Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam takie pytanko...

Planujemy budowę z BK (dom w zamierzeniach energooszczędny) i zamiast Isomuru planujemy opisany tu pas pustaków wypełnionych perlitem. Podczas rozrysowywania warstw napotkałam na problem z wymiarami i pewnie dacie radę go rozwiązać.

Wychodząc z zaizolowanej poziomo warstwy przyziemia wychodzi mi, ze jedna warstwa pustaka nie wytarczy. Posadzka na przyziemiu - sam styropian to 20cm, na to rurki do ogrzewania podłogowego zalane ok.8cm wartwą wylewki plus jakieś wykończenie zakładam około 1,5cm - to daje ok.30cm. Teraz ściany zewnętrzne - pustak to 24cm i brakuje mi jakichś 6cm. Teoretycznie można by już jechać pustakami, ale wtedy nie wyjdę na planowaną wysokość kondygnacji (to jeszcze nie dramat). Dodatkowo mam w projektcie na parterze prawie same okna do połogi, więc jedna warstwa BK to już za dużo, można go ciąć, ale kolega nas ostrzega przed stawianiem okien na BK, u niego jakiś problem z zaciąganiem wilgoci wystąpił.

I pytanie czy można zrobić ten fragment z pełnej cegły? Ona ma akurat 6,5cm, więc idealnie by pasowała. Pytanie jednak o energooszczędność przy takich kombinacjach. A może same okna zrobić na przedłużeniach z profili?

I jeszcze jedno pytanie, które mi się nasunęło, czy zamiast perlitu może być styropian granulowany?

przekrojo.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Miałem różne pomysły na likwidację mostka, BK400, pustaki keramzytobetonowe, ocieplenie z dwóch stron. Byłem zdecydowany na keramzyt- niestety koszt transportu powala, coś co wydaje się, że jest tanie- jest oczywiście tanie ale jak się mieszka 10km od fabryki, jak 130km to już nie bardzo :-(.

Buduję z piwnicą, więc zastosuję BK700 (Ytong pp5/0,7), który ma dopuszczenie do zastosowania na mury piwniczne. Od ławy fundamentowej będę miał 1,5m bloczka betonowego a 1m do stropu to BK. Lambda oczywiście gorsze od BK400 czy Isomur, ale będę miał tego metr!, więc sumarycznie wyjdzie lepiej niż isomur i dodatkowo taniej, a i szybciej się będzie murarzom murowało niż z bloczka betonowego.

Adam

• 3 months później...

Witam!

Też przymieżam się do zastosowania isomuru lub novomuru.

Czy przy zastosowaniu ww. rozwiązań jest sens ocieplac fundamenty?

Wyszło mi, że koszty dobrego ocieplenia fundamentu są wyższe niż zakup isomuru.

Reasmując fundamenty zabezpieczyłbym przeciwwilgotnościowo i ich nie ocieplał. Ocieplenie podłogi na gruncie(jakies 20-25 cm) w połączeniu z isomurem dałoby podobny efekt do płyty fundamentowej.

Wartwa bloczków isomuru/novomuru byłaby wmurowana jako pierwsza z ścian nośnych i działowych.

Pozdrawiam!

To może inaczej.

Czy jest koniecznoś ocieplania ścian fundamentowych - niezależnie od stosowania lub nie ismuru/novomuru?

Bo jeżeli:

ocieplnie ścian fundamentowych JEST konieczne np. ze względów wysadzinowych to nie ma sensu stosowa isomur/novomur bo ocieplenie fundamentów daje zbliżony efekt do zastosowania warstwy odcinającej z ww. materiałów

ocieplenie ścian fundamentowych NIE jest konieczne to zastosowanie isomur/novomur jest w pełni uzasadnione bo kosztowo równoważy ocieplenie fundamentów, bądź nawet jest tańsze (wtępna kalkulacja dla eps 200 po 10 cm z dwóch stron ścian fundamentowych).

Buduje dom parterowy o powierzchni 107m2 plus garaż w bryle o powierzchni 45 m2

Pozdrawiam!

Przejżałem Twój dziennik budowy w poszukiwaniu zdjęc z realizacji - kilka znalazłem.

Wiem, że można zrobiwszystko, aby było cieplej.

Przeczytałem sporo wątków na temat co się opłaca a co nie i jakie są przewidywane oszczędności lub straty.

Pewnie nie tylko ja staram się wypośrodkowac korzyści z kosztami budując dom jak najbardziej energooszczędny (energia potrzebna na ogrzanie domu), ale nie chcę popaśc w paranoję. Jeżeli jedno z zaproponowanych przeze mnie rozwiązań jest merytorycznie uzasadnione to po co łączy dwa rozwiązania nie dające w sumie podwojonych korzyści a tylko generujących podwójne koszty.

WIem, że można i położyc isomur i ociepliśc ścianę fundamentową i będzie bardo dobrze, ale czytając ten wątek śmiem wątpic w ekonomiczny sens takiego rozwiązania. Można by było z pewnością pozosta przy BK 600 (z takiego powstaną moje ściany), bo ma podobne parametry do isomuru, ale isomur zabezpiecza mnie przed potencjalną wilgocią.

Więc jak uważacie, czy może jaka jest sztuka budowlana - cy należy ociepla s\ścianęfundamentową?

Witam Szanowne Forum

3 września,z nowym rokiem zaczynamy kopać dziurę.Dom marzeń jest dosyć spory.Parter z użytkowym poddaszem.

Pow.zabudowy to 360 m2.Chciałbym grzać go pompą ciepła,więc chcę go dobrze zaizolować.

Dom będzie z silki (dzięki koledze Adamowi:D).Pytanie.

Czy naprawdę warto inwestować w isomur??

Jeśli już tak ,to czy wystarczy po obwodzie (ok.140 m),czy wszystkie ściany fundamentowe (dobre 75 mb więcej)

W tym roku planujemy tylko fundamenty-izolacja 10 cm styrodur,dom niepodpiwniczony).

Rozumiem że nie będę ich jeszcze musiał kupować w tym roku(mają się łączyć z izolacją poziomą)

POZDRAWIAM

Dent

Trochę podbiję mój temat.

Ja chcę wogóle zrezygnować z ocieplenia ściany fundamentowej po zastosowaniu bloczków isomur.

Szczerze mówiąc to nie widzę sensu ocieplenia ściany fundamentowej w inny sposób niż dwustronnie i jeszcze najlepiej od dołu - przecież ziemia wchłonie każdą ilość ciepła wolniej lub szybcie.

Ja chcę uzyskać efekt płyty fundamentowej i szukam poparcia lub zaprzeczenia mojej tezy.

Pozdrawiam!

ja osobiście nie widzę sensu ocieplania ścian fundamentowych dwustronnie, chyba nie czytałem jeszcze o takim patencie na forum :) o ile ocieplenie z zewnątrz ma sens to klejenie od wewnątrz już jest wątpliwe.

Zadaniem bloczków isomur jest ograniczenie wypływu ciepła z domu. Dla tego powinny być także na ścianach działowych.

Oczywiście każdy ma prawo zrobić jak chce, w końcu to jego kasa.

ja osobiście nie widzę sensu ocieplania ścian fundamentowych dwustronnie, chyba nie czytałem jeszcze o takim patencie na forum :) o ile ocieplenie z zewnątrz ma sens to klejenie od wewnątrz już jest wątpliwe.

Zadaniem bloczków isomur jest ograniczenie wypływu ciepła z domu. Dla tego powinny być także na ścianach działowych.

Oczywiście każdy ma prawo zrobić jak chce, w końcu to jego kasa.

Stosowanie ocieplenia fundamentu od środka ma taki sam sens i cel jak zastosowanie isomuru na ścianach działowych tj. cytuję Ciebie ,,ograniczenie wypływu ciepła z domu ''.