autorus 14.10.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 zrobiłem drzwi w warstwie ocieplenia. Szerokość 3,5m. Kotwy. Mam isomur i zacząłem się obawiać ze bloczki mogą nie wytrzymać i np popękać. Ale jest ok. Wkręty poszły 15 i gdzieniegdzie 18cm. tam gdzie isomur leżał długo wmurowany zauważyłem zjawisko , że styropian jakby się skurczył o kilka milimetrów i chodziło się po elementach betonowych w bloczku isomurowym. Nie wiem czym to jest podyktowane. Mam jeszcze kilka bloczków isomur leżących luzem i przykrytych plandeką i nic takiego tam nie zauważyłem. Ot takie spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuwoj 20.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam, mam pytanie do osób budujących projekt z pracowni Lipińscy. Czy wykonaliście zgodnie z projektem tą płytę podłogową 10 cm, zbrojona, zachodząca na isomur? Co w sytuacji gdy 20cm styropianu siądzie pod spodem płyty? Nie będzie to pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.02.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam, tak se czytam o Isomurze, o ceramice zasypywanej perlitem i po przebrnieciu przez caly watek juz zglupialem. Dom bede mial stawiany z betonu komorkowego odmiany 600, nie podpiwniczony, sciany fundamentowe beda najprawdopodobnie zaizolowane 8cm XPS-a. Wylewki i ocieplenie w srodku chce zrobic na poziomie wlasnie pierwszego pustaka. Czy myslicie ze warto isc w ceramike i zasypywanie perlitem? A moze beton komorkowy juz sam w sobie wystarczy jako lacznik miedzy izolacja wewnetrzna i zewnetrzna? Pozdrawiam Rafal a czy ten BK 600 będzie gruby na 24 cm i tak samo grube masz fundamenty? Bo jeśli TAK, a na fundament dajesz 8 cm XPS to czy na ścianę z BK dasz z 5 maks 6-7 cm "dla oka" cokołu, czyli 13-15 cm styropianu? Bo jeśli znowu TAK to OLEJ zabawy w mostki i zakupy isomura tylko dokładaj PLN w cm na ścianę, posadzkę, fundamenty. Wystarczy jak otrzymasz odpowiedź iż między BK 600 można wylać posadzkę, a pod nią daj grupo czegoś np: styro i olej ten mały mostek w porównaniu do potencjalnie MIZERNEJ izolacji ścian. Chyba że jakoś inaczej "godzisz" długość czy jak tam zwał cokołu i styro będzie więcej na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 11.05.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Obecnie mam plyte, pozniej scianki, i wieniec, teraz na to dam isomur i dopiera na to silka, na chudziak pojdzie 20cm styro, czyli isomur polaczy sie styro i na dopiero podlogowka. Mysle ze bedzie dobrze izolowac fundament ocieplony xpsem 10 na glebokosc ok 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.05.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Obecnie mam plyte, pozniej scianki, i wieniec, teraz na to dam isomur i dopiera na to silka, na chudziak pojdzie 20cm styro, czyli isomur polaczy sie styro i na dopiero podlogowka. Mysle ze bedzie dobrze izolowac fundament ocieplony xpsem 10 na glebokosc ok 1 m. Rozważałeś Ceramikę zasypać perlitem. http://www.perlit-polska.pl/?re=2&sk=1&me=4&ka=3&pk=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.05.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Panowie, jak wygląda sytuacja z zasypywaