Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stosując isomur plus nie ma potrzeby osieplać fundamentu poniżej poziomu gruntu, wg załacznika :

http://www.stahlton.com.pl/images/stories/isomur-detale_konstrukcyjne/2.1.2.pdf

Ciekawe rozwiązanie ?

Piotr.

Przecież taki bloczek to mniej więcej tyle co 2 - 3 cm styropianu. Myślisz że to to samo co 15 cm styropianu od zewnąterz?

Z tego co wyczytałem tam jest polistyren więc jest on cieplejszy niz styropian. Właśnie jestem na etapie w którym "warto" coś zastosować aby zminimalizować "mostek termiczny" więc zastanawiam się nad tym produktem.

Piotr

To zależy od jakiego stryropianu. A poza tym ścianę fundamentową zazwyczaj ociepla się również "polistyrenem". Jeśli planujesz grzanie prądem to na pewno warto zminimalizować ...

Rzecz w tym, że zazwyczaj jeśli się interesujesz ograniczaniem tego sławnego mostka to powinieneś zrobić izolację zarówno poziomą i pionową.

Stosując isomur plus nie ma potrzeby osieplać fundamentu poniżej poziomu gruntu, wg załacznika :

http://www.stahlton.com.pl/images/stories/isomur-detale_konstrukcyjne/2.1.2.pdf

Ciekawe rozwiązanie ?

To zależy jaki efekt chcesz uzyskać.

Jeżeli zadowala Cię izolacyjność ścian na poziomie 0,3W/(m2K) i posadzki 0,45W/(m2K), to rzeczywiście możesz z takiej izolacji zrezygnować.

Natomiast w przypadku budowy domu nisko energetycznego lub pasywnego izolacja pionowa ściany fundamentowej jest jak najbardziej pożądana.

"tam jest polistyren więc jest on cieplejszy niz styropian"

Styropian = piana ze styrenu polimeryzowanego (zestalonego)

Polistyren = styren zestalony metodą polimeryzacji.

O czym tu piszesz?

Nie kumam... :roll:

Jaki polistyren jest "cieplejszy" od polistyrenu?

Adam M.

Należy jednak zauważyć, że walczymy tutaj o ograniczenie mostka pionowego. Bloczek ISOMUR ma "domknąć" izolację pionową ściany, z izolacją posadzki. Przy takim układzie ocieplenie pionowe fundamentu nie przekłada się wprost na wzrost izolacyjności tego elementu (czytaj: opór cieplny (pionowy) nie wzrasta o wartość dla ocieplenia fundamentu).

Ocieplenie fundamentu zabezpiecza jedynie przed zamarzaniem powierzchni "pod domem" utrzymując tam wyższą temperaturę. Tak więc wystarczy zastosować minimalną grubość tego ocieplenia (ja zastosowałem 5 cm). Nie wydaje mi się, aby wzrost tej grubości powodował wyraźnie wyższą temperaturę fundamentu.

A co sądzicie aby zamiast klasycznego bloczka betonowego fundamentowego zastosować bloczki keramzytobetonowe (producent ze Mszczonowa)

http://img26.imageshack.us/img26/403/bloczekkeramzytowymszcz.jpg

Wiem, że jest kiepski w porównaniu z isomur ale jest lepszy (może jednak nie?) od zwykłego bloczka betonowego. Zaznaczam, że nie buduję domu pasywnego czy super energooszczędnego. A cena jest porównywalna ze zwykłym betonowym.

• 3 weeks później...

Wracając do likwidacji mostków cieplnych, to mam teraz pytanie jak zlikwidować mostek cieplny który wystepuje przy schodach żelbetnowych, ponieważ dolną część konstrukcji włącznie ze zbrojeniem trzeba wypuścić z gruntu, więc w tym miejscu schody będą "podciągały" zimno z gruntu ??

Piotr

Wracając do likwidacji mostków cieplnych, to mam teraz pytanie jak zlikwidować mostek cieplny który wystepuje przy schodach żelbetnowych, ponieważ dolną część konstrukcji włącznie ze zbrojeniem trzeba wypuścić z gruntu, więc w tym miejscu schody będą "podciągały" zimno z gruntu ??

Nie tylko "zimno", ale i wilgoć - o czym czasem się zapomina.

Nie tylko "zimno", ale i wilgoć - o czym czasem się zapomina.

zgadza się. mam kolegę, który zastosował Isomur na Ytongu pod ścianami zewnętrznymi (pod wewnętrznymi już nie). nie zdążył zrobić zadaszenia przed zimą i padało do środka całą zimę. efekt jest taki: ściany stojące na Isomurze są w idealnym stanie, te które stoją bezpośrednio na chudziaku są na dole poważnie popękane. Ytong naciąga wodę jak gąbka i przy mrozie rozsadziło kamienie. inne cegły nie są wiele lepsze w tej kwestii czytałem gdzieś w Muratorze, że Isomur nie podciąga wody.

dlatego odradzam eksperymentów z jakimiś wynalazkami jak keramzytobeton w cokole budynku. warto wydać trochę więcej pieniędzy ale zrobić coś dobrze.

latem zaczynam też budowę i myślę, że zastosuję Isomur. szczególnie jak widziałem co może się stać. jak kogoś to interesuje to mogę podesłać zdjęcia z popękanym Ytongiem.

• 2 months później...
  • 10 months później...