piotr-kaczor 07.03.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, przeczytałem ten wątek od początku i napiszę szczerze że się zacząłem gubić z teoriami. Zastanawiam się nad perlitem w pierwszej warstwie nad bloczkami fundamentowymi która będzie stykać się ze styropianem na chudziaku. Główny problem jaki dostrzegłem w postach to był problem zawilgocenia tego perlitu, i tak myślełem że pod tym pustakiem z perlitem jest hydroizloacja (papa, membran pvc itp), a czy dobrym pomysłem będzie położenie na tym pustaku kolejnej warstwy hydroizolacji, wówczas ochroni ona przed wnikaniem wilgoci w ten perlit ?? Czyli można przyjąć że pustak ceramiczny wypełniony perlitem to zawsze jakieś mniejsze uciekanie ciepła w fundament ? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi10 09.03.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ja się pytałem o ISOMUR w firmie J&P i Stahlton Polska. W tej pierwszej cena za pustaki była znacznie wyższa, do tego laska nie ma zielonego pojęcia na temat tych pustaków. Warto jednak się chyba pytać u producenta. Niestety nie mają w ofercie pustaków ISOMUR Light więc wezmę ISOMUR Plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ThomasJ 09.03.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 jestem podobnego zdania. wszelkie informacje można znaleźć na stronce http://www.stahlton.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowypalacz 09.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 mpoplaw, sugerujesz że za BK lub porotermem zlikwiduje mostek cieplny na styku sciana fundament? Trzeba dać styropian. BK może troszkę zmniejszy przy kontakcie ale nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ten wątek jest o tym, jak skutecznie pozbyć się mostka pionowego. Tradycyjne ocieplenie fundamentu raczej nie jest wystarczającym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 10.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witajcie,też zamierzam budować z silikatu 18cm,myślałem nad płytą ale 170m.kw to koszt ok.50tys.zł także odpada.Isomur to ok.6tys.zł,Novomur to ok.5tys.zl też sporo,w sumie na pewno taniej niż płyta ale jednak.Z tego co czytam jako izolacja pionowa w grę wchodzi BK400 lub 600.Pytanie,czy ktoś już tak wybudował pod silikatem ? Ja mam parterówkę z drewnianym dachem także nie jest to ciężki temat.Ktoś wcześniej podjął tematu bloczków keramzytowych Optirocka jako górną warstwę ściany fundamentowej ?http://optirocblok.pl/images/galerie/sciany/pustak-termo-optiroc-24.pdf Jak się na to zapatrujecie ?Wg mnie na pewno lepiej niż bloczek/silikat i pewniej niż BK/silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 10.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ja mam BK-600 na fundamencie, ale dalej mam już U-220 wiec nie wiem czy to ci coś pomoże Kolejna kombinacja Dzięki Jako,że keramzyt pod silikat dalej mnie nurtuje,znalazłem ciekawe rozwiązanie z bloczkami szalunkowym z keramzytu jako górna warstwa ściany fundamentowej.Z tego co piszą ściana fundamentowa nie musi być ocieplana w takim przypadku http://www.termat.pl/index.php?content=3&lang=pl&id=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 11.03.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Myślę, że akurat w tym temacie opinie inwestorów, którzy zastosowali jakieś rozwiązanie nie za dużo wnoszą. Bo jak to sprawdzić, z jaką skutecznością? Ja zastosowałem Isomur. I co mogę powiedzieć, że mam i tyle. A ile to dało nie wiem. Mogę mieć dobre samopoczucie na podstawie danych producenta o przeprowadzonych badaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 11.03.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Myślę, że akurat w tym temacie opinie inwestorów, którzy zastosowali jakieś rozwiązanie nie za dużo wnoszą. Bo jak to sprawdzić, z jaką skutecznością? Co do zasadności takiego rozwiązania to fakt,tutaj bazujemy na swoim widzimisie lub lekturze ale opnie na temat BK czy innych kruchych materiałów pod silikatem jak najbardziej,chodzi oto czy domek stoi czy nic nie pęka itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 11.03.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Myślę, że akurat w tym temacie opinie inwestorów, którzy zastosowali jakieś rozwiązanie nie za dużo wnoszą. Bo jak to sprawdzić, z jaką skutecznością? Ja zastosowałem Isomur. I co mogę powiedzieć, że mam i tyle. A ile to dało nie wiem. Mogę mieć dobre samopoczucie na podstawie danych producenta o przeprowadzonych badaniach. Na tej samej zasadzie mogę powiedzieć: " co murarz wie o budowaniu domów?" buduje robi wianek i idzie budować następny- jedyne co wie to, że ten pierwszy się nie przewrócił. Też mam isomur i dobrze mi z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ThomasJ 11.03.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam, zastanawiam się skąd niektórzy Was biorą ceny za ISOMUR. Ja wiem że nie jest to tak wysoko jak niektórzy podają. Pytałem sie również o Novomur także wyszedł drożej niż Isomur. Do tego co się orientowałem to pustaki Novomur nie posiadają dopuszczenia do sprzedaży na rynku polskim i mają gorszy współczynnik przewodności cieplnej Lambda. Co do BK 400 czy 600 czy firma przedstawiia dane kiedy materiał nie jest badany w stanie laboratoryjnym suchym. Zapytałem się przedstawiciela pewnej firmy i nie był mi w stanie odpoweidzieć jaka jest naprawdę Lambda. Patrząc na dom Państwa Lipińskich tam była stosowana tylko jedna warstwa BK a na niej stał Isomur. Powstaje kolejna inwestycja pod Wrocławiem Archipelagu i tam również stosują Isomur chociaż ściany są wykonane z BK. Czyżby nie znali zalet BK?? Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 11.03.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Utrata właściwości izolacyjnych BK przy zawilgoceniu jest powszechnie znana. Stąd zreszta problem mostka pionowegi, który wystepuje m.in. przy ścianie z BK. I nie zmieni tego cieplejsza odmiana. Zaletą isomuru jest brak nasiąkliwości i duża wytrzymałość na ściskanie. Można go stosować nawet przy silikatach grubości 18 Niestety nie mają w ofercie pustaków ISOMUR Light więc wezmę ISOMUR Plus. Proponuję zaczekać na light. Ma znacznie lepszy współczynnik pionowy, nie mówiąc już o poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.03.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam, zastanawiam się skąd niektórzy Was biorą ceny za ISOMUR. Ja wiem że nie jest to tak wysoko jak niektórzy podają. Pozdrawiam wszystkich budujących. czy możesz w takim razie podać tę cenę ? Dzisiaj dzwoniłem chyba do W-wy i na Novomur dostałem cenę 16 Euro z kawałkiem za metr bieżący (szerokość 24cm). nawet dla małego domku wychodzi przynajmniej 4000 zł. Trochę drogo, nie jestem pewny, czy ewentualne oszczędności kiedykolwiek się zwrócą. oczywiście świadomość dobrej izolacji jest bezcenna. Jak nie chcesz podawać tutaj, to proszę o cenę na priva dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro69 11.03.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Ja też proszę o cenę i ew. nr. tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 12.03.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 zapomnij, właśnie dostałem ofertę 69 zł/ metr bieżący . cena netto Isomur pllusgrubość 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro69 12.03.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja otrzymałem po 73 Brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 12.03.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ale oprócz ceny podawajcie jaka odmiana i jaka grubość oraz czy cena dotyczy mb, czy sztuki i czy transport w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro69 12.03.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To była cena brutto za mb bez transportu Isomur Plus 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ThomasJ 12.03.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja miałem cenę za ISOMUR Plus 20-24 15Euro/mb + koszty transportu. wszelkie informacje znajdziecie na http://www.stahlton.com.pl i telefon 71 / 317-79-22 Za Novomur 6-24 15Euro porażka, niższa klasa nośności i ten współczynnik przewodności cieplnej 0,266, gdzie dla Isomuru 0,190 W/mK. No i oczywiście jak się zapytałem o aprobatę to cisza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro69 12.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja miałem cenę za ISOMUR Plus 20-24 15Euro/mb + koszty transportu. Ale netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts