adam_mk 05.04.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja myślę, ze najprościej jest zlecić i zapłacić.Nic nie trzeba zamawiać, bo "samo się zrobi"Nie za darmo, oczywiście...Ale...Jak chcesz budować, to sam nie wiesz ile kiedy i czego się nazamawiasz, naszukasz - bo potrzebne.Ta logistyka nie jest straszna... Jedna warstwa, i to cieniutka, zaprawy ciepłochronnej to średnio śmieszny pomysł, jak uważam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 a pustaki typu ALFA z allegro wypełnione pianką montażową albo styropianem? perlit tez byłoby wygodnie wsypać, ewentualnie wymieszac z zaprawa perlitowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Pytanie do konstruktora, bo warto by wytrzymałość konstrukcji sprawdzić.Chlewik stawiałbym na żywioł z tego.Przy chałupie - wskazana chwila namysłu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 keramzytowe 2,5 Mpa, więc troche słabe, betonowe pewnie dużo mocniejsze ale beton sam w sobie robi mostki, wiec dodatkowa zabawa w odpowiednie zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.04.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 jaki najlepiej dac ten perlit chodzi o odmiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 EP150 lub EP180 są optymalne.Z F100 jest sporo babrania i mocno pyli. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.04.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 warto isc w ten hydrofobizowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 08.04.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Czy ktoś mógłby mnie oświecic i powiedziec jak perlit może poprawic izolację wszelkiego typu pustaków w kieruku pionowym?Przecież tam są pionowe, proste, grube warstwy ceramiki która b. dobrze przewodzi ciepło - kierunku pionowym.Takie pustaki sa projektowane żeby izolowac w kierunku poziomym.Moim zdaniem sypanie tam perlitu da sladową poprawę izolacyjności.Ale moze sie myle... i błędnie "zamiaruje" budowe z BK.pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Chcesz w "prostych i żołnierskich słowach"? Przestań pieprzyć (mniemać) i zapoznaj się z osiągnięciami "braci Czechów".Są policzone i odbadane na sto sposobów.Lubisz budować z gąbki - to buduj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 08.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 poprosze o link, bo nie mam w rodzinie Czechów.Chetnie się zapoznam.Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.04.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Zakładasz, ze ja mam?Czasem pętam się po sieci i co ciekawego poczytam...Bajcik jest od tego "co gdzie jest"- Jego podręcz, bo pewnie wie!"Nowość" już kilka latek ma... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 20.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 jak ajest lambda ceramiki z perlitem w kierunku pionowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 21.04.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 http://perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=4&ka=3&pk=1 Warto przejżeć czasem całą stronę a nie tylko cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.04.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Pooglądałem czechów i coś znalazłem Chodzi o to "coś" zamiast isomura. http://www.pasivnidomy.cz/detail/mvk-111-001-obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-tvarovkou-iso-kimmstein-v-pate-zdiva.html. Zastosowanie tego czegoś skutecznie eliminuje mostek: http://www.pasivnidomy.cz/detail/mvk-111-001-obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-tvarovkou-iso-kimmstein-v-pate-zdiva.html?chapter=stavebni-fyzika Porównując rozkład temp. do wersji z: - isomurem - http://www.pasivnidomy.cz/detail/mvk-111-004-obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-tvarovkou-schock-novomur-v-pate-zdiva.html?chapter=stavebni-fyzika - szkłem piankowym - http://www.pasivnidomy.cz/detail/mvk-111-002-obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-penosklem-v-pate-zdiva.html - bloczka z betonu komórkowego - http://www.pasivnidomy.cz/detail/mvk-111-003-obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-porobetonovou-tvarnici-v-pate-zdiva.html?chapter=stavebni-fyzika Tylko co to jest te "ISO Kimmstein" ??? Znalazłem ten produkt w silce, ale niemieckiej: http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.ytong-silka.de%2Fde%2Fdocs%2FGesamtpreisliste_2013_web_NEU.pdf Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Barth3z poprawienie linków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 05.05.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Witam, tak se czytam o Isomurze, o ceramice zasypywanej perlitem i po przebrnieciu przez caly watek juz zglupialem.Dom bede mial stawiany z betonu komorkowego odmiany 600, nie podpiwniczony, sciany fundamentowe beda najprawdopodobnie zaizolowane 8cm XPS-a. Wylewki i ocieplenie w srodku chce zrobic na poziomie wlasnie pierwszego pustaka. Czy myslicie ze warto isc w ceramike i zasypywanie perlitem? A moze beton komorkowy juz sam w sobie wystarczy jako lacznik miedzy izolacja wewnetrzna i zewnetrzna? PozdrawiamRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 08.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) u mnie wg projektu Ściany fundamentowe: Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od ścian fundamentowych z bloczków betonowych, warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych Isomur „Jordahl&Pfeifer”. dom energooszczedny bez piwnic zostac na tym czy mozna zrobic naprawde czyms lepszym ? ogrzewanie podlogowe + gaz wiecej info http://projekty.lipinscy.pl/Sapporo_II/technologie_koszty.html im wiecej czytam tym mniej wiem budowe chcemy rozpoaczac w lipcu, narazie papierkologia Edytowane 8 Maja 2013 przez mnocon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut5 12.05.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 u mnie wg projektu Ściany fundamentowe: Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od ścian fundamentowych z bloczków betonowych, warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych Isomur „Jordahl&Pfeifer”. dom energooszczedny bez piwnic zostac na tym czy mozna zrobic naprawde czyms lepszym ? ogrzewanie podlogowe + gaz wiecej info http://projekty.lipinscy.pl/Sapporo_II/technologie_koszty.html im wiecej czytam tym mniej wiem budowe chcemy rozpoaczac w lipcu, narazie papierkologia Witam ja tez buduję projekt z pracowni Lipinscy, Essen wykonalem fundamenty z bloczkow betonowych, na to polozylem warstwe Isomur na całym obwodzie, w tym pod kominami i sciankami dzialowymi. i w tym tygodniu zatrzymalem sie z zasypywaniem piasku (izolacje wewnetrzne potrojna pionowa ale bez styropianu; w projekcie jest teraz polozenie 20 cm stryopianu i zalanie plytą fundamentową 10 cm zbrojoną siatką, z tym że plyta ma byc zalana na bloczku Ismoru (do zewnętrznej krawedzi scian); na tym, wg projektu jest 5,5 cm warstwa wylewki betonowej i na to 1,5 cm na panele lub plytki. Czy ktos moze mi powiedziec, w jaki sposob zrobic w warstwie 5,5 cm instalacje ? grzejniki kanałowe odpadają na pewno, krzyzowanie sięrur z wodą, gazem, i prąd to prawie science fiction. odkrzuracz centralny odpada na peno a kuciew w scianie silka to maskarka, nie mowiac o tym, ze jak przyjdzie minac mi jakies krzyzujace sie rury to w 18 cm silki wkuje sie do polowy jej grubosci (18) albo na wylot; Czy Pan w tym projekcie ma tez taka plytę czy raczej stosuje inne rozwiazanie ? Na stronie Stahlton Polska oni zupelnie inaczej rozwiazuja kwestie Isomuru. Kladka warstwe betonou, na nim styropian w ktorym mozna nawet podlogowke uyłożyc jak ktoś chce, wszystkie instalacje i to zalewa betonem. TO skutecznie powinno załatwic tema ucieczki ciepła przy podłodze w dół (isomur ma to zatrzymac skutecznie); tylko wg teorii projektantow domow energooszczędnych plyta na ismurze nie nasiaknie w ogole wilgoci (jesli jest pod nia odpowiedni styropian 20 cm grubosci), z tym ze nie wiem jak w 5,5 cm zrobic instalacje. Troche nie przemyslane chyba. kwestia izolacji; Stahlton twierdzi ze nie trzeba do ław aż prowadzic izolacji. Ale moim zdniaem to zalezy od warunkow gruntowych. Jak jest wysoki poziom wod gruntowych to trzeba sie zastanowic lepiej nad izolacja przeciwwilgociową ciezka bo idealnie szczelnie styropianu i tak sie nie da U mnei w projekcie jest 20 cm styropian na sciany zeww (buduje wg projektu z Silki 18) i 17 cm styropian na zewnatrz scian fundamentowych. Dom jest w standardzie tzw, niskoenergetycznym. Pozdrawiam wszystkich budujacych. kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 31.05.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&highlight=najlepsze+ocieplenie+pod%C5%82ogi+gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 01.06.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam, tak se czytam o Isomurze, o ceramice zasypywanej perlitem i po przebrnieciu przez caly watek juz zglupialem. Dom bede mial stawiany z betonu komorkowego odmiany 600, nie podpiwniczony, sciany fundamentowe beda najprawdopodobnie zaizolowane 8cm XPS-a. Wylewki i ocieplenie w srodku chce zrobic na poziomie wlasnie pierwszego pustaka. Czy myslicie ze warto isc w ceramike i zasypywanie perlitem? A moze beton komorkowy juz sam w sobie wystarczy jako lacznik miedzy izolacja wewnetrzna i zewnetrzna? Pozdrawiam Rafal BK 600 ma U 0,65w/m2xK podejrzewam że w każdym kierunku . A ceramika zasypana perlitem ma pionowo 0,15 dla porównania isomur ma 0,2. Ja buduję z BK 700 i zamierzam zastosować Ceramikę z perlitem a poziomo to o to zadba styropian. Tak samo zamiast kłaść styropian na podłogę i się męczyć w wycinanie lepszy będzie perlito gips o którym pisał adam mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 13.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 No i zasypałem 2,5 h roboty narazie niema tanszej alternatywy na ten mostek choc wyszło stosunkowo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts