Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mały budynek - koszty

nowiutka

Recommended Posts

Będę ogromnie wdzięczna za oszacowanie przez doświadczonych minimalnych kosztów całościowych następującej inwestycji:

- budynek parterowy ok. 40m2 +uzytkowe poddasze

- podasze - stan surowy, całkowicie do późniejszego wykończenia (nawet bez schodów)

- technologia obojętna (raczej tradycyjna), byle ciepła, dobry tynk

- wykończenie standardowe, niższa półka (może być wykładzina pcv,)

- bez udziwnień, zbytnich upiększeń

- wewnątrz toaleta/ mini-łazienka (tanie flizy, bojler)

- całość instalacji wewnętrznej na dole, 3-4 drzwi, niewiele okien

- może być system gospodarczy, zangażowanie organizacyjne, ale całość robót fachowych, fizycznych zlecana

- bez ceny działki

Czy ktoś budował coś takiego?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduję coś podobnego a mianowicie dom 35mkw poddasze użytkowe, częściowo podpiwniczony, ogrzewanie kominkiem. Dałam do wyceny majstrowi. Bez wyposażenia koszt wyszedł ok. 50 tyś z robocizną. Wiadomo zawsze trzeba liczyć troche więcej :)

Pozdrawiam

Zmiana planów :) jak to wszystko się zmiienia :) rodzina się powiększa no i domek też musi być większy :p

Buduje domek Mały o pow.użyt 78 mkw (parter 46 mkw) kwota jaką mam do wydania na ten dom to 150 tysięcy. Działke mamy a ile za tą kase zrobie to zrobie a jak nie wystarczy to kredycik :)

Ja buduję coś podobnego a mianowicie dom 35mkw poddasze użytkowe, częściowo podpiwniczony, ogrzewanie kominkiem. Dałam do wyceny majstrowi. Bez wyposażenia koszt wyszedł ok. 50 tyś z robocizną. Wiadomo zawsze trzeba liczyć troche więcej :)

Serdeczne dzięki za odp. Pogubiłam się już w tych wycenach, bo każdy "fachowiec" rzuca z głowy co bądź, a rozbieżności są ogromne. Konkretnego projektu jeszcze nie mam, myślę o prostej bryle, tanim, ale dobrze izolowanym dachu. Podpiwniczenia nie będzie. Ogrzewanie kominek (koza?) + piece el. akumulacyjne. Znajomi budowali coś podobnego, ale kilka lat temu (ok.7), podstawa wewnątrz ponad 40 m2 + trochę własnej pracy, wyszło im niewiele ponad 40 tys. Ale wszędzie trąbią, że ceny poszły kilkakrtonie do góry (2-4? razy), więc dochodzę do astronomicznej kwoty. Z tego, co Ty piszesz, nie jest tak źle. Mogłabyś podać więcej szczegółów? (np. rozbicie na poszczególne koszty).

nie wiedziałam, że ok. może spowodować takie zaciekawienie :) ale dodałam to ponieważ w różnych regionach są różne ceny, osoba robiąca ten kosztorys będzie budowała mój dom a ceny wzięła mniemam z firm budowlanych, możliwe, że po znajomości...nie zagłębiałam się w to bo jej ufam :)

Tak jak pisałam wcześniej koszty obniżą się jeszcze ponieważ skupuje niektóre rzeczy od inwestorów którzy już kończą swoje domy. np. blacha na mój dach kosztowała mnie 500zł, ponieważ sąsiadka wymieniała ją na dachówki :)

Dzięki Zołzaa:)

Yotong to się chyba specjalnym klejem wiąże, a nie zwykłym betonem, do tego dochodzą specjalne kształtki przy stropie. Sprawdź koniecznie, czy to jest wszystko uwzględnione. Cały dach tylko 5 tys? . A strop jaki planujesz? Jaka wysokość strychu?

No strasznie jestem ciekawa , jakie na dzień dzisiejszy są minimalne (co nie znaczy, że z niedoróbkami) koszty takiej inwestycji. Może ktoś się jeszcze odezwie, kto już jest "po" lub w "trakcie".

beton ok. 3000zł

ściany ytong ok. 5500zł

tynki zewn + wewn. ok. 1000zł

okna + drzwi ok.3000zł

instalacje - ok. 8000zł

studnia ok. 1000zł

posadzka ok. 1500zł

ytong ok. 5500zł

dach ok. 5000zł

ocieplenie strychu ok. 1000zł

właz na strych ok. 500zł

kominek ok. 2500zł

mniej więcej tyle...koszty można obnizyć szukając okazji ;) allegro albo spacer po okolicznych budowach i umowa z właścicielami, że jak im zostanie jakiś materiał to kupisz oczywiście taniej :)

... ponieważ skupuje niektóre rzeczy od inwestorów którzy już kończą swoje domy. np. blacha na mój dach kosztowała mnie 500zł, ponieważ sąsiadka wymieniała ją na dachówke :)

No, no, pogratulować :). Czyli, jak się chce (czyt.nachodzi), to jest szansa obniżyć sporo koszty.

A ceny robocizny - jakie?

na budownictwie to ja się nie znam, mam majstra który się tym zajmuje, ma zbudować domek a ja wykładam pieniądze :) jak natyka się na jakąś atrakcje cenową to konsultuje ze mną i ewentualnie kupujemy, tak samo ja, jak ktoś ma resztki z budowy to dzwonie po majstra, on przyjeżdża sprawdza czy stan dobry i ewentualnie bierzemy...narazie gromadzę materiały powolutku bo budowe zaczynam w marcu przyszłego roku...

Robocizna to 7000zł za całość z tym, że pomagać mu będą prawie za darmo (chodzi o jakieś napoje i obiadki) mój brat i mąż :p

na budownictwie to ja się nie znam, mam majstra który się tym zajmuje, ma zbudować domek a ja wykładam pieniądze :)

Czyli ufasz bezgranicznie? Ja wiem tylko tyle, że przy systemach należy bacznie zwracać uwagę na poszczególne elementy, bo potem są kłopoty. Na tym nie warto oszczędzać. O szczegóły popytaj jeszcze innych fachmanów, albo u przedstawicieli ytonga (nawet, jeśli u nich nie kupujesz).

narazie gromadzę materiały powolutku bo budowe zaczynam w marcu przyszłego roku...

Trzymam kciuki:)

facet budował u znajomych i jest ok. znajomy rodziny można powiedzieć :) za każdy zakup przynosi fakturke, nawet jak kupuje taniej u kumpli z firmy budowlanej bo np. jest wyprzedaż...zdecydowałam się na ten sposób budowy (wolne gromadzenie materiałów) bo raz, że sporo można zaoszczędzić a dwa to nie odczuwam bardzo ubytku gotówki bo wydaje ją stopniowo :p zobaczymy...może się na tym przejade może nie :p swoją drogą widzę, że coraz więcej osób buduje małe domki (dwoje znajomych też się przymierza) :) ja swój buduje żeby mieć swój taki mały azyl, mieć gdzie odpocząć, przyjechać na wakacje może jak mi się spodoba ten domek to zamieszkam na stałe :p

Z tymi 50 tys to bym nie przesadzała. Właśnie kończę mój domek (w zasadzie jest gotowy- brakuje mu tylko koloru na elewacji). Podstawa (po zewnętrznej) 6,7x6,7, ściany z Porothermu 30 cm+10 styro, dachówka ceramiczna, okna PCV w kolorze obustronnym. Użytkowe poddasze (ścianki kolankowe 1,6m), do tego jeszcze 20 m2 niskiego stryszku (nie można się wyprostować). Wyszło mi koło 170 tys. na gotowo. Za wszystkie prace płaciłam wykonawcom, na materiałach też nie oszczędzałam (moja zasada-to co wkonstrukcji domu musi być solidne). Nie liczę tu oczywiście całej infrastruktury technicznej.

Zołzaa

nie chciał bym być źle zrozumiany, ale nie mogę się zgodzić z twoim podejściem do tematu, wydaje mi się że coś ten twój majster nie za bardzo ci wyliczył :wink: np napisałaś że tynk zewnętzy i wewnętrzny wyniesie tylko 1000 zł :o

pozwoliłem więc sobie policzyć, budynek 35 m2 a więc mamy sciany o wymiarach 7 i 5 m, razem mamy 24 mb ścian mnożąc to przez wysokość 2.5 m otrzymujemy 60 m2 mnożąc to przez 2 / zewnętrzna i wewnętrzna powierzchnia/ otrzymujemy 120m2 powierzchni, dzieląc przez napisane 1000 zł przez 120 otrzymujemy 8.333 zł za jeden metr kwadratowy :o

Mniemam że majster albo liczył samą robociznę albo tylko sam materiał, bo nijak ie ogę uwierzyć że tyle wyjdzie koszt jednego metra tynk wcałości.

Mże ten twój majster jest troszkę na bakier z matematyką, jeśli tak to musisz go pilnować na każdym roku bo nie wiadomo co to za domek postawi :wink: :wink:

Co do innych cen podanych przez twego majstra,to nie mam aktualnie czasu na przeanalizowanie wszystkiego dokładnie, ale widzę parę tematów do dyskusji np

posadzka ok. 1500zł

dach ok. 5000zł

kominek ok. 2500zł

ocieplenie strychu ok. 1000zł

itd itd

ale życzę powdzenia w dążeniu do celu