Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

Witam! Będę miała 50m po obwodzie . Działowych jeszcze nie liczyłam. Czy można wiedziec jaka jest cena za metr bieżący w tym sezonie, bo coś nie bardzo mi idzie szukanie przez google. A może by tak jakiś adresik na skład w Małopolsce? Serdeczne dzięki!

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo tak tez powinno byc pod i nad tylko, dobrze jest jednak mimo wszystko wykonac izolacje fundamentu od wew.

Fundament jest zaizolowany od zewnątrz 20 cm styroduru, od środka ( tylko pod zarysie zewnętrznym 10 cm styroduru ) a chiudziak zdylatowany od fundamentów 2 cm stroduru.

Pozdrawiam. surgi

• 2 months później...
Znalazłem w okolicy hutrownie materiałów budowlanych, która na swoich stronach pisze, że jest składem fabrycznym producentów m.in. STAHLTON. Jutro będę dzwonił i zobaczę po ile mają w hurtowni, a po ile bezpośrednio od producenta. Pod Silkę pewnie się nadaję bo widzę, że nośność ma 20MPa. Czy pod ściany działowe 12 i 18 dawaliście Isomur 11,5 i 17,5?

nie, dawałem tylko na nośne 24 cm. ponieważ isomur ma ok 11 cm wysokości (silka ponad 20) moja ekipa chcąc zrównać wiersze ścian nośnych i działówek, pod działówki docięła beton komórkowy.

To nie rozumiem gdzie tu równać jak pod działówki i nośne będzie ta sama wysokość Isomuru 11 cm?

Witam.

Gdyby ktoś chciał sobie policzyć opłacalność inwestycji w pustaki izolacyjne. Jest to wartość podana w przybliżeniu. Ale myślę, że warto sobie policzyć.

Bo do tej pory nikt nie podał cyferek.

Wzór na obliczenia dostałem od Firewall. A wyszło mi tak.

Powierzchnia ściany fundamentowej to u mnie 14m2.

Czas sezonu grzewczego(np.150dnix24x3600s)*współczynik*śred nia różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem)*powierzchnia styku ściany z fundamentem/3600000) Z grubsza oszacujesz w ten sposób straty w kWh. Autor Firewall. Jeszcze raz dzięki Fire za ten wzór!

Czyli liczymy tak:

współczynnik dla pełnej cegły silikatowej pion, poziom jest pewnie podobny zakładam 0,81W/mK

różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem) Zakładam, że ściany przez całe 150 dni sezonu grzewczego będą miały 21*C a ocieplona do ławy ściana fundamentowa będzie miała 8*C

21-8=13 Zakładam różnicę 13*C przez cały sezon grzewczy.

powierzchnia styku ściany z fundamentem 14m2

Czas mostka zakładam 50lat

Cena gazu = 0,24zł.

150x24x3600x0,81x13x14/3600000=530,712kWh

530,712x0,24=127,3708zł - za sezon zimowy.

127,3708x50 lat = 6368,544zł

Około 6368,544zł może mi uciec przez ten mostek.

Jeżeli ocieplę tylko ścianę fundamentową do ławy. Idąc za grafikami str 4. http://www.stahlton.com.pl/index.php...=82&Itemid=222

Z tej kwoty zatrzymam do 45% czyli 2865,8448 zł

Jeżeli zastosuję Iisomur zatrzymam do 70% czyli 4457,9808zł

Różnica to 1592,136zł.

Tyle, że to tylko moje dywagacje.

Sumując inwestycja w Isomura jest ekonomicznie wątpliwa.

Większy sens to termoizolacja ścian fundamentowych przed przemarzaniem. Bo i tak przy okazji zmniejszamy mostek do około 45%.

Cyferek długo szukałem. Mam nadzieję, że komuś się przyda do szacowania.

Pozdrawiam

Raźny.

• 3 months później...
Wzór na obliczenia dostałem od Firewall. A wyszło mi tak.

Powierzchnia ściany fundamentowej to u mnie 14m2.

Czas sezonu grzewczego(np.150dnix24x3600s)*współczynik*śred nia różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem)*powierzchnia styku ściany z fundamentem/3600000) Z grubsza oszacujesz w ten sposób straty w kWh. Autor Firewall. Jeszcze raz dzięki Fire za ten wzór!

Czyli liczymy tak:

współczynnik dla pełnej cegły silikatowej pion, poziom jest pewnie podobny zakładam 0,81W/mK

różnica temp. między fundamentem a ścianą(i tu jest problem) Zakładam, że ściany przez całe 150 dni sezonu grzewczego będą miały 21*C a ocieplona do ławy ściana fundamentowa będzie miała 8*C

21-8=13 Zakładam różnicę 13*C przez cały sezon grzewczy.

powierzchnia styku ściany z fundamentem 14m2

Czas mostka zakładam 50lat

Cena gazu = 0,24zł.

150x24x3600x0,81x13x14/3600000=530,712kWh

530,712x0,24=127,3708zł - za sezon zimowy.

W wzorze jest niestety błąd. Brakuje grubości warstwy, przez którą przechodzi ciepło.

Dla przykładu z rys. 4 ze strony : http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=222 grubość tej warstwy jest nie większa niż 0,5m, więc Twój wynik zwiększy się dwukrotnie.

Zresztą właśnie dlatego warto dać izolację od wewnętrznej strony ściany fundamentowej - wydłuża się wtedy droga, którą musi pokonać ciepło. Np. przy długości tej drogi 1,0m wynik będzie taki jak policzyłeś.

Zaniżyłeś też długość sezonu grzewczego, co oczywiście również zaniża wynik końcowy.

Gwoli wyjaśnienia dla Henoka, we wzorze nie ma błędu bo "współczynnik" to nie lambda tylko współczynnik przenikania ciepła który jest odwrotnością współczynnika oporu cieplnego( a tenże uwzględnia grubość izolacji). Jak można przeczytać przy długości sezonu znajduje się "np." - co oznacza przykładową długość sezonu, a nie obowiązującą w każdym regionie kraju. U mnie jest ten czas OK. Dla innych wg. życzenia dowolnie długi.

Gwoli wyjaśnienia dla Henoka, we wzorze nie ma błędu bo "współczynnik" to nie lambda tylko współczynnik przenikania ciepła który jest odwrotnością współczynnika oporu cieplnego( a tenże uwzględnia grubość izolacji). Jak można przeczytać przy długości sezonu znajduje się "np." - co oznacza przykładową długość sezonu, a nie obowiązującą w każdym regionie kraju. U mnie jest ten czas OK. Dla innych wg. życzenia dowolnie długi.

Współczynnik przenikania ciepła ma jednostkę W/(m2*K), Ty podałeś jednostkę W/(m*K), która określa współczynnik przewodzenia ciepła materiału, czyli lambdę.

Dla ściany z cegły silikatowej lambda wynosi od 0,46 do 0,90W/(m*K) w zależności od jej rodzaju cegły (bloczków) i rodzaju zaprawy, nadal więc uważam, że mam rację :).

Masz rację Henok, napisałem szybciej niż pomyślałem.Teraz siadłem i "współczynnik" po analizie wzoru jest lambdą. A wzór jest OK. Bo nie chodzi tu o przewodnictwo w całej ścianie tylko na styku fundament - ściana. Oczywiście nie jest to dokładny wzór uwzględniający przepływ w fundamencie a jedynie pobieżny do wyrobienia sobie orientacji w stratach na granicy fundament-ściana.