Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

Z pewnością lepiej zastosować i ISOMUR i ocieplenie ścian fundamentowych jeżeli patrzymy pod kątem energoszczędności, ale ja szukam odpowiedzi, czy warto pod względem ekonomicznym?

Na 17 stronie masz wyliczenia Raźnego - moze wzór nie jest doskonały ale da Ci podpowedź.

Energooszczędność to tak naprawdę ekonomia. Więcej włożysz teraz, mniej wydasz później

tyle tylko że wg mnie należy przyjąć jakiś rozsądny zakres zwrotu "inwestycji" bo do tego "później" można nie doczekać....

oczywiście wszystkie wyliczenia bazują na aktualnych cenach, któren napewno nie będą tanieć ale z drugiej strony kto wie jak będzie pozyskiwana energia za 50 lat ???

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastosowałem system icopala, a obrócz tego xps i isomur gdyż planuje przez 40-50 lat nic nie ruszać w obrębie fundamentów. A odnośnie cen nośników energii to obawiam się iż wkrótce nastąpi wyrównanie energii w Polsce z tymi na zachodzie europy ( vide ceny benzyny, disala ) i wtedy porozmawiamy o opłacalności moich rozwiązań. Zgadzam się że rozpatrując to w perspektywie 10 lat może wydawać się to niepłacalne, ale już w perspektywie lat 30-40 zupełnie inna bajka.

Witam, niedługo zaczynamy fundamenty, i mam pytanie właśnie o mostek cieplny. Fundament będzie izolowany z zewnątrz 15 cm styrodurem, od środka 5 cm wodnego styro. Przeglądam forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem.

Czy warto stosować na pierwsza warstwę ściany z BK 600 izomur, ceramikę z perlitem czy w ogóle się nie bawić w to bo w stosunku do BK izomur i pustak zasypany perlitem, nie poprawią wiele, albo nic. Mam mętlik w głowie.Dodam, że chodzi mi tylko o mostek cieplny, nie o wilgoć/

pozdrawiam

Bart

• 2 weeks później...

Potwierdzam słowa firewall-a.

Na pewno by to nie zaszkodziło - budynkowi. Zaszkodziło- budżetowi.

Dawniej budowano domy bez podejścia energooszczędności, bo media były sporo tańsze. (w USA produkowano samochody z silnikami o pojemności 5000cm3 i więcej - bo paliwo było tanie jak woda).

Dziś media są droższe, ale i materiały budowlane nie są tanie. Rachunek prosty - wybrać racjonalne rozwiązanie porównując koszty i zyski.

• 5 months później...

Mam wylany chudziak w garażu ( w bryle budynku).Czy warto na całej długosci przyszłej bramy wjazdowej ułożyć bloczki Isomur ? Jest papa i na to mysle dać bloczek. Chodzi mi głównie o małą nasiąkliwość bloczka, ponieważ jak bedzie wylewka betonowa i na tym płytki to beton bedzie podciągał wilgoć z zewnątrz ( zza bramy). A tak to na szerkość ścian dałbym bloczki. I tak bede zamawiał bloczki Isomur pod drzwi tarasowe, wiec transport bedzie jeden.

Co sądzicie? Warto?

• 3 weeks później...