Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

tez zastanawiam sie nad perlitem jest ktos co zastosował juz takie rozwiązanie moze jakis dziennik

Dziennika nie ma, zdjęć w trakcie też nie, ale budowlańcy zbudowali na nasze życzenie pierwszą warstwę z pustaka ceramicznego z perlitem w środku. Czy będzie działać, nie wiem, po pierwsze jestem na etapie SSZ, po drugie nie mam porównania ;-), na pewno wyszło dużo tańsze niż isomur i komfort psychiczny jest.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ściany mamy z bloczka komórkowego 24cm, ceramikę braliśmy jaka była na stanie hurtowni, patrząc na wzorki dziurek to chyba Porotherm (jestem kobietą, więc nie wymagaj za wiele ;-) )

Z tego co pamiętam to perlitu zamawialiśmy paletę, z zapasem bo i tak transport był najdroższą częścią zabawy. Worków na palecie było chyba 10, dwa zostały. Dom mamy 14,5 na 10, w środku dwie ściany konstrukcyjne, jedna na całą szerokość czyli 10, druga chyba 5, działówki sobie odpuściliśmy.

Tu widać co nieco, niestety bardziej szczegółowych zdjęć nie mam: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/851fedb5dd044cb2.html

Kolego, head w sprawie perlitu możesz się skontaktować z kolegą "adam_mk" bo coś o tym wie.

Ja widziałem i dotykałem kiedyś kawałka 3cm grubości podgrzewanego palnikiem przez kilka minut, z drugiej strony był zimniuteńki !

Też zamierzam ceramikę z perlitem a potem silka 24, ale będę to robił w czerwcu, wtedy jak dla Ciebie nie za późno, będę robił fotki, a nawet zaprasza do Krk ;)

Ja zamierzam dawać perlit do pierwszego rzędu pustaka ceramicznego oraz na podłogę albo zamiast styro (wtedy 20cm), albo 5 cm styro, następnie 10cm perlitu (tak, by rury były w perlicie) i na wierch znowu styro 5cm.

Sorki że teoretycznie zaśmiecam wątek, ale długo byłem nastawiony na Isomur, aż odkryłem że są lepsze technologie.

Kolego "Przemysław_", nie mam jeszcze dziennika budowy a nie chcę tu śmiecić, jak chcesz mogę Ci na priva napisać, co cię konkretnie interesuje.

Domek fajny w kształcie L, projekt indywidualny 55 pom techniczne i 160m2 mieszkalne, poddasze użytkowe na 2/3 a nad salono-kuchnią antresola, dom na granicy energooszczędnego i pasywnego z kominkiem i kondensacyjnym, podłogówka wszędzie, silka24+20styro graf, dach ceramiczna Creaton i 30 wełny, okna dachowe Roto, okna w ścianach drewn-alum, WM z GWC – glikol, docelowo w przyszłości dojdzie Reku.

To tak z grubsza.

Edytowane przez Jarek-Krakow

Domek fajny w kształcie L, projekt indywidualny 55 pom techniczne i 160m2 mieszkalne, poddasze użytkowe na 2/3 a nad salono-kuchnią antresola, dom na granicy energooszczędnego i pasywnego z kominkiem i kondensacyjnym, podłogówka wszędzie, silka24+20styro graf, dach ceramiczna Creaton i 30 wełny, okna dachowe Roto, okna w ścianach drewn-alum, WM z GWC – glikol, docelowo w przyszłości dojdzie Reku.

To tak z grubsza.

Nie ma najmniejszych szans aby przy takim ociepleniu był to dom na granicy energooszczędnego i pasywnego. Ja szacuję go jako energooszczędny, ale raczej w górnej granicy zakresu.

Rozważam ograniczenie mostka cieplnego w przypadku ścian z silikatów 18cm. Isomur trochę za drogi. Tańszy bloczek ceramiczny typu max z perlitem jako pierwszy wiersz, jednak z punktu logistycznego trzeba zamawiać i silikaty, ceramikę i perlit. Potem dodatkowo ekipa murarska ma więcej roboty bo w zasadzie na ceramice znowu musi wyrównywać pierwszą warstwę silikatów. W związku z tym wpadłem na pomysł, że może zostać tylko przy silikatach, ale zastosować na te 2-3cm zaprawę perlitową pod pierwszy wiersz silikatów

np. taką: http://www.perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=3&ka=2&pk=2&pp=2

Taka zaprawa ma lambdę ok. 5 razy niższą niż zwykła zaprawa.

Co o tym myślicie?