autorus 02.09.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Wcale nie ogranicz bo niby jak? Ciepło z domu idzie w ściany fundamentowe, które będą się nagrzewały a to kupa betonu, najczęściej do głębokości 1,2-1,4m. Oczywiście można grzać tez ławy ale po co tego nie wiem. Aby być konsekwentnym w kładzeniu styropianu należy dać także styropian od spodu. Widziałem takie szalunki. Ale już wolałbym zrobić płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A czym według ciebie różni się utrata ciepła przez nieocieplony od srodka mur fundamentowy do nieograniczonego odbiornika ciepła jakim jest grunt od utraty ciepła przy braku isomuru pod ścianami działowymi - w twoim postepowaniu brak konsekwencji. Bo albo nie przejmujesz się utratą ciepła do gruntu w obebie budynku i niestosujesz isomuru na działówki i nie ocieplasz ściany fundamentowej od środka, albo jesteś konsekwenny i stosujesz jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 isomur pod ściankami działowymi to przerost formy nad treścią. Dajcie jedną warstwę BK 600( a nawet słabszy) a uzyskacie lepszą izolacyjność cieplną. BK utrzyma bez problemu ściankę działową(z cegły, silikatu czy co tam jeszcze chcecie) bo ta nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 isomur pod ściankami działowymi to przerost formy nad treścią. Dajcie jedną warstwę BK 600( a nawet słabszy) a uzyskacie lepszą izolacyjność cieplną. BK utrzyma bez problemu ściankę działową(z cegły, silikatu czy co tam jeszcze chcecie) bo ta nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych Ale isomur to nie tylko termo ale i hydroizolacja. A jak biadomo BK nie jest najlepszym hydroizolatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.09.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A może my się nie rozumiem w kwestii ocieplenia fundamentów , i na tym polega niezrozumienie. Ja ocieplam fundament z zewnątrz na głębokość ok 60cm, natomiast z wewnątrz wysypuję proszek pur który tez jest ociepleniem na głębokość ok 55cm. Jednak moje ocieplenie od wewnątrz nie nazywam ociepleniem fundamentów ale podłogi. I konsekwentnie pomiędzy jednym ociepleniem a drugim wstawiam isomur jako łącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 OK teraz to ma sens. Ja zastosowałem ocieplenie styrodurem z zewnątrz 20cm na głębokość ok. 80 cm i od środka 10 cm , oraz isomur ( pod działówki również ) i 20cm styro pod podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Surgi, a skąd weżmiesz wodę pod ściankami działowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.09.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Styrodur 20cm na ściany fundamentowe? Ile to kosztowało? Liczył ktoś zyski z takiej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Z tego samego miejsca skąd może być pod scianami nośnymi . isomur stanowi poza termoizalacją dodatkowe zabezpieczenie hydroizoalcyjne ( w przypadku gdyby folia czy papa były nieszczelne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Styrodur 20cm na ściany fundamentowe? Ile to kosztowało? Liczył ktoś zyski z takiej inwestycji? Jeżeli budujesz dom w standarcie niskoenergetycznym a nie zastosowałeś płyty fundamentowej to 20 cm nie jest przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Ściany zewnętrzne mają więcej możliwości pozyskania wody. Przy działówkach praktycznie nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A niby dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A bo deszcz, a bo woda podchodząca pod mury np. z rynien etc., etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jeżeli budujesz dom w standarcie niskoenergetycznym a nie zastosowałeś płyty fundamentowej to 20 cm nie jest przesadą. No podejrzewam że to dla superenergo domu, ale czy ktoś liczył zyski z kilkutysięcznej inwestycji? Jestem po prostu ciekaw ile zyskujemy na tych kilku stopniach więcej pod i tak bardzo dobrze ocieploną podłogą? Jednym s łowem czy ma to sens? Nie dyskutuję z inwestycjami w podłogę i ściany zewnętrzne powyżej gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 A co w/g ciebie zatrzyma tę wilgoć (wodę) przed wniknięciem w obręb fundamentów np przy niekorzystnych warunkach wodno-gruntowych?? ( np wysoki poziom wód fgurntowych, gliniaste podłoże ) nie każdy buduje na piaskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.09.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie wiem czy to odpowiedź do mnie, ale styrodur raczej nie jest hydroizolacją. To zapewniają już masy, jakieś bitumy itp. Styro ma zapewnić nieprzenikanie niskiej temp. do wnętrza/obrysu domu. edit, a właściwie ucieczki ciepła na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Oczywiście ze to odpowiedź nie do Ciebie tylko do kolegi firewalla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.09.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Zazwyczaj te wody o których pisałem przejmuje drenaż budynku. A każdy pod ścianki działowe też daje izolację poziomą( np. papa). Stąd stwierdzenie że pod działówkami trudno o wodę. No cóż tak nam się toczy dyskusja z surgim co któryś post.A propos, czy Ty aby nie dawałeś u siebie całego systemu ochrony fundamentu Icopala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 03.09.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 No właśnie. Dyskusja zmierza we właściwą stronę.Ci którzy stosują ISOMUR również ocieplają ściany fundamentowe - i to jeszcze XPS. Chociaż merytorycznie poprawnie (chodzi o zastosowanie XPS a nie zwykłego styro), to już sens finansowy stosowanie ISOMUR-a i ocieplania ścian fundamentowych chyba się rozmywa.Z pewnością lepiej zastosować i ISOMUR i ocieplenie ścian fundamentowych jeżeli patrzymy pod kątem energoszczędności, ale ja szukam odpowiedzi, czy warto pod względem ekonomicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.09.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Energooszczędność to tak naprawdę ekonomia. Więcej włożysz teraz, mniej wydasz później. Część ludzi uważa, że warto wydać więcej teraz jak mają jeszcze pieniądze, bo to pozwoli im wygodnie żyć, nawet jak w przyszłości będą ich mieć znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts