czandra 11.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Przy takim standardzie wykończenia stosowanie grubszego niż 10-12 cm ocieplenia nie ma po prostu sensu, bo już niewiele da nie odpowiedziałeś na pytanie ile kosztuje pogrubienie styropianu z 10 cm na 20 cm Zależy o jaki metraż pytasz. Jeżeli jest to np 200 m2 elewacji i cena styro jest na poziomie 150 zł brutto za m3 to wyjdzie 3000 zł więcej za styropian. Do tego dojdą koszty: dłuższe kołki, większe parapety (koszt trudny do określenia, bo ludzie różne mają), trzeba zwiększyć grubość izolacji pionowej fundamentu. Jeżeli ktoś chce mieć pilistyren ekstrudowany, to dodatkowe 10 cm da wyższe koszty niż styropian na elewację. Pytanie, czy podejmujesz decycję o zwiększeniu ocieplenia w trakcie budowy, czy w fazie projektowej. Jeżeli w trakcie budowy, to z uwagi na konstrukcję więźby może być to po prostu już niemożliwe, bo nie ma na to miejsca, a jeżeli właśnie robimy więźbę, to może się okazać, że potrzebne są dłuższe krokwie, więcej folii lub desek i papy oraz pokrycia dachowego, wzrasatają koszty robocizny o dodatkowe metry dachu. Zwiększy się też o kilka % powierzchi do otynkownia - tynk, siatka, klej, robocizna. Nie jest to zatem takie proste matematycznie, jak ci się wydaje. Pozostają jeszcze problemy natury codziennej - jak zawiesić tabliczkę z numerem, oświetlenie, zamotować gniazdko itd. Ponadto jest jeszcze problem usytuowania domu od granicy działki. Jeżeli wszsytko wyliczone jest do cm, to dołożenie dodatkowych 10 cm to problem z sąsiadem i nadzorem budowlanym - rzeczy nie mierzalne w pieniądzu. Reasumując, nawet przy nowoprojektowanym budynku koszty wzrosną min. o 10-12 tys., co przy założeniu, że da nam to oszczędność roczną na poziomie 150-400 zł rocznie w zależności od sposobu ogrzewania(ok. 10 Kwh/m2 przy domu 150 m2), dla przeciętnego człowieka kwota ta nie będzie praktycznie zauważalna (ok. 15-35 zł/m-c). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.07.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 PS te 2,5 tyś zwróci mi się już przy kupnie kaloryferów zamiast kupować u siebie 120W/m2 zainstaluję 50W/m2 Jeżeli według ciebie zejście ze 130 kwh na 50 kwh kosztuje 2,5 tys. to gratuluję poczucia humoru. Nawet ciężko z tym polemizować. Zapomniałeś dodać, że do takiego wyniku potrzeba dać odpowiednio grubą warstwę ocieplenia posadzki i dachu oraz dołożyć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Pewnie te rzeczy dostałeś w gratisie na allegro przy zakupie większych kołków? Nie mówiąc juz o tym, że takie zmiany pociągają za sobą konieczność podniesienia ścianki kolankowej i wysokości muru. No chyba, że lubisz wysokość do sufitu 2,35? To oczywiście jest free? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 12.07.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Gdybyś tak musiał przenocować zimą w małym domku np namiocie dla którego sam jesteś systemem ogrzewania 3m3 x 35W = 105W. Pożyczyłbym ci płyty styropianu , gdzie dałbyś najwięcej? Teraz powiększmy ten namiot o metr, dalej o metr... aż do rozmiaru twojego domu ... w którym miejscu zmieniła się fizyka, że przestajesz izolować od gruntu? Nieporozumieniem jest dzisiaj wkładanie mniej ja 30 cm styropianu w gruncie.To standard http://www.isover.se/sw29592.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 12.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ...ciekawe jak przy nowych przepisach i cenach dołożysz tam styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.07.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 mój dom zużywa według obliczeń 8,9MWh na ogrzewanie na sezon, przy 30 cm styropianu w podłodze zużywa 8,7MWh różnica to 200 kWh koszt roczny tego to 34 zł, mnie się wydaje że przeżyje fakt że mam tylko 5 cm styropianu na podłodze Czy przetestowałeś to już w praktyce, czy to tylko wyliczenia?[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.07.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Nieporozumieniem jest dzisiaj wkładanie mniej ja 30 cm styropianu w gruncie. To standard http://www.isover.se/sw29592.asp Standard to 10 cm. 30 cm to standard, ale przy domu pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 12.07.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 10 cm styropianu to standard niewiedzy i braku wyobraźni. Nie wolno oszczędzać na izolacji, lepiej przyoszczędzić na ogrzewaniu. Kasa wydana na ogrzewanie to kasa wurzucona w błoto! Ludzie robią na dom 150 m2 ogrzewanie nawet za 15 000 zł!!! z przyłączmi a na izolacje żałują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 12.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Dopisz dwa zera (narazie) Obowiązku izolowania nie ma, ale jest obowiązek płacenia za ogrzewanie... ja mam 40cm wiec jeszcze się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.07.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ... ja mam 40cm wiec jeszcze się nie martwię. 40 cm w posadzce? A jak to wygląda u ciebie z pozostałymi przegrodami - ściany, dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 13.07.2008 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 a tak jak wygląda izolacja termiczna, czyli termos, a więc podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 a tak jak wygląda izolacja termiczna, czyli termos, a więc podobnie. Pochwal się rachunkami za orzewanie, jeżeli coś takiego w ogóle u ciebie występuje. Do tego musiałbyś zdradzić metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.07.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Juz kiedys podawal, ze ok. 2000zl na ogrzewanie w roku wydaje -no chyba ze sie zmienilo 30cm w podlodze to akurat zadna rewelacja ani przesada, sciany elewacyjne mozna docieplic a podlogi raczej juz nie wiec po co oszczedzac? Jest to przeciez juz nie taka wielka roznica w kosztach pomiedzy 10cm a 30cm, nie mowie ze za darmo, ale ... Ja daje 30 cm w podlodze, 20cm w na sciany (ale na BK 400 i 36cm gruby) i 38cm welny w dachu (pod dachowke ceramiczna), dalem tez 20cm na fundamenty na zewnatrz i 10cm od wewnatrz, ale to juz na wysokosci chudziaka tylko, zeby odciac go od fundamentow. Nie uwazam tego za zbytek, przy obliczaniu OZC wyszlo ze jest OK ,dzieki temu taki sam wsp. U wychodzi dla wszystkich przegrod Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.07.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ale nie zabezpieczasz ścian przed wilgocią. I nie zamykasz izolacji. lodówka domknięta i niedomknięta mają teyle samo izolacji a jak różne zużycie energii. Dostałem też do przeczytania badania dr Nawrota na temat zawilgocenie w przegrodzie a opór cieplny. już przy 4% zawilgcenia masz 50% oporu cieplnego. A co do rachunków 2000 zł nie przekracza rachunek za prąd nie za ogrzewanie. Innych źródeł nie mam . dom 144m2 projekt APO architekci. Kierownik budowy Jerzy Zajdler . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 14.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A co do rachunków 2000 zł nie przekracza rachunek za prąd nie za ogrzewanie. Innych źródeł nie mam . dom 144m2 projekt APO architekci. Kierownik budowy Jerzy Zajdler . Wynik imponujący! Jestem pod wrażeniem. Widać, że wszystko masz przemyślane i zaplanowałeś jeszcze przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.07.2008 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nie ja , archit3któw i kirownika budowy dostałem z nielubianego tu Brzęczkowskiego a ponieważ za kompletne ogrzewanie zapłaciłem 5000zł więc w sumie dom wyszedł taniej mimo ponad standardowej (wtedy) izolacji i projektowi za 6000 zł. .A ponieważ całe ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.07.2008 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nie ja , architektów i kirownika budowy dostałem z nielubianego tu Brzęczkowskiego a ponieważ za kompletne ogrzewanie zapłaciłem 5000zł więc w sumie dom wyszedł taniej mimo ponad standardowej (wtedy) izolacji i projektowi za 6000 zł. .A ponieważ całe ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.07.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 http://www.lipinscy.pl/upload_module/wysiwyg/about_other/certyfikat-1.pdf W "takiej" dodtyczyło domów ze ścianą ocieplaną na zewnątrz. jak w tzw pasywnym domu, który miał zużywać 15kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 16.07.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Nie ja , archit3któw i kirownika budowy dostałem z nielubianego tu Brzęczkowskiego a ponieważ za kompletne ogrzewanie zapłaciłem 5000zł więc w sumie dom wyszedł taniej mimo ponad standardowej (wtedy) izolacji i projektowi za 6000 zł. . A ponieważ całe ogrzewanie A kiedy budowałeś i jaki masz system ogrzewania? Czy przed rozpoczęciem budowy robiłeś obliczenia na zapotrzebowanie energetyczne budynku i jak to się ma do rzeczywistości? Trochę dużo tych pytań, ale to ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 22.07.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 ja bym na twoim miejscu bacznie sprawdzał posty Wgregor a jego rewelacje najpierw dzielił przez 2 a potem na wszelki wypadek odejmował 1000 bo on żyje w jakimś matriksie, ja nie wiem gdzie w Polsce można kupić prąd po 10gr Zdaje się, że masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 22.07.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Dom miał kostować taniej niż z gotowych projektów i zużywać do 40kWh/m2 na wszystko. Takie były założenia, wiedziałem jaką będę miał emeryture. 40 cm styropianu w podłodze 40 w ścianie wełny od środka i 50 cm w dachu. ogrzewanie bezpośrednie (bez cyrkulacji) zarówno wody jak i pomieszczeń. Z centralnym przy takiej izolacji nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts