ziuta62 02.05.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam! Będę miała 50m po obwodzie . Działowych jeszcze nie liczyłam. Czy można wiedziec jaka jest cena za metr bieżący w tym sezonie, bo coś nie bardzo mi idzie szukanie przez google. A może by tak jakiś adresik na skład w Małopolsce? Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.05.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 bo tak tez powinno byc pod i nad tylko, dobrze jest jednak mimo wszystko wykonac izolacje fundamentu od wew. Fundament jest zaizolowany od zewnątrz 20 cm styroduru, od środka ( tylko pod zarysie zewnętrznym 10 cm styroduru ) a chiudziak zdylatowany od fundamentów 2 cm stroduru. Pozdrawiam. surgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Trafiłem tutaj z tematem czym odizolować termicznie ścianki działowe z silikatów i nic konkretnego nie znalazłem. Ktoś proponował postawienie pierwszej warstwy z gazobetonu ale nikt nie podał wytrzymałości takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.05.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Niemożliwe.Każdy producent ma obowiązek umieszczenia takich danych w karcie technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 to teraz pozostaje nie spartolic izolacji poziomej nad dylatacjami. A co tu można spartolić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.08.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 buduję z silikatów i jako pierwsza warstwa daję Isomur 24cm - 62zł/mb i 17,5cm - 52zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.08.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 I dobrze robisz , tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 08.08.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 surgi22 a co sadzisz o położeniu maty z aerożelu na fundament pod silikaty ? Wyjdzie kilkanaście m2 jako pierwsza warstwa. Ile warstw wypadałoby położyć? http://www.aerogels.pl/pl/oferta/porogel-minus-cryogel Cena 165zł za 1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 09.08.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Isomur murowaliście na zwykłej zaprawie murarskiej czy jakieś specjalnej? I gdzie w Szczecinie można dostać Isomur, albo skąd mi go dowiozą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 09.08.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 u mnie szło na zwykłej zaprawie murarskiej, przesyłali spedycją .Generalnie w PL handlują tym dwie firmy stahlton oraz JORDAHL & PFEIFER.jedna chyba należy do drugiej, ale w PL sieci dystrybucji mają oddzielne.wrzucisz w google i Ci znajdziepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 09.08.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Znalazłem w okolicy hutrownie materiałów budowlanych, która na swoich stronach pisze, że jest składem fabrycznym producentów m.in. STAHLTON. Jutro będę dzwonił i zobaczę po ile mają w hurtowni, a po ile bezpośrednio od producenta. Pod Silkę pewnie się nadaję bo widzę, że nośność ma 20MPa. Czy pod ściany działowe 12 i 18 dawaliście Isomur 11,5 i 17,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.08.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nie, dawałem tylko na nośne 24 cm. ponieważ isomur ma ok 11 cm wysokości (silka ponad 20) moja ekipa chcąc zrównać wiersze ścian nośnych i działówek, pod działówki docięła beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 10.08.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nie, dawałem tylko na nośne 24 cm. ponieważ isomur ma ok 11 cm wysokości (silka ponad 20) moja ekipa chcąc zrównać wiersze ścian nośnych i działówek, pod działówki docięła beton komórkowy. To nie rozumiem gdzie tu równać jak pod działówki i nośne będzie ta sama wysokość Isomuru 11 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Isomur murowaliście na zwykłej zaprawie murarskiej czy jakieś specjalnej? I gdzie w Szczecinie można dostać Isomur, albo skąd mi go dowiozą? http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.08.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 To nie rozumiem gdzie tu równać jak pod działówki i nośne będzie ta sama wysokość Isomuru 11 cm? pod działówki nie dawałem isomuru. uważam że to byłoby przegięcie. ale jak ktoś ma kasę, to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 10.08.