Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze nie wiem

Recommended Posts

Witam czytelników!

Jestem dopiero na początku dłuuugiej drogi do zamieszkania we własnym domu.

W temacie mam tymczasowo napisane "Jeszcze nie wiem" bo naprawdę nie wiem jaki projekt domu wybierzemy - to zależy m.in. od tego czy działka i kredyt będą zgodne z oczekiwaniami.

Co do sprawdzania działki to okolica wydaje mi się odpowiednia jednak mam wątpliwości ze względu na brak przyłączy (wszystko w drodze...). Po przeczytaniu kilku postów wiem, że to może okazać się kłopotliwe, ale najwazniejsze to nie mieć pozytywne nastawienie :)

Jutro idę na jedną z kilku rozmów w sprawie kredytu...

Wszelkie komentarze mile widziane, ale w osobnym wątku:

dziennik bullhorna - KOMENTARZE

Już po wizycie (open finance w Poznaniu przy ul. 27 grudnia)

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Obsługa miła. Co do kompetencji to zobaczymy po przedstawieniu konkretnych propozycji.

Dla zainteresowanych openfinance w Poznaniu to odradzam oddział przy ul. Św.Marcin (tam byłem na pierwszej wizycie kilka dni temu). Obsługa nie była dla mnie zbyt życzliwa. Wiem, że najwazniejsza jest wiedza i umiejętność znalezienia najlepszej oferty, ale prawda jest taka, że pierwsze wrażenie się liczy...

Wczoraj dowiedziałem się czegoś ciekawego. Firma, która wykonywała zabudowę kuchni w moim mieszkaniu działa też na dłuższych wyjazdach. Czyli teraz już wiem kogo będę brać do wykonania zabudowy. Za dojazd Leszno-Poznań mają podobno tylko 100zł dopłaty...

Co do namiarów do dodam jak tylko żona znajdzie...

No, to nieźle wyskoczyłem do przodu z planami :D :D. Kredyt nie jest załatwiony, działka nie jest kupiona, ale firma do zabudowy już zaplanowana :):) Ale przecież solidny plan to podstawa:D

No i zaczęły sie problemy z kupnem działki...

Nie chcieliśmy na razie zawierać ceny w umowie przedwstępnej (teraz już wiem, że to nierozsądne). Okazało się, że bank wymaga tego elementu. I to nas uratowało...

Okazało się, że cena umówiona ze znajomym (który pośredniczył w tej sprawie) nie była tą samą ceną, którą podawał właściciel.

My znaliśmy cenę podaną przez pośrednika - 170000 za 0,11 ha

Właściciel rzeczywiście podawał cenę 170, ale za metr! :o Przez tą rozbieżność ostateczna cena jest o 10% wyższa. :(

Teraz zastanawiamy się...przecież to i tak nie jest tak drogo...może warto dopłacić te 10%...

No i kolejne perypetie...

Sprawa ceny została dograna, ale nagle pojawił się inny problem. Sprzedający stwierdził, że chyba pokazał nam złą działkę!

Chwila niepewności, kolejna wizyta na polu i okazało się, że rzeczywiście oglądaliśmy działkę kogoś innego. No, ale na szczęście nasza jest podobnie położona i nie zauważyliśmy żadnych różnic, które mogłyby wpłynąć na naszą decyzję :)

Kupujemy!

• 1 month później...