Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

Wcale nie ogranicz bo niby jak? Ciepło z domu idzie w ściany fundamentowe, które będą się nagrzewały a to kupa betonu, najczęściej do głębokości 1,2-1,4m. Oczywiście można grzać tez ławy ale po co tego nie wiem.

Aby być konsekwentnym w kładzeniu styropianu należy dać także styropian od spodu. Widziałem takie szalunki. Ale już wolałbym zrobić płytę fundamentową.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czym według ciebie różni się utrata ciepła przez nieocieplony od srodka mur fundamentowy do nieograniczonego odbiornika ciepła jakim jest grunt od utraty ciepła przy braku isomuru pod ścianami działowymi - w twoim postepowaniu brak konsekwencji.

Bo albo nie przejmujesz się utratą ciepła do gruntu w obebie budynku i niestosujesz isomuru na działówki i nie ocieplasz ściany fundamentowej od środka, albo jesteś konsekwenny i stosujesz jedno i drugie.

isomur pod ściankami działowymi to przerost formy nad treścią. Dajcie jedną warstwę BK 600( a nawet słabszy) a uzyskacie lepszą izolacyjność cieplną. BK utrzyma bez problemu ściankę działową(z cegły, silikatu czy co tam jeszcze chcecie) bo ta nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych

isomur pod ściankami działowymi to przerost formy nad treścią. Dajcie jedną warstwę BK 600( a nawet słabszy) a uzyskacie lepszą izolacyjność cieplną. BK utrzyma bez problemu ściankę działową(z cegły, silikatu czy co tam jeszcze chcecie) bo ta nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych

Ale isomur to nie tylko termo ale i hydroizolacja. A jak biadomo BK nie jest najlepszym hydroizolatorem.

A może my się nie rozumiem w kwestii ocieplenia fundamentów , i na tym polega niezrozumienie. Ja ocieplam fundament z zewnątrz na głębokość ok 60cm, natomiast z wewnątrz wysypuję proszek pur który tez jest ociepleniem na głębokość ok 55cm.

Jednak moje ocieplenie od wewnątrz nie nazywam ociepleniem fundamentów ale podłogi.

I konsekwentnie pomiędzy jednym ociepleniem a drugim wstawiam isomur jako łącznik.

Jeżeli budujesz dom w standarcie niskoenergetycznym a nie zastosowałeś płyty fundamentowej to 20 cm nie jest przesadą.

No podejrzewam że to dla superenergo domu, ale czy ktoś liczył zyski z kilkutysięcznej inwestycji? Jestem po prostu ciekaw ile zyskujemy na tych kilku stopniach więcej pod i tak bardzo dobrze ocieploną podłogą? Jednym s łowem czy ma to sens? Nie dyskutuję z inwestycjami w podłogę i ściany zewnętrzne powyżej gruntu.

Zazwyczaj te wody o których pisałem przejmuje drenaż budynku. A każdy pod ścianki działowe też daje izolację poziomą( np. papa). Stąd stwierdzenie że pod działówkami trudno o wodę.

No cóż tak nam się toczy dyskusja z surgim co któryś post.

A propos, czy Ty aby nie dawałeś u siebie całego systemu ochrony fundamentu Icopala?

No właśnie. Dyskusja zmierza we właściwą stronę.

Ci którzy stosują ISOMUR również ocieplają ściany fundamentowe - i to jeszcze XPS. Chociaż merytorycznie poprawnie (chodzi o zastosowanie XPS a nie zwykłego styro), to już sens finansowy stosowanie ISOMUR-a i ocieplania ścian fundamentowych chyba się rozmywa.

Z pewnością lepiej zastosować i ISOMUR i ocieplenie ścian fundamentowych jeżeli patrzymy pod kątem energoszczędności, ale ja szukam odpowiedzi, czy warto pod względem ekonomicznym?