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam. Gdyby ktoś chciał sobie policzyć opłacalność inwestycji w pustaki izolacyjne. Jest to wartość podana w przybliżeniu. Ale myślę, że warto sobie policzyć. Bo do tej pory nikt nie podał cyferek. Wzór na obliczenia dostałem od Firewall. A wyszło mi tak. Powierzchnia ściany fundamentowej to u mnie 14m2. Czas sezonu grzewczego(np.150dnix24x3600s)*współczynik*śred nia różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem)*powierzchnia styku ściany z fundamentem/3600000) Z grubsza oszacujesz w ten sposób straty w kWh. Autor Firewall. Jeszcze raz dzięki Fire za ten wzór! Czyli liczymy tak: współczynnik dla pełnej cegły silikatowej pion, poziom jest pewnie podobny zakładam 0,81W/mKróżnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem) Zakładam, że ściany przez całe 150 dni sezonu grzewczego będą miały 21*C a ocieplona do ławy ściana fundamentowa będzie miała 8*C21-8=13 Zakładam różnicę 13*C przez cały sezon grzewczy.powierzchnia styku ściany z fundamentem 14m2Czas mostka zakładam 50latCena gazu = 0,24zł. 150x24x3600x0,81x13x14/3600000=530,712kWh530,712x0,24=127,3708zł - za sezon zimowy. 127,3708x50 lat = 6368,544zł Około 6368,544zł może mi uciec przez ten mostek.Jeżeli ocieplę tylko ścianę fundamentową do ławy. Idąc za grafikami str 4. http://www.stahlton.com.pl/index.php...=82&Itemid=222 Z tej kwoty zatrzymam do 45% czyli 2865,8448 zł Jeżeli zastosuję Iisomur zatrzymam do 70% czyli 4457,9808złRóżnica to 1592,136zł. Tyle, że to tylko moje dywagacje. Sumując inwestycja w Isomura jest ekonomicznie wątpliwa.Większy sens to termoizolacja ścian fundamentowych przed przemarzaniem. Bo i tak przy okazji zmniejszamy mostek do około 45%. Cyferek długo szukałem. Mam nadzieję, że komuś się przyda do szacowania. PozdrawiamRaźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Wzór na obliczenia dostałem od Firewall. A wyszło mi tak. Powierzchnia ściany fundamentowej to u mnie 14m2. Czas sezonu grzewczego(np.150dnix24x3600s)*współczynik*śred nia różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem)*powierzchnia styku ściany z fundamentem/3600000) Z grubsza oszacujesz w ten sposób straty w kWh. Autor Firewall. Jeszcze raz dzięki Fire za ten wzór! Czyli liczymy tak: współczynnik dla pełnej cegły silikatowej pion, poziom jest pewnie podobny zakładam 0,81W/mK różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem) Zakładam, że ściany przez całe 150 dni sezonu grzewczego będą miały 21*C a ocieplona do ławy ściana fundamentowa będzie miała 8*C 21-8=13 Zakładam różnicę 13*C przez cały sezon grzewczy. powierzchnia styku ściany z fundamentem 14m2 Czas mostka zakładam 50lat Cena gazu = 0,24zł. 150x24x3600x0,81x13x14/3600000=530,712kWh 530,712x0,24=127,3708zł - za sezon zimowy. W wzorze jest niestety błąd. Brakuje grubości warstwy, przez którą przechodzi ciepło. Dla przykładu z rys. 4 ze strony : http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=222 grubość tej warstwy jest nie większa niż 0,5m, więc Twój wynik zwiększy się dwukrotnie. Zresztą właśnie dlatego warto dać izolację od wewnętrznej strony ściany fundamentowej - wydłuża się wtedy droga, którą musi pokonać ciepło. Np. przy długości tej drogi 1,0m wynik będzie taki jak policzyłeś. Zaniżyłeś też długość sezonu grzewczego, co oczywiście również zaniża wynik końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Gwoli wyjaśnienia dla Henoka, we wzorze nie ma błędu bo "współczynnik" to nie lambda tylko współczynnik przenikania ciepła który jest odwrotnością współczynnika oporu cieplnego( a tenże uwzględnia grubość izolacji). Jak można przeczytać przy długości sezonu znajduje się "np." - co oznacza przykładową długość sezonu, a nie obowiązującą w każdym regionie kraju. U mnie jest ten czas OK. Dla innych wg. życzenia dowolnie długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Gwoli wyjaśnienia dla Henoka, we wzorze nie ma błędu bo "współczynnik" to nie lambda tylko współczynnik przenikania ciepła który jest odwrotnością współczynnika oporu cieplnego( a tenże uwzględnia grubość izolacji). Jak można przeczytać przy długości sezonu znajduje się "np." - co oznacza przykładową długość sezonu, a nie obowiązującą w każdym regionie kraju. U mnie jest ten czas OK. Dla innych wg. życzenia dowolnie długi. Współczynnik przenikania ciepła ma jednostkę W/(m2*K), Ty podałeś jednostkę W/(m*K), która określa współczynnik przewodzenia ciepła materiału, czyli lambdę. Dla ściany z cegły silikatowej lambda wynosi od 0,46 do 0,90W/(m*K) w zależności od jej rodzaju cegły (bloczków) i rodzaju zaprawy, nadal więc uważam, że mam rację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Masz rację Henok, napisałem szybciej niż pomyślałem.Teraz siadłem i "współczynnik" po analizie wzoru jest lambdą. A wzór jest OK. Bo nie chodzi tu o przewodnictwo w całej ścianie tylko na styku fundament - ściana. Oczywiście nie jest to dokładny wzór uwzględniający przepływ w fundamencie a jedynie pobieżny do wyrobienia sobie orientacji w stratach na granicy fundament-ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts