piotr-kaczor 14.03.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Stosując isomur plus nie ma potrzeby osieplać fundamentu poniżej poziomu gruntu, wg załacznika : http://www.stahlton.com.pl/images/stories/isomur-detale_konstrukcyjne/2.1.2.pdf Ciekawe rozwiązanie ? Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 14.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Stosując isomur plus nie ma potrzeby osieplać fundamentu poniżej poziomu gruntu, wg załacznika : http://www.stahlton.com.pl/images/stories/isomur-detale_konstrukcyjne/2.1.2.pdf Ciekawe rozwiązanie ? Piotr. Przecież taki bloczek to mniej więcej tyle co 2 - 3 cm styropianu. Myślisz że to to samo co 15 cm styropianu od zewnąterz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 14.03.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Z tego co wyczytałem tam jest polistyren więc jest on cieplejszy niz styropian. Właśnie jestem na etapie w którym "warto" coś zastosować aby zminimalizować "mostek termiczny" więc zastanawiam się nad tym produktem. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 14.03.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Z tego co wyczytałem tam jest polistyren więc jest on cieplejszy niz styropian. Właśnie jestem na etapie w którym "warto" coś zastosować aby zminimalizować "mostek termiczny" więc zastanawiam się nad tym produktem. Piotr To zależy od jakiego stryropianu. A poza tym ścianę fundamentową zazwyczaj ociepla się również "polistyrenem". Jeśli planujesz grzanie prądem to na pewno warto zminimalizować ... Rzecz w tym, że zazwyczaj jeśli się interesujesz ograniczaniem tego sławnego mostka to powinieneś zrobić izolację zarówno poziomą i pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.03.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Stosując isomur plus nie ma potrzeby osieplać fundamentu poniżej poziomu gruntu, wg załacznika : http://www.stahlton.com.pl/images/stories/isomur-detale_konstrukcyjne/2.1.2.pdf Ciekawe rozwiązanie ?To zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Jeżeli zadowala Cię izolacyjność ścian na poziomie 0,3W/(m2K) i posadzki 0,45W/(m2K), to rzeczywiście możesz z takiej izolacji zrezygnować. Natomiast w przypadku budowy domu nisko energetycznego lub pasywnego izolacja pionowa ściany fundamentowej jest jak najbardziej pożądana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.03.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 "tam jest polistyren więc jest on cieplejszy niz styropian" Styropian = piana ze styrenu polimeryzowanego (zestalonego) Polistyren = styren zestalony metodą polimeryzacji. O czym tu piszesz? Nie kumam... Jaki polistyren jest "cieplejszy" od polistyrenu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 15.03.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Należy jednak zauważyć, że walczymy tutaj o ograniczenie mostka pionowego. Bloczek ISOMUR ma "domknąć" izolację pionową ściany, z izolacją posadzki. Przy takim układzie ocieplenie pionowe fundamentu nie przekłada się wprost na wzrost izolacyjności tego elementu (czytaj: opór cieplny (pionowy) nie wzrasta o wartość dla ocieplenia fundamentu).Ocieplenie fundamentu zabezpiecza jedynie przed zamarzaniem powierzchni "pod domem" utrzymując tam wyższą temperaturę. Tak więc wystarczy zastosować minimalną grubość tego ocieplenia (ja zastosowałem 5 cm). Nie wydaje mi się, aby wzrost tej grubości powodował wyraźnie wyższą temperaturę fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 15.03.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 7tonik czy Ty zastosowałeś właśnie Isomur? Jeśli można wiedzieć gdzie kupiłeś i w jakiej cenie ??? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 16.03.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Ja kupowałem w 2007 roku w JORDAHL&PFEIFER w cenie 61,60 zł/mb brutto z dostawą (szer. 24). Nie był niestety wtedy dostępny Isomur Light ani Isomur Plus. U mnie wyszło 70 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 16.03.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 A co sądzicie aby zamiast klasycznego bloczka betonowego fundamentowego zastosować bloczki keramzytobetonowe (producent ze Mszczonowa)http://img26.imageshack.us/img26/403/bloczekkeramzytowymszcz.jpg Wiem, że jest kiepski w porównaniu z isomur ale jest lepszy (może jednak nie?) od zwykłego bloczka betonowego. Zaznaczam, że nie buduję domu pasywnego czy super energooszczędnego. A cena jest porównywalna ze zwykłym betonowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.04.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Również prosiłbym o odpowiedź na powyższe pytanie. Isomur w moim przypadku odpada. Dom parterowy 160m2 generowałby w tym zakresie spore koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 08.04.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Wracając do likwidacji mostków cieplnych, to mam teraz pytanie jak zlikwidować mostek cieplny który wystepuje przy schodach żelbetnowych, ponieważ dolną część konstrukcji włącznie ze zbrojeniem trzeba wypuścić z gruntu, więc w tym miejscu schody będą "podciągały" zimno z gruntu ?? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 12.04.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Wracając do likwidacji mostków cieplnych, to mam teraz pytanie jak zlikwidować mostek cieplny który wystepuje przy schodach żelbetnowych, ponieważ dolną część konstrukcji włącznie ze zbrojeniem trzeba wypuścić z gruntu, więc w tym miejscu schody będą "podciągały" zimno z gruntu ?? Nie tylko "zimno", ale i wilgoć - o czym czasem się zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofik22 12.04.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Nie tylko "zimno", ale i wilgoć - o czym czasem się zapomina. zgadza się. mam kolegę, który zastosował Isomur na Ytongu pod ścianami zewnętrznymi (pod wewnętrznymi już nie). nie zdążył zrobić zadaszenia przed zimą i padało do środka całą zimę. efekt jest taki: ściany stojące na Isomurze są w idealnym stanie, te które stoją bezpośrednio na chudziaku są na dole poważnie popękane. Ytong naciąga wodę jak gąbka i przy mrozie rozsadziło kamienie. inne cegły nie są wiele lepsze w tej kwestii czytałem gdzieś w Muratorze, że Isomur nie podciąga wody. dlatego odradzam eksperymentów z jakimiś wynalazkami jak keramzytobeton w cokole budynku. warto wydać trochę więcej pieniędzy ale zrobić coś dobrze. latem zaczynam też budowę i myślę, że zastosuję Isomur. szczególnie jak widziałem co może się stać. jak kogoś to interesuje to mogę podesłać zdjęcia z popękanym Ytongiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 16.06.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Czy isomur dajecie na ściany fundamentowe wszystkie, czy tylko zewnetrzne. U mnie parterówka generowałaby bardzo duże koszty, gdyby wszystkie ściany "objechać" isomurem. Czy danie ismuru tylko na ścianach zewnętrznych , bez nosnych miałoby sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 17.06.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Czy danie ismuru tylko na ścianach zewnętrznych , bez nosnych miałoby sens. To może być sensowne. Najniższe temperatury gruntu (i ścian fundamentowych) są przy ścianach zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 18.06.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 według mnie gdy ocieplamy ściany fundamentowe, to warunki dla ścian zewnętrznych sa porównywalne z wewnetrznymi i tutaj isomur tylko dla zewnętrznych traci troche sens. Gdy jednak nie ma ocieplenia fundamentu, to jak najbardziej największy efekt będzie dla ścian zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 18.06.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 a wewnetrzne - zasypać pierwszą warstwę perlitem (ma sens)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 01.05.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam! Temat umarł śmiercią naturalną. Czy nikt nie decyduje się na bloczki cokołowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Nie umarł. Zastosowałem isomur zarówno na scianch nosnych (stojących na findamencie ) jak i zastosuję na działowych ( stojących na chudziaku)Pozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts