Puławiak 22.06.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Witam Chciałbym zaprosić wszystkich obecnych i przyszłych użytkowników kotłów Heatmatix Burner do wymiany doświadczeń na temat ww kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuto1 30.06.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam, Chętnie również przyłącze się do dyskusji i w miarę możliwości postaram się odpowiadać na Państwa pytania jako osoba związana bezpośrednio z produkcją marki Heatmatix Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 16.10.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam czy w tym piecu można palić też drewnem(polana, zrębki)i czy tylko pelet i ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.10.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 WitamPolanami to raczej nie. Ale w zasadzie możesz palić tym co przejdzie przes podajnik (ślimak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.12.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia. Niech nadchodzące Święta będą niezapomnianym czasem spędzonym w zdrowiu, radości i ciepłej rodzinnej atmosferze. Kolejny zaś Nowy Rok niech będzie czasem pokoju oraz realizacji osobistych zamierzeń. Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 14.03.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam! Jestem zainteresowany kupnem kociołka Heatmatix i również zastanawiam się nad Granpalem. ALE... Mam wąską ale długą kotłownie ma 165cm szerokości i jeszcze pośrodku wystający komin. Po sprawdzeniu wymiarów kotła i jego umiejscowieniu względem komina wygląda to tak:- Od przodu kotła zostaje mi spokojnie 1,5 metra , więc jest bezproblemowo- Od tyłu kociołek Heatmatix wymaga odstawienia o 20cm a co jeśli padnie mechanizm podawania paliwa? Granpal wymaga 70cm czy jest to uzasadnione?- Z jednego boku, z którego kocioł nie wymaga obsługi 45cm muszę zostawić ze względu na komin- Z drugiego boku, z którego bym zasypywał podajnik paliwem zostaje mi 55cm - czy to jest wystarczające na wygodną eksploatację kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.03.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Pisz na priv-a porozmawiamy i uzgodnimy najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 06.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Witam, po przerwie Więc tydzień temu odpaliłem u siebie kocioł Heatmatix Burner 18kW. Moja instalacja to dół ogrzewanie podłogowe, góra grzejniki + w łazienkach podłogówka. Wszystko podłączone pod bufor immergasa Duo Sis 900/200. Co zaobserwowałem? 1.) Piec ustawiony na jakąś temperaturę np. 65*, histereza 10*. Piec osiąga zadaną temperaturę 65-66* i nie przechodzi w stan wstrzymania. Tylko ogranicza moc palnika do iluś % w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Czy to normalna praca? Jeśli tak to jaki sens ma funkcja histereza w sterowniku estyma? 2.) Praca podajnika w trybie serwisowym mam wbite "podawanie 10s/max - 2,7" Czy idzie jakoś zmienić częstotliwość podawania chciałbym wydłużyć ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verkis 22.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam!!! Ł&L napisz jaką powierzchnię ogrzewasz tym kociołkiem , czym palisz i jakie ogólne wrażenia z pracy tego kotła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aness 26.11.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 witam , jestem użytkownikiem pieca heatmatix 18kw. piec użytkuję od zeszłego roku , powierzchnia jaką ogrzewam to 205m , poprzedniej zimy stosowałem tylko pellete , zasobnik starczał na dwa dni i nie można było ustawic pieca aby mniej spalał , ściany mam postawione z porotherm 25 plus styropian 12 . jeżeli ktoś ma podobną powierzchnie do ogrzania i ma lepszy wynik od mojego to prosze o porade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saabb 30.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 witam,pisałem już o swoim problemie z piecem w wątku granpala ale niestety... wiadomo który piec był pierwszy...Mój problem polega na tym, że piec pracując w podtrzymaniu około 8 h wyłącza się po jakichś 3 h. Robiąc wywiad i różne próby dowiedziałem się, że trzeba zmienić w ustawieniach czas próby ognia na 6 min (miałem 4). Wydaje mi się, że moi wykończeniowcy coś pozmieniali w ustawieniach sewisowych a nie mam pojęcia jakie powinny być (prócz tej próby ognia). Może ktoś wie jak powinno wszystko być ustawione??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 26.01.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam po dłuższej przerwie Tu: http://forum.muratordom.pl/post3977937.htm#3977937 opisuję moje walki z heatmatixem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 26.01.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zrób kominiarza na tak w sterowniku. Nastaw moc na 100% W ten sposób wyłączysz PID. Histeryze zrób na 0. W ten sposób kocioł będzie gnał do zadanej temp np 60 + 7, i wejdzie w stan podtrzymania. Nie bedzie odbioru ciepła, to będzie stał do temp zadanej -1. Chyba że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁL 26.01.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Tylko pojawia się problem jak wyłączyć dmuchawę? Bo zostaje w pracy dla trybu kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 26.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zminimalizuj wybieg dmuchawy, niestety da sie tylko do 30 sec,oraz moc na 10 przynajmniej w Granpalu tak można. Mozliwe ze sie sterowniki trochę różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1968 23.02.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam wszystkich !!!Przeglądałem forum i widzę, że jest bardzo mało wpisów o tym kociołku. Szkoda bo to bardzo dobry kocioł pelletowy. Mam go ponad rok i spisuje się świetnie. Ma 24kw i ogrzewa 360 m domu , z czego 120 to piwnica, ocieplenie klasyczne ale dużo kiepskich okien. W domu trzymam 21,8st( w nocy 21,0) i spala 60 kg pelletu na dobę przy -10 do -15 na zewnątrz. Jeżeli na zewnątrz jest cieplej to zużycie spada nawet do 20 kg. Czyszczę go raz w tygodniu, zajmuje mi to ok 20 min i nie ma sadzy i syfu. Wcześniej miałem kocioł na węgiel, czyszczenie to była masakra. Ćwiczyłem go najpierw bez pełnej automatyki i nie byłem zadowolony z jego pracy. Dopiero jak dokupiłem czujki , siłownik i uruchomiłem tryb pogodowy to sterownik Estymy pokazał co potrafi. Naprawdę do kotłowni zachodzę z przyzwyczajenia raz dziennie popatrzeć jak pracuje, co ważne jest bardzo cichy, za drzwiami ledwo słychać pomruk podajnika. Konstrukcja samego kotła jest prosta jak budowa cepa. Retora pozioma bez ruchomych elementów, trochę badziewiarskie jest pudło na popiół i uszczelki na wyczystkach a poza tym jest ok. Natomiast dokumentacja Estymy jest napisana na odpierdziel. Podstawowe dane i koniec. Odsyłają na swoją stronę int. ale tam dla użytkowników jest tylko sklep. Fakt, że jeżeli ktoś ma odrobinę wiedzy to sam może wszystko podłączyć, opisy na zaciskach są precyzyjne. Wg. mnie jest to kociołek typowo dla kobiety, tylko dosypać pelletu i raz na tydzień wysypać popiół. Minusem jest cena tego kotła, razem z sondą lambda i automatyką teraz pewnie z 16 koła. Początkowo chciałem kupić Defro na groszek, jednak teraz przekonałem się , że pellet był dobrym wyborem( jest czysto i pachnie drzewem) Cena dobrego groszku jest podobna do pelletu( u producenta ok740 zeta norma DIN, z przywozem 850), a pellet gorszej jakości ( ma piasek ) można dostać z przywozem za 650 zeta. Tylko wtedy trzeba dwa razy dziennie "gluty" z kwarcu zabierać z retory i popiołu jest więcej. Mam prośbę do Pana kuto1 powiedzmy jako przedstawiciela producenta - zmiencie materiał popielnika i uszczelek wyczystek. W dokumentacji do kotła bardzo mi brakowało bazowych nastaw paliwa i dmuchawy. Co prawda powinny być ustawione przez serwis przy pierwszym uruchomieniu ale każdy dom jest inny i konieczne są poprawki. Ja musiałem sporo zmieniać np. dla pełnej mocy mam paliwo 2,8 i dmuchawę 90 ( sterownik w zależności od pelletu ustawia od 77 do 88 ). Jeszcze jedna sprawa, która jest bardzo upierdliwa. Chodzi mi o przerwy w zasilaniu u mnie nie są częste ale są. Może Wam jako dużej firmie uda się wynegocjować fajną cenę na UPS i akumulator. Dołożenie takiego setu do kotła to moim zdaniem dobry pomysł. W sumie jestem zadowolony z tego kotla(mały,zwarty), najważniejsze, że nie ma z nim problemów, bardzo łatwo się go czyści i w kotłowni jest czysto:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJa08 09.12.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam, czemu temat ucichł? Też mnie nurtuje ten problem ze piec ciągle chodzi. Czemu nie może on nagrzać wody w miarę szybko i sie wyłączyć a nie chodzić jeszcze na pół gwizdka i sie wyłanczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJa08 14.10.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 SJa08 napisał: Witam, czemu temat ucichł? Też mnie nurtuje ten problem ze piec ciągle chodzi. Czemu nie może on nagrzać wody w miarę szybko i sie wyłączyć a nie chodzić jeszcze na pół gwizdka i sie wyłanczać. No Panowie, czemu sie nikt nie wypowie. Posprzedawaliście kociołki czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saabb 10.08.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 SJa08 napisał: No Panowie, czemu sie nikt nie wypowie. Posprzedawaliście kociołki czy coś? Ja się wypowiem . Jestem jeszcze posiadaczem Heatmatixa 18kw. Do ogrzania około 160m2. Mam ten piec od 2008 roku. Po tych 8 sezonach grzewczych muszę powiedzieć, że to chyba nie był najlepszy wybór. Piec ma wiele mankamentów i samo palenie peletem ma wiele mankamentów o których się nie wspomina. Postaram się wypunktować wszystko to co mi doskwierało przez ten czas. 1. Musiałem po pierwszym sezonie wymienić chip sterujący bo piec mi gasł 2. Niestety nie można użyć gorszej jakości peletu. Kupowałem praktycznie cały czas albo barlinek albo lava (wysoka cena). 3. Trudno ustawić optymalnie piec. Spędziłem kilkanaście zimowych wieczorów w kotłowni a i tak nigdy mi się nie udała ta sztuka. Jest zbyt dużo zmiennych by piec pracował optymalnie (np jakość peletu) 4. Jest bzdurą, że piec nie brudzi. Z samego peletu większego brudu nie ma, ale z efektów jego spalania już jest. W zależności od peletu i zapotrzebowana na ciepło piec się zasyfia. Dzieje się tak w momencie kiedy piec długo pracuje w podtrzymaniu. W weekendy kiedy paliłem dużo kominkiem i piec nie musiał pracować na pełnych obrotach to po tych 2 dniach była lipa. Część syfu się wypali, ale resztę trzeba usunąć. Niestety jest sporo popiołu, który sam nie spadnie do popielnika z paleniska i trzeba go wyganiać inaczej nadmuch gorzej działa a co za tym idzie jest gorsze spalanie. Płomienice i czopuch permanentnie są w sadzy. Czyszczenie ich jest cholernie kłopotliwe. Podsumowując nie jest to czyste źródło energii. 5. Uszkodzeniu uległ popielnik i płyta izolująca drzwiczki od paleniska (wynik wysokiej temperatury). 6. Piec w żaden sposób nie jest bezobsługowy. Zasyp zasobnika (100 kg) następuję średnio co 3-5 dni. Nie można zostawić domu na tydzień bez opieki. 7. Ostatnia rzecz jaka wydarzyła się w zeszłym roku, przy okazji wymiany okładziny drzwiczek... dowiedziałem się, że rura w której ślimak podaje pelet nie jest ze stali nierdzewnej i kołnierz tuż przy palenisku się wyciera. Rozwiązaniem jest wymiana rury na nową! Więc teraz trzeba wyciągnąć piec i zrobić to samemu, albo zawieźć piec do Tczewa i prawdopodobnie zrobią to w ramach gwarancji (tu powołuję się na słowa "puławiaka" ). 8. Po 8 latach piec wygląda jakby miał z 15. Zużycie odcisnęło się w nim ogromnie. To chyba tyle po 8 latach palenia w tym piecu. Gdybym miał ponownie wybierać to chyba bym się zastanowił nad innym rozwiązaniem. Może teraz są dużo lepsze piece na pelet i dużo bardzie zautomatyzowane, ale trzeba pamiętać, że to paliwo stałe i ma swoje minusy. Teraz mocno zastanawiam się nad gazem z butli (innej alternatywy nie mam) bo nie mam już siły na wieczory spędzone w kotłowni i dobieraniu optymalnych ustawień i w ogóle codziennej obsługi tego ustrojstwa. Nawet najnowocześniejszy piec na pelet mnie nie przekona. Zaznaczam, że to są tylko moje spostrzeżenia odnośnie użytkowania tego pieca. Może inni użytkownicy mają pozytywne odczucia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJa08 05.01.2025 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Wi.troche odkopie temat. Jeszcze piecyk mi służy i mam pytanoe czy był dostep y moduł internetowy do tego sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts