Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chlewnia w sąsiedztwie

sasey

Recommended Posts

Witam. Kupiłem niedawno domek w małej miejscowości.Wszystko było by super,gdyby nie pewien szkopuł a mianowicie w sąsiedztwie mam chlewnie z której strasznie śmierdzi, szczególnie gdy właścicel otworzy wszystkie wrota.

Mam w związku z tym pytanie, czy można coś z tym zrobić?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie można sprawdzić czy sąsiad ma pozwolenie na prowadzenie uciążliwej działalności, lub poprosić inspektora ochrony śodowiska o kontrole funkcjonowania chlewni?

myślałem że dowiem się czegoś konkretnego

Szynka, którą zjadasz nie jest produkowana np. w zakładach chemicznych tylko w takiej chlewni. A że śmierdzi (ale nie szyneczka). Przed kupnem domu trzeba było myśleć a teraz to z szacunkiem do świń....

Sasey a jak kupowales to nie wiedziales o chlewni?Moze popytaj ludzi z miejscowosci -oni beda wiedziec czy gosc dlugo prowadzi taka dzialalnosc i czy tylko do wlasnego uzytku czy na szersza skale.Mysle ze mozna naslac tam jakas inspekcje odnosnie ochrony rodowiska ,zachowania norm itd tyle ze to wtedy masz juz na bank sasiada-wroga.

Ja bym sprzedala ten dom.Chyba nie umialabym sie przyzyczaic zwłaszcza ze jak zaczniesz wojowac z sasiadem to moze i pól wsi bedziesz mial za wrogow wiec mieszkac sie tez nie bedzie przyjemnie

Witam. Kupiłem niedawno domek w małej miejscowości.Wszystko było by super,gdyby nie pewien szkopuł a mianowicie w sąsiedztwie mam chlewnie z której strasznie śmierdzi, szczególnie gdy właścicel otworzy wszystkie wrota.

Mam w związku z tym pytanie, czy można coś z tym zrobić?

pozdrawiam

hmmm... ja znam ten problem z drugiej strony ;) Mój brat mieszka w małej wioseczce, w której jest kilka dużych gospodarstw i kilkanaście mniejszych. Wszyscy hodują krowy, także przy odpowiednich warunkach czuć jest te swojskie zapaszki ;).

Jakieś dziesięć lat temu to miejsce było dla mnie oazą spokoju. Wioska położona jest na uboczu, policja zajeżdżała tam raz na kilka lat, zero kradzieży, zero wypadków na drodze itp.

W tej wioseczce było sporo pustych domów - tak minimów 10. W ciągu ostatnich 5 lat sprowadziło się tam kilka rodzin z większych miast (kilka osób jest z Wa-wy i z dwie rodziny ze śląska). Głównie ludzie na emeryturze. Jeszcze 5 lat temu w tych okolicach można było kupić działeczkę za jakieś 20tys z gratisowym domkiem i jakimiś budynkami gospodarczymi.

Nowi przybysze nie mogli się dostosować do niemiłych zapachów, okresowych hałasów itp. No i zaczęły się problemy.... różne kontrole, sanepidy, notoryczne wizyty wójta, policji i wszystkiego co tylko dało się tam ściągnąć. Jednym słowem szopki nie z tej ziemi!

Napiszę Ci tak: uciekaj stamtąd czym prędzej, bo zatruwasz sam sobie życie i w dodatku innym!!!

Zostaje Ci próba odizolowania się gęstym szpalerem drzew, krzewów.

dodam że na smród to nie pomoże ale zieleń podobno koi stargane nerwy...

Jak nie pomoże jak pomoże ;) Trzeba tylko posadzić jakieś długo kwitnące i intensywnie pachnące krzewy/drzewa/czy coś w tym stylu.

Albo zacząć produkować intensywniejszy smród ;)

A tak na serio to jeżeli uważasz, że nie dasz rady przyzwyczaić się do tego zapachu to sprzedaj tą działkę póki jeszcze nie jest zapóźno.

Zamieszkałeś kolego na prawdziwej wsi, więc nie ma przebacz. Trzeba rolnikowi wytoczyć batalię. On Cię świniami, to ty go krowami.

U niego 300 świń - to u Ciebie niech będzie 400 krów.

Jak dokupi jeszcze 200 - to Ty dokup 200 baranów.

Po dwóch-trzech latach będziecie obaj magnatami.

A tak w ogóle to chyba widziałeś co kupujesz, trzeba było się zastanowić a nie teraz rolników wysiedlać bo śmierdzi. Przecież on tej chlewni nie założył miesiąc temu. A jak zaczniesz wojnę, to smród bedzie tylko gorszy, będziesz miał pół wsi przeciw sobie.