Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

Ja myślę, ze najprościej jest zlecić i zapłacić.

Nic nie trzeba zamawiać, bo "samo się zrobi"

Nie za darmo, oczywiście...

Ale...

Jak chcesz budować, to sam nie wiesz ile kiedy i czego się nazamawiasz, naszukasz - bo potrzebne.

Ta logistyka nie jest straszna...

Jedna warstwa, i to cieniutka, zaprawy ciepłochronnej to średnio śmieszny pomysł, jak uważam.

Adam M.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś mógłby mnie oświecic i powiedziec jak perlit może poprawic izolację wszelkiego typu pustaków w kieruku pionowym?

Przecież tam są pionowe, proste, grube warstwy ceramiki która b. dobrze przewodzi ciepło - kierunku pionowym.

Takie pustaki sa projektowane żeby izolowac w kierunku poziomym.

Moim zdaniem sypanie tam perlitu da sladową poprawę izolacyjności.

Ale moze sie myle... i błędnie "zamiaruje" budowe z BK.

pozdrawiam, Artur

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

tak se czytam o Isomurze, o ceramice zasypywanej perlitem i po przebrnieciu przez caly watek juz zglupialem.

Dom bede mial stawiany z betonu komorkowego odmiany 600, nie podpiwniczony, sciany fundamentowe beda najprawdopodobnie zaizolowane 8cm XPS-a. Wylewki i ocieplenie w srodku chce zrobic na poziomie wlasnie pierwszego pustaka. Czy myslicie ze warto isc w ceramike i zasypywanie perlitem? A moze beton komorkowy juz sam w sobie wystarczy jako lacznik miedzy izolacja wewnetrzna i zewnetrzna?

Pozdrawiam

Rafal

u mnie wg projektu

Ściany fundamentowe:

Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od ścian fundamentowych z bloczków betonowych, warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych Isomur „Jordahl&Pfeifer”.

dom energooszczedny bez piwnic

zostac na tym czy mozna zrobic naprawde czyms lepszym ?

ogrzewanie podlogowe + gaz

wiecej info

http://projekty.lipinscy.pl/Sapporo_II/technologie_koszty.html

im wiecej czytam tym mniej wiem :)

budowe chcemy rozpoaczac w lipcu, narazie papierkologia

Edytowane przez mnocon

u mnie wg projektu

Ściany fundamentowe:

Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od ścian fundamentowych z bloczków betonowych, warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych Isomur „Jordahl&Pfeifer”.

dom energooszczedny bez piwnic

zostac na tym czy mozna zrobic naprawde czyms lepszym ?

ogrzewanie podlogowe + gaz

wiecej info

http://projekty.lipinscy.pl/Sapporo_II/technologie_koszty.html

im wiecej czytam tym mniej wiem :)

budowe chcemy rozpoaczac w lipcu, narazie papierkologia

Witam

ja tez buduję projekt z pracowni Lipinscy, Essen

wykonalem fundamenty z bloczkow betonowych, na to polozylem warstwe Isomur na całym obwodzie, w tym pod kominami i sciankami dzialowymi.

i w tym tygodniu zatrzymalem sie z zasypywaniem piasku (izolacje wewnetrzne potrojna pionowa ale bez styropianu;

w projekcie jest teraz polozenie 20 cm stryopianu i zalanie plytą fundamentową 10 cm zbrojoną siatką, z tym że plyta ma byc zalana na bloczku Ismoru (do zewnętrznej krawedzi scian);

na tym, wg projektu jest 5,5 cm warstwa wylewki betonowej i na to 1,5 cm na panele lub plytki.

Czy ktos moze mi powiedziec, w jaki sposob zrobic w warstwie 5,5 cm instalacje ?

grzejniki kanałowe odpadają na pewno, krzyzowanie sięrur z wodą, gazem, i prąd to prawie science fiction.

odkrzuracz centralny odpada na peno a kuciew w scianie silka to maskarka, nie mowiac o tym, ze jak przyjdzie minac mi jakies krzyzujace sie rury to w 18 cm silki wkuje sie do polowy jej grubosci (18) albo na wylot;

Czy Pan w tym projekcie ma tez taka plytę czy raczej stosuje inne rozwiazanie ? Na stronie Stahlton Polska oni zupelnie inaczej rozwiazuja kwestie Isomuru. Kladka warstwe betonou, na nim styropian w ktorym mozna nawet podlogowke uyłożyc jak ktoś chce, wszystkie instalacje i to zalewa betonem.

TO skutecznie powinno załatwic tema ucieczki ciepła przy podłodze w dół (isomur ma to zatrzymac skutecznie); tylko wg teorii projektantow domow energooszczędnych plyta na ismurze nie nasiaknie w ogole wilgoci (jesli jest pod nia odpowiedni styropian 20 cm grubosci), z tym ze nie wiem jak w 5,5 cm zrobic instalacje. Troche nie przemyslane chyba.

kwestia izolacji;

Stahlton twierdzi ze nie trzeba do ław aż prowadzic izolacji. Ale moim zdniaem to zalezy od warunkow gruntowych. Jak jest wysoki poziom wod gruntowych to trzeba sie zastanowic lepiej nad izolacja przeciwwilgociową ciezka bo idealnie szczelnie styropianu i tak sie nie da

U mnei w projekcie jest 20 cm styropian na sciany zeww (buduje wg projektu z Silki 18) i 17 cm styropian na zewnatrz scian fundamentowych.

Dom jest w standardzie tzw, niskoenergetycznym.

Pozdrawiam wszystkich budujacych.

kogut

• 3 weeks później...
Witam,

tak se czytam o Isomurze, o ceramice zasypywanej perlitem i po przebrnieciu przez caly watek juz zglupialem.

Dom bede mial stawiany z betonu komorkowego odmiany 600, nie podpiwniczony, sciany fundamentowe beda najprawdopodobnie zaizolowane 8cm XPS-a. Wylewki i ocieplenie w srodku chce zrobic na poziomie wlasnie pierwszego pustaka. Czy myslicie ze warto isc w ceramike i zasypywanie perlitem? A moze beton komorkowy juz sam w sobie wystarczy jako lacznik miedzy izolacja wewnetrzna i zewnetrzna?

Pozdrawiam

Rafal

BK 600 ma U 0,65w/m2xK podejrzewam że w każdym kierunku . A ceramika zasypana perlitem ma pionowo 0,15 dla porównania isomur ma 0,2. Ja buduję z BK 700 i zamierzam zastosować Ceramikę z perlitem a poziomo to o to zadba styropian. Tak samo zamiast kłaść styropian na podłogę i się męczyć w wycinanie lepszy będzie perlito gips o którym pisał adam mk

• 4 months później...