Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mały budynek - koszty

nowiutka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pisałam wcześniej że robocizna mnie będzie kosztować 7 tyś

To byłby chyba absolutny rekord na tym forum. Pewnie ten Pan sam by taki domek budował bez pomocników... Zresztą taka cena jest po prostu nieprawdopodobna. Jest kliku forumowiczów, którzy zbudowali lub budują małe domki, ale o cenie 7 tys. za całościowe zbudowanie domu nikt nie pisał.

Pozdr,

Jestem w takim szoku :wink:

Zołzaa, weź dziewczyno przeczytaj co pisała parę postów powyżej Aleksandra. Ona swój domek zbudowała. Zobacz też wypowiedzi Zezo on też zbudował niewielki domek.

Zastanów się głębiej nad tym co piszesz. Nie wierzę w możliwość zbudowania domu za 50 tys. zł, nawet domu o pow. 30 metrów.

Pozdrawiam,

Dobra zostawmy dziewczynę w spokoju nie męczmy już jej.

Oj pomyliła się dziewczyna tyle :wink:

ale wracając do tematu, może ja napiszę kilka słów o swoim domostwie :lol: ładnie to określiłem domostwo, po prostu moje miejsce na ziedmi, mam domek mały prosty jak stodoła bez udziwnień, sam praktycznie nic nie wykonywałem wszystko miejscowi fachowcy ale muszę powiedzieć że w bardzo przyzwoitych pieniądzach :wink: domek jak napisałem powyżej prosty wymiary zewnętrzne 6.5 m na 9.5 m, ściana 2W pustak max 30 cm + styropian 10 cm, strop lany, mieszkalne poddasze, kryty blachodachówką Pruszyński Kron w puralu, domek wykończony wyposazony do wykonania jeszcze pozostało

- łazienka na poddaszu,

- położenie tynku na zewnątrz,

- wykończenie tarasów, jeszcze nie wiem co będzie kostka czy gres

- okiennice + barierki na tarasie,

Wydane zostało

stan surowy otwarty /2005r/ - 40 000 zł, wykończenie w 2007 roku około 80000 zł, a więc razem wydałem 120 tys. żł, jak tak patrzę wstecz to można było trochę zaoszczędzić myślę że nawet około 20 tys ale na wymienione wyżej prace potrzeba mi jeszcze coś koło tego.

A więc minimum za mój domek to 120 tys zł

tak więc nowiutka masz jakiś punkt odniesienia, ale zważ że materiały kosztowały w roku 2005 o wiele mniej niż teraz.

Powodzonka życzę w dążeniu do celu

No faktycznie może się trochę zagalopowałem, ale byłem pod wrażeniem tego co napisała Zołzaa. Jeśli może zbyt kategoryczny ton mojej wypowiedzi kogoś uraził to przepraszam :)

Zezo, dzięki za wskazanie mniej doświadczonej koleżance i innym forumowiczom realnych (w 2005 roku) :wink: i później kosztów budowy małych domków.

Nie chciałbym być żle zrozumiany, nie odbieram nikomu jego marzeń, ale bądźmy realistami, twardo stąpajmy po ziemii i piszmy o możliwych do wykonania rzeczach, a nie o rzeczach (cenach) nieprawdopodobnych. Realia przedstawiają moim zdaniem posty Zezo i Aleksandry. Zważmy że wątek założyła Nowiutka, która chciałby oszacować koszt budowy niewielkiego domku i jak przeczytała ona założenia Zołzyy to mogła nabrać zbyt optymistycznego spojrzenia na realne koszty budowy nawet małego domku.

Pozdrawiam,

z tego co tu wyczytałam to budujący dom jest dobrym znajomym rodziny więc może dlatego bierze tak małe pieniądze? odliczając 7tyś od 50tyś daje 43 tyś wydane na materiały :) biorąc pod uwagę również fakt, że kupuje materiały z okolicznych budów i tak np. za blache na dach dała bodajże 500zł (ja wydałam na swój dach w domu o podobnych gabarytach na blachodachówkę 4 tyś) to czemu by miała nie zmieścić się w tych 50tyś? zresztą to zapewne cena bez mebli i takich tam...

mnie też tu troszke, że tak powiem zbesztali na forum, że niby chce wybudować bude dla psa a nie dom, ale się nie przejęłam i przyznaje, że narazie budowa idzie mi dość dobrze :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji celu ;)

arktyk weź zaaplikuj sobie nerwosolik..zachowujesz się tak jakbym conajmniej to ja tobie kazała zbudować dom za ta kwote...ja wiem moge się przejechać na tych cenach, ale o tym dowiem sie dopiero w przyszłym roku choć mam już sporo materiału za bardzo niską cene...zezo co jak co, ale powinienes wiedziec co ja czuje obecnie czytając tego typu posty bo sam byłeś w podobnej sytuacji zanim zacząłeś swoją budowe...mówiłeś wtedy mniej więcej coś takiego - wy sobie mówcie co chcecie a ja i tak wiem swoje....tak jest też w moim przypadku :) spróbuje wybudować ten domek, jak się nie uda to trudno to tylko i wyłącznie ja poniose ewnentualne konsekwencje tego, że jestem uparta i konsekwentna w dąrzeniu do celu :)

a tak zmieniając temat na bardziej przyjemny to zezo gdzie można zobaczyć zdjęcia twojego domku? chciałabym zobaczyć jak w realu wyglądają poszczególne pomieszczenia bo buduje domek niewiele mniejszy niż twój :)

Pozdrawiam :)

Zołzaa

nie przejmuj się naszymi przytykami :oops: wszak na tym forum już tak jest że jeden jest lepszy od innego, jeśli uchybiłem w czym twej osobie to wybacz, biję się w pierś nie miałem takiego zamiaru :oops: :oops:

Co do mojego podejścia do tematu budowania domu to muszę przyznać że tak do końca to zdania dalej nie zmieniłem, w dalszym ciągu mam zdanie że za rozsądną cenę można wybudować przyzwoity domek, ale nie będę się rozowdził nad tą tezą bo znowu się rozpęta burza, :wink:

napisałaś

a tak zmieniając temat na bardziej przyjemny to zezo gdzie można zobaczyć zdjęcia twojego domku? chciałabym zobaczyć jak w realu wyglądają poszczególne pomieszczenia bo buduje domek niewiele mniejszy niż twój

ja stawiam w/g tego projektu

http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/45/45.html

a jeśli chcesz foty to daj adres maijla to podeślę kilka lub kilkadziesiąt fotek :wink: tylko się uwijaj bo jutro rano śmigam do swojej leśnej głuszy a netu jeszcze nie mam :wink:

Powodzonka

Z tymi 50 tys to bym nie przesadzała. Wyszło mi koło 170 tys. na gotowo. Za wszystkie prace płaciłam wykonawcom, na materiałach też nie oszczędzałam.

Dzięki. Bardzo zależy mi na wypowiedziach praktyków. Z tego, co opowiadali znajomi + wzrost cen w budownictwie, to 50 tys. wydaje się niemożliwe. Ale z drugiej strony, jak się włoży sporo własnej pracy...

Aleksandra, a jak wygląda u Ciebie poddasze uzytkowe? Jakie wysokie?Wykończone? Też z instalacjami? Jaki strop nad parterem? Napisz, proszę jeśli możesz.

A więc minimum za mój domek to 120 tys zł

tak więc nowiutka masz jakiś punkt odniesienia, ale zważ że materiały kosztowały w roku 2005 o wiele mniej niż teraz.

Powodzonka życzę w dążeniu do celu

Zezo, dzięki serdeczne. To, co napisałeś wydaje mi się całkiem rozsądnym punktem odniesienia. Czy jesteś na bieząco z cenami, aby tak mniej więcej oszacować, ile fatycznie materiały poszły w górę, tzn ile musiałbyś dołozyć, gdybyś stan surowy budował tez w 2007 r?

Zważmy że wątek założyła Nowiutka, która chciałby oszacować koszt budowy niewielkiego domku i jak przeczytała ona założenia Zołzyy to mogła nabrać zbyt optymistycznego spojrzenia na realne koszty budowy nawet małego domku.

Pozdrawiam,

Dokładnie:) Na ziemię trochę spowadza mnie odniesienie do znajomych budujących ładnych kilka lat temu. Nie chcę się porywać z motyką na słońce :(

Zezo, a czy mógłbyś bardziej szczegołowo napisać, co wchodzi w skład twego wykończenia? Ile kosztowały poszczególne rodzaje elementów, prac?

Ja tu jestem nowa, więc nie wiem, ale może gdzieś (link?) już podawałeś bardziej szczegółowo swój kosztorys w rozbiciu wykonczeniówki na poszczególne etapy i czy sam tez cos robiłeś przy budowie?

Nowiutka, Nie bądźmy takimi pesymistami...

Ja też buduję niewielki domek 9 na 10 metrów. Pow. użytkowa 120 m. Stan do wprowadzenia szacuje na jakieś 350 tys. zł. Jeśli jednak tak jak Zezo czy Aleksandra zdecydujesz się na budowę mniejszego domku, to pewnie budowę można zakończyć dysponując kwotą około 150 -200 tys. zł. W wariancie zlecania całości robót. To że podaje realistycznie koszty budowy - a mam już prawie stan deweloperski to kwestia pewnego doświadczenia, no ale ja faktycznie mam dosyć drogie materiały - Porotherm 25, drzwi zew. Gerda, piec Junkers, dachówka Euronit profil S itp.3 balkony, 3 okna dachowe itp.. Dając tańsze materiały można uzyskać niższą cenę. Dodatkowo ja całość prac zlecam dla 4 firm, w tym 1 cały SSO i większą część wykończenia, inna okna, drzwi, parapety; inna elktrykę, inna hydrulikę itp. Można próbować jeszcze obniżać koszty jak Zołzaa, tzn szukać okazji, taniej kupować materiały, które nie zostały wykorzystane na innej budowie etc. Niemniej jednak ja nie wierzę w moiżliwość wybudowania domku za 50 tys. zł. Gdyby zastosować duży wkład pracy własnej i tańsze materialy, to domek o pow ok 50 - 60 metrów można zbudować pewnie za około120-150 tys. zł.

Pozdrawiam,

nowiutka napisała

Zezo, a czy mógłbyś bardziej szczegołowo napisać, co wchodzi w skład twego wykończenia?

nowiutka, wszystko wchodzi, panele, glazura, gładź+malowanie, schody, ocieplenie zakup lodówki mebelków do kuchni oraz prostych regałów z IKEA.

jednym słowem wszystko :wink:

Ile kosztowały poszczególne rodzaje elementów, prac?

Ja tu jestem nowa, więc nie wiem, ale może gdzieś (link?) już podawałeś bardziej szczegółowo swój kosztorys w rozbiciu wykonczeniówki na poszczególne etapy i

nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć co i ile kosztowało, aż taki skrupulatny to ja nie jestem, do pewnego momentu pisałem wszystko a juści ale dałem sobie spokój w pewnym momencie :lol: :lol:

czy sam tez cos robiłeś przy budowie?

tak robiłem, przestań piłem piwko i pilnowałem tej całej budowlanej budowlanej bandy :wink:

nie powiem za łopatę też się kilka razy złapałem, coś tam zrobiłem, ale radykalnie to nie angażowałem się w prace.

esteś na bieząco z cenami, aby tak mniej więcej oszacować, ile fatycznie materiały poszły w górę, tzn ile musiałbyś dołozyć, gdybyś stan surowy budował tez w 2007 r?

co ja ci mam napisać, pustaka Maxa kupowałem nawet już nie pamiętam ale po jakieś 1.8 zł, teraz widzę cenę koło 3 żł, drewno na więźbę było po 500 zł za m3 teraz kosztuje ponad 700 zł

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do celu

Nowiutka, Nie bądźmy takimi pesymistami...

Na razie to falowanie ... i spadanie, znowu góra, itd

Na początku napisałam, że jeśli chodzi o wykończenie to standard raczej niższy (coś więcej niż klepisko;).

Ale tak staram się porównywać: z jednej strony fundamenty za 40 tys, a z drugiej - cały stan surowy za tę kwotę 3 lata temu.

Pisałem już w innym wątku, że u mnie ze względu na wybitnie niekorzystne warunki gruntowe - bardzo wysoko zalegającą wodę podskórną oraz całkowity brak nośności gruntu po badaniach geologicznych zrobiono płytę fundamentową. Jest to drogi sposób posadowienia budynku, mniej więcej dwa razy droższy niż tradycyjny. (u mnie zmieściło się bodajże 10 gruszek z cementem). Budowałem fundamenty około rok temu, na samej górce szaleństwa cenowego. Teraz jest chyba ciut taniej.

Pozdr,