Di.Di 26.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 tez zastanawiam sie nad perlitem jest ktos co zastosował juz takie rozwiązanie moze jakis dziennik Dziennika nie ma, zdjęć w trakcie też nie, ale budowlańcy zbudowali na nasze życzenie pierwszą warstwę z pustaka ceramicznego z perlitem w środku. Czy będzie działać, nie wiem, po pierwsze jestem na etapie SSZ, po drugie nie mam porównania , na pewno wyszło dużo tańsze niż isomur i komfort psychiczny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 26.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) DiDi a z czego masz szciany i jakiego pustaka użyłeś z ceramiki , ile tego brałes tzw wiesz może ile potrzeba na 1m ściany albo ile wchodzi w pustaka Edytowane 26 Marca 2013 przez head67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di.Di 27.03.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ściany mamy z bloczka komórkowego 24cm, ceramikę braliśmy jaka była na stanie hurtowni, patrząc na wzorki dziurek to chyba Porotherm (jestem kobietą, więc nie wymagaj za wiele ) Z tego co pamiętam to perlitu zamawialiśmy paletę, z zapasem bo i tak transport był najdroższą częścią zabawy. Worków na palecie było chyba 10, dwa zostały. Dom mamy 14,5 na 10, w środku dwie ściany konstrukcyjne, jedna na całą szerokość czyli 10, druga chyba 5, działówki sobie odpuściliśmy. Tu widać co nieco, niestety bardziej szczegółowych zdjęć nie mam: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/851fedb5dd044cb2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 27.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 27.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Kolego, head w sprawie perlitu możesz się skontaktować z kolegą "adam_mk" bo coś o tym wie. Ja widziałem i dotykałem kiedyś kawałka 3cm grubości podgrzewanego palnikiem przez kilka minut, z drugiej strony był zimniuteńki ! Też zamierzam ceramikę z perlitem a potem silka 24, ale będę to robił w czerwcu, wtedy jak dla Ciebie nie za późno, będę robił fotki, a nawet zaprasza do Krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 28.03.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ciekawe połączenie na dole mniej wytrzymała ceramika u góry silka mocniejsza a co za tym idzie cięższa.Jarku z Krakowa napisz coś o swoim projekcie. Dom parterowy, z poddaszem, podpiwniczony jakie i ile stropów, jakie pokrycie dachowe, rodzaj więźby dachowej ( może rozporowa? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 28.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 o wytrzymałość sie nie mart nawet BK odmiana 400 wytrzyma na silce tylko pustak ceramiczny z perlitem będzie miał lepsze parametry i ma jeszcze kilku krotne lepsza nośność jarek skąd bierzesz perlit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 28.03.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Połączenie Silki (20Mpa) z BK 400 (2MP) wydaje mi się nieracjonalne. Lepiej zastosować Leiera(15MP) i spać spokojnie.Ciekawe jaka jest lambda takiego zasypanego pustaka? Edytowane 28 Marca 2013 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 28.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja myślałem brać z http://perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=7 izolator jak styropian. i nie chłonie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 28.03.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 może dać tak jeszcze na podłogę za miast styropianu mocniejsze i łatwiejsze w ułożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 28.03.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Ja zamierzam dawać perlit do pierwszego rzędu pustaka ceramicznego oraz na podłogę albo zamiast styro (wtedy 20cm), albo 5 cm styro, następnie 10cm perlitu (tak, by rury były w perlicie) i na wierch znowu styro 5cm.Sorki że teoretycznie zaśmiecam wątek, ale długo byłem nastawiony na Isomur, aż odkryłem że są lepsze technologie. Kolego "Przemysław_", nie mam jeszcze dziennika budowy a nie chcę tu śmiecić, jak chcesz mogę Ci na priva napisać, co cię konkretnie interesuje.Domek fajny w kształcie L, projekt indywidualny 55 pom techniczne i 160m2 mieszkalne, poddasze użytkowe na 2/3 a nad salono-kuchnią antresola, dom na granicy energooszczędnego i pasywnego z kominkiem i kondensacyjnym, podłogówka wszędzie, silka24+20styro graf, dach ceramiczna Creaton i 30 wełny, okna dachowe Roto, okna w ścianach drewn-alum, WM z GWC – glikol, docelowo w przyszłości dojdzie Reku.To tak z grubsza. Edytowane 28 Marca 2013 przez Jarek-Krakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 28.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Kolego, trochę mnie zmobilizowałeś i dziennik budowy już sobie założyłem i tam opisałem trochę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.03.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Domek fajny w kształcie L, projekt indywidualny 55 pom techniczne i 160m2 mieszkalne, poddasze użytkowe na 2/3 a nad salono-kuchnią antresola, dom na granicy energooszczędnego i pasywnego z kominkiem i kondensacyjnym, podłogówka wszędzie, silka24+20styro graf, dach ceramiczna Creaton i 30 wełny, okna dachowe Roto, okna w ścianach drewn-alum, WM z GWC – glikol, docelowo w przyszłości dojdzie Reku. To tak z grubsza. Nie ma najmniejszych szans aby przy takim ociepleniu był to dom na granicy energooszczędnego i pasywnego. Ja szacuję go jako energooszczędny, ale raczej w górnej granicy zakresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 29.03.2013 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kolego, a co twoim zdaniem powinienem zrobić, by jeszcze polepszyć jego parametry?Oczywiście kierunki świata, bryła, okna itd muszą zostać, ale w kwestii ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 29.03.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Panowie, Mam prosbe. Zalózcie sobie osobny wątek. Szukam informacji o Isomurze, a tu znajduję Wasze dysputy nie dot. tego tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ja z własnego doświadczenia polecam isomurawiadomo kosztale czytając hece np z płytą henoka to isomury polecam szczeg pod balkonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 29.03.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Po co isomur pod balkonami?Do balkonów są inne wkładki np. takiehttp://www.schock.pl/pl/produkty-pl/-elbet-elbet-120-mm-107#kxtJarek napisz do asolta na priva, poczytaj o ozc, dużo Ci się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 29.03.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pustak z perlitem lub BK 400 ma lepsze właściwości niż isomurandrzej chodzi o ten Perlit ekspandowany EP-150H hydrofobizowany ps ktos widział pustak ceramiczny wysokosc 20 wszystki 23.8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.03.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 mają również hydrofobizowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 05.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Rozważam ograniczenie mostka cieplnego w przypadku ścian z silikatów 18cm. Isomur trochę za drogi. Tańszy bloczek ceramiczny typu max z perlitem jako pierwszy wiersz, jednak z punktu logistycznego trzeba zamawiać i silikaty, ceramikę i perlit. Potem dodatkowo ekipa murarska ma więcej roboty bo w zasadzie na ceramice znowu musi wyrównywać pierwszą warstwę silikatów. W związku z tym wpadłem na pomysł, że może zostać tylko przy silikatach, ale zastosować na te 2-3cm zaprawę perlitową pod pierwszy wiersz silikatównp. taką: http://www.perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=3&ka=2&pk=2&pp=2Taka zaprawa ma lambdę ok. 5 razy niższą niż zwykła zaprawa. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts