coulignon 28.02.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 ja mam płytę fundamentową. Postała zimę razem z chałupą i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 02.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 fajny pomysł, ale u mnie już za późno na zmianę.szukam jakiś bloczków.W projekcie mam M-6, ale nie wiem cz nie są za zimne do mojego energooszcz. domku. no i czym zastąpić ten isomur bo drogi jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 10.06.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Śledze ten wątek ponieważ także rozważam zastosowanie isomuru. Temat się rozmył i wkradł się perlit A ja nadal nie wiem czy warto zastosować isomur. Mój archtekt zaprojektował ścianę fundamentową od zew styropian 10cm i od wew. 5 cm zachodzący aż na ławę fundamentową. Z krótkich wyliczeń wynika, że koszt obłożenia styropianem z dwóch stron będzie podobny do zastosowania isomuru. Pytanie brzmi czy napewno wart podrażać inwestycję w jeden lub drugi spodób? Bo może wstarczy tradycyjnie tylko od zew. styropian? Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ja atylko uczulam na jakość wykonania. Zrób to co mniej generuje błędów "fachowców". To jest najgorsza rzecz w kazdej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Śledze ten wątek ponieważ także rozważam zastosowanie isomuru. Temat się rozmył i wkradł się perlit A ja nadal nie wiem czy warto zastosować isomur. Mój archtekt zaprojektował ścianę fundamentową od zew styropian 10cm i od wew. 5 cm zachodzący aż na ławę fundamentową. Z krótkich wyliczeń wynika, że koszt obłożenia styropianem z dwóch stron będzie podobny do zastosowania isomuru. Pytanie brzmi czy napewno wart podrażać inwestycję w jeden lub drugi spodób? Bo może wstarczy tradycyjnie tylko od zew. styropian? Pozdrawiam Radek Napiszę dlaczego może perlit będzie lepszy: bo choć wraz z isomurem mają takie samo lambda (choć nawet chyba isomur ma trochę gorsze) to wysokość bloczka perlitu (ok. chyba 25 cm) jest większa niż isomuru (ok. chyba 11 cm) więc oczywiste jest to co jest lepsze. Ale jeśli dajemy 11 cm styro pod posadzkę to isomur o wys. 11 cm będzie prawie jednakowo dobry jak perlit. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 07.01.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam wszystkich pytanie odnośnie postu Krebs'a - jeśli cena z zastosowaniem isomuru i obkładaniem styro obustronnie podobna to czy nie lepsze jest rozwiązanie ze styro które dodatkowo ogranicza nam migrację ciepła w poziomie i zapobiega wychładzaniu ziemi pod budynkiem -- a to jednak duża pow. czy to ma sens i czy zmniejszona temp. gruntu pod budynkiem będzie marginalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 12.02.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Panowie ! Pytanie 1. Gdzie teraz produkuje się TB. Kto wie ? Stwierdzenie 1. Nie jest możliwe aby zamilkł ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.02.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Pytanie 1. Gdzie teraz produkuje się TB. Kto wie ? Stęskniłeś się za nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 13.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 quote="krzysztof5426"]Panowie ! Pytanie 1. Gdzie teraz produkuje się TB. Kto wie ? Stwierdzenie 1. Nie jest możliwe aby zamilkł ! Pozdrawiam. po takim pytaniu nowej osoby istnieje zagrożenie iż to sam TB pyta - taki wilk w owczej skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam ! Ja nie z tego miasta i na dodatek amator budowlany. Czy wyobrażasz sobie , że Pan TB tak mógłby o sobie napisać ? PS. Pytanie zadałem, bo na innym forum znalazłem wpisy o identycznej treści jak tu, oczywiści pod innym ...... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 16.02.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 to było w formie żartu ale skoro już pofatygowałeś się rozwiać wątpliwości pozdrawiam i życzę owocnego czerpania z ogromu informacji jakie drzemią w necie -- tylko jak zawsze trzeba odsiać ziarno od plew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 17.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 OK. Wybacz, ale w poniedziałek byłem autkiem w Warszawie i po 19 już mój osobisty twardziel zaczął odmawiać posłuszeństwa.('') Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 17.02.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 a w temacie mostka - ja odpuszczam sobie wszelkiego rodzaju wynalazki typu isomur, perlit itd - mam zamiar polecieć silikatami od ławy po sam dach tyle że ocieplam ściany fundamentowe z obu stron - czy to się sprawdzi na tyle dobrze ? - nie wiem ale tak będzie może łatwiej i taniej ( bez trudnych wyborów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 17.02.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witaj ! Jestem na etapie planowania. Domu pasywnego nie zbuduje, ale rozważam wszelkie możliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 17.02.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 a w temacie mostka - ja odpuszczam sobie wszelkiego rodzaju wynalazki typu isomur, perlit itd - mam zamiar polecieć silikatami od ławy po sam dach tyle że ocieplam ściany fundamentowe z obu stron - czy to się sprawdzi na tyle dobrze ? - nie wiem ale tak będzie może łatwiej i taniej ( bez trudnych wyborów ) Prawidłowa hydroizolacja silikatu w gruncie do tanich nie należy, bloczki betonowe + isomur+ izolacja fundamentów z zewnątrz i silikatowe ściany drożej chyba nie wyjdą. Ja budowałem z silikatu i z poziomej izolacji termicznej nie zrezygnowałbym przy tym materiale. (silikat robi tez za hydroizolację poziomą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 18.02.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 jeśli dam na ławę poziomą izolację i między ścianą fundamentową z silki 24 (20) a murami z silki 24 (15) także poziomą oraz wymaluję jakimś "mazidłem" ściany fundamentowe i obłożę je styro (hydro) to nie wystarczy ? ( racja że z tego punktu widzenia zapowiada się trochę wydatku ale chyba zda egzamin taki układ ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 18.02.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Silikat w ziemi pomazany byle czym, ja bym się bał. Dobra izolacja silkatu to koszt większy niż isomur albo i porównywalny. Dałem bloczki betonowe pomazane byle czym a na to isomur. Podobno na isomuerze można stawiać bez jakichkolwiek izolacji poniżej. Silikat to straszliwy przewodnik ciepła, namawiam do odcięcia tego transportu w pionie. Za to przy -5 na dworze dom traci jakiś 1C na dobę bez ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 19.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A co powiesz na rozwiązanie ceramika+perlit omawiane wcześniej ?albo elementy novomur ? czy isomur ma lepsze właściwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 20.02.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Musisz wziąć pod uwagę dwie sprawy ciepło i wilgoć. Myślę ze każdy z powyższych patentów jest skuteczny jeśli chodzi o ciepło, isomur jest na pewno drogi to wiem. Druga sprawa to woda, jak dajesz silikat w ziemie to jest to tym bardziej ważne. Jak dasz beton w ziemię i skutecznie odetniesz transport wilgoci w górę to izolacja pionowa fundamentów nie jest tak krytyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 20.02.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Musisz wziąć pod uwagę dwie sprawy ciepło i wilgoć. Myślę ze każdy z powyższych patentów jest skuteczny jeśli chodzi o ciepło, isomur jest na pewno drogi to wiem. Druga sprawa to woda, jak dajesz silikat w ziemie to jest to tym bardziej ważne. Jak dasz beton w ziemię i skutecznie odetniesz transport wilgoci w górę to izolacja pionowa fundamentów nie jest tak krytyczna. to ja chyba czegoś nie "kumam" jaka jest różnica miedzy skuteczną izolacją wilgociową miedzy bloczkami a silikatami a silikat i silikat ? więc jeśli dam dam dobrą izolację miedzy silikaty ze ściany fundamentowej a murami to będzie tak samo jak między bloczki fundamentowe a silikaty z muru ? chyba ze bloczki lepiej izolują od wilgoci ? pytam bo na logikę to jest dość niepojęte skoro i tak między np. ławy a ściany i mur daje się folię/papę --- chyba że ta stara szkoła pomija jakieś nowe obliczenia ? ( to tylko pytania laika więc proszę o wyrozumiałość ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts