Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma - lepik, czy dysperbit

Recommended Posts

Witajcie.

Mam dylemat odnośnie izolacji poziomej przeciwwilgociowej, pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową. Wg projektu jest tam lepik i papa. To samo proponuje kierownik budowy, ale z dwiema warstwami papy. Z kolei majster zasugerował mi dysperbit.

Dla mnie najłatwiej by było zastosować dysperbit. Widziałem, że niektórzy tak zrobili. Czy nie jest to błąd?

Z góry dzięki.

d.

... jak jestem czegoś świadomy, to poprawia mi to samopoczucie.

Jakie są właściwie przeciwwskazania dla dysperbitu? Przecież stanowi hydroizolację i nadaje się do używania z papą.

miej świadomość, że NIGDY dysperbit nie był i nie będzie hydroizolacją, a co dopiero mówić o izolacji poziomej

Słuchaj kierownika bo mądrze mówi, lepik może być na zimno.

...

ja bym zastosował lepik na gorąco, nie gryzie się ze styropianem :wink:

A czy lepik na zimno będzie się gryzł ze styropianem? O ile dobrze rozumie to idzie to w takiej kolejności (licząc od ławy): na ławę lepik, na to papa, później znowu lepik i znowu papa. Więc górną warstwą jest papa, lepik niema styku ze styropianiem?

A czy lepik na zimno będzie się gryzł ze styropianem? ...

lepik nie - tylko rozpuszczalniki w nim zawarte

... NIGDY dysperbit nie był i nie będzie hydroizolacją, a co dopiero mówić o izolacji poziomej

j.w.

nigdy nie był i dłuuuugo jeszcze nie będzie ...

Będę cierpliwy....

Lepik (a zarazem rozpuszczalniki w nim zawarte) nie stykają się bezpośrednio ze styropianem, jest pomiędzy nimi papa. Czy zatem rozpuszczalniki zawarte w lepiku mogą wpływać na styropian pomimo rozdzielającej ich papy?

Jeśli tak to co należy stosować do izolacji poziomej w popularnym "2 razy papa na lepiku", czy zostaje tylko lepik na gorąco? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Będę cierpliwy....

Lepik (a zarazem rozpuszczalniki w nim zawarte) nie stykają się bezpośrednio ze styropianem, jest pomiędzy nimi papa. Czy zatem rozpuszczalniki zawarte w lepiku mogą wpływać na styropian pomimo rozdzielającej ich papy?

cóż, jest jeszcze takie zjawisko jak "parowanie"

Jeśli tak to co należy stosować do izolacji poziomej w popularnym "2 razy papa na lepiku", czy zostaje tylko lepik na gorąco? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

nie,

zostaje np 2x papa termo

i nie musisz zgrzewać, sama się zwulkanizuje pod obciążeniem

tak jak i 2 x papa na lepiku może być bez lepiku

a najważniejsze, są papy do do stosowania w kontakcie ze styro i nie jest to jakiś ewenement

folii osobiście nie polecam, żadnej

chyba dałem d....

miała być papa na lepiku, na ścianach piwnicy ale sprzedawca, skórkowaniec jeden, zaczął tragizować, że styrodur się rozpuści i że tylko dysperbit (jako grunt) a na to botazit bm92.

smarują mi tym botazitem i mam wątpliwości.

pomijam,że drogie to cholerstwo, to zastanawiam się czy jednak nie połozyć na to (na ten botazit) papy na lepiku? czy to juz totalna bzdura??

[ zostaje np 2x papa termo

i nie musisz zgrzewać, sama się zwulkanizuje pod obciążeniem

tak jak i 2 x papa na lepiku może być bez lepiku

a najważniejsze, są papy do do stosowania w kontakcie ze styro i nie jest to jakiś ewenement

Czy te dwie warswty papy mogą byc np z czegos takiego:

"Papa asfaltowa zgrzewalna podkładowa JARPLAST EXTRA PYE V80 S35 [PZ/80/2500] modyfikowana SBS"

Na stronie w opisie napisali "Papy te należy stosować w układach wielowarstwowych, co najwyżej w jednej warstwie, kolejne warstwy wykonując z użyciem pap na innych rodzajach osnowy." - hmm ale czy przy kładzeniu na fundamenty ma to znaczenie przy polozeniu 2 warstw?

http://www.izolacja-jarocin.pl/produkty.php?kid=7&akcja2=produkt_szczegoly&id=50

Pawlok

Będę cierpliwy....

Lepik (a zarazem rozpuszczalniki w nim zawarte) nie stykają się bezpośrednio ze styropianem, jest pomiędzy nimi papa. Czy zatem rozpuszczalniki zawarte w lepiku mogą wpływać na styropian pomimo rozdzielającej ich papy?...

mogą

generalnie zgadzam sie z Barbossą

sa papy i lepiki które styropianowi nic nie robią

ale sa i sytuacje odwrotne

jesli rozpuszczalnika w lepiku jest sporo ... - to musi on gdzies znaleźć ujscie