie taki ze jednego dom bedzie kosztowal 250tys a drugiemu i milion zabraknie .

(ciach)

Powiem tak, nie wiem jak inni ale ja się nie odważę osobie co do której już na wstępie mam wątpliwości czy poprawnie wszystko połączy tłumaczyć co i jak ma zrobić. Nie żebym się czepiał że wszystko musi robić zaraz elektryk, ale wiem co potrafią wywinąć murarze :) i ta rozdzielnia (gdzie się będą wpinać i co gorsze grzebać) musi być bezpieczna...

Chwilami czułem się jak w piaskownicy, którego to tatuś ma lepszy samochód, kto ma większy domek, itd :o :o :lol: :lol: :lol: :lol: .

Coś mało tolerancji w naszym narodzie, kazdego prywatna sprawa co i jak buduje robi, jak robi to robi dla siebie.

Forum jest jednak do tego aby udzielać rad można przecież skwitować każdy temat jak nie wiesz to weź sobie doradce, firmę budowlaną itd która to zrobi za ciebie itp.

Swoją drogą są rzeczy do których można sie zabierać lepiej niz specjaliści - hm znałem paru takich, m.in. elektryków. :wink: :wink:

dlatego mówie ze musi byc bezpieczna i trzeba wszystko 2 razy sprawdzic zanim sie podepnie pod napięcie i jezeli podepniesz wszystko wedlug schematu zgodnie z oznaczeniami na rozdzielni czyli L1 - L1 , L2 - L2 , L3 - L3 , N - N , PE - PE to co tam ma być nie tak????

a kto ma to wszystko sprawdzić dwa razy? koleżanka malinka? ona podpisze swojej koleżance protokoły i weźmie odpowiedzialność za podłączenie?

a jak podłączy fazę pod kołek uziemiający?

Wiele można zrobic samemu , kuchenke gazową podłączyłem sam bo posiadam odpowiednie świadectwo kwalifikacyjne i umiejetnosci :D , rozdzielnicy nie ponieważ nie posiadam sprzetu do pomiarów, a bez pomiarów i papierka zakład energetyczny nie podpisze umowy na dostarczanie energii. Ażeby swiadczyc usługę ZE wymaga instalacji odbiorczej, a takowa jest na czas budowy RB-tka.

:D :D :D

teraz ciepło - niech lata bez rajtek (zwłaszcza że po oborze)

P.S.

ja tez mam z "oborowego" matriału tyle, że silikat (który też wyśmienicie nadaje się na śmietniki) :D

se uważaj, bo zaraz i Tobie sie oberwie ...kuźwa...materiał na śmietniki to chyba gorszy niż na obory :lol: :lol: :lol:

Muszę Cię zmartwić ... Masz taką samą "tandetę" tylko umiejętnie wypromowaną

Dla kogo tandeta dla tego tandeta - popatrz na parametry i na domy z szarego BK po 5 latach a zauważysz subtelną różnicę i to na własne oczy.

Opinia mojego budowlańca była jedna Szary BK to tylko na obory i Wiaty !

Ja widziałam i wiem o czym mówię i nie tylko w jednym przypadku.

Hm...a to szanowna koleżanka malinka135 tynk odkuwała żeby zobaczyć na własne oczy jak pod spodem szary beton komórkowy niszczeje? :roll:

Hm...a to szanowna koleżanka malinka135 tynk odkuwała żeby zobaczyć na własne oczy jak pod spodem szary beton komórkowy niszczeje?

Widziała kawałki nieotynkowanego garażu , dom nieotynkowany od zewnątrz i eskpertyzę mojego kierownika budowy , który jest biegłym w sprawach budowlanych i sporządza opinie dla sądu .

Mój budowlaniec też ma takie zdanie i z BK szarego nic nie buduje i nawet nie chce rozmawiać o budowie z tego materiału bo ma doświadczeie , które nie są pochlebne.

Ot i cała sprawa.

Zresztą temat szarego BK już został przeze mnie dawno skończony.

A co do podłączenia skrzynki to moja koleżanka ma temat już rozwiązany i jest OK.

Może wiaderkiem albo łopatką po głowach :o :o :o :o :-? :-? :-? :-?

partner - Kto sprawdzi i jak zrobi to już jest jej sprawa, czy coś się stanie także, wie czym ryzykuje i koniec.

A kto będzie odpowiadał jjak ktos sam połozy płyki itd itp, ktoś zachaczy obcasem i ....... nieszczęście. Jak ktoś nie chce pomóc niech lepiej nie zapycha forum - tak jak ja teraz :oops: :oops: :wink: :wink: :wink: :wink: .

Malinka kier bud to nie wyrocznia tak jak każdy lubi jakieś materiały lub nie i przejdz się do kliku sklepów jak "specjaliści" wypowiadają się o tym samym materiale.

I nie róbcie piaskownicy z forum :-? :-? :-? :wink: :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Eugeniusz_ ...z całym szacunkiem...wyrżnięcie orła na źle położonej kafelce to nie to samo co porażenie prądem ...wybacz... ale to porównanie do mnie nie przemawia.

Z prądem nie ma żartów ....tu chodzi już nawet nie o zdrowie tylko o życie , więc nie bagatelizujmy .... od tego są fachowcy-elektrycy żeby dobrze to zrobili i żeby w razie czego było kogo za d... łapać jeśli coś złego się stanie i odszkodowanie nagle trzeba będzie wywalczyć.

To samo zdanie mam o wszystkich pozostałych pracach które gwaraqntują bezpieczeństwo - czyli instalacje (w szczególności gaz i CO ), oraz prace dotyczące wybudowania stanu surowego zadaszonego które nadzoruje kierbud po to coby nam dach na głowę nie zleciał albo strop na łóżko nie zawalił podczas snu :roll: .

Można zaoszczędzić na wykończeniówce, bo spapranie tego śmiercią nie grozi ...ale ....kochani ...na czym można na tym można...ale na pewno nie na bezpieczeństwie swoim i rodziny.

Malinka135 ... ok, to jest Twoje zdanie ....ja mam inne :roll: ...kompromisu nie będzie więc kończymy tę jałową dyskusję na tematy związane z betonem komórkowym i jakością materiałów budowlanych.

Wybacz, nie siedzę na tyle w nowościach aby to wiedzieć ;) Ale aby się usprawiedliwić to sensem mojej wypowiedzi było ukazanie "przewagi" zwykłego Ytonga nad zwykłym BK ;)

Eeeeee... Kij w mrowisko:

Moim zdaniem Ytong jest gorszym materiałem od tradycyjnego BK z dwóch powodów (rozpatrujamy ścianę 2W):

1. niska gęstość (400, 500) - niższa izolacyjnośc akustyczna.

Wyższa termiczna ale przy ścianie 2W ma to niewielkie znaczenie.

2. Brak spoin pionowych - i znowu akustyka mizerna. Wytrzymałość też gorsza.

3. Marketing - jak myślisz - kto zapłacił za te wszystkie ulotki, reklamy, domy modelowe? Chyba Pani Malinka.... :wink:

O! to jednak 3 powody! :lol:

coulignon...nie przegadasz ...zaraz rozpętasz piekło i na co Ci to chłopie :lol:

mnie osobiście najbardziej drażni przedstawianie szarego bk w negatywnym kontekście promieniowania (bo popioły :lol: ), oraz bo szary to mniej ładny -też już się spotkałam z takimi opiniami :wink: ... kobiet oczywiście :lol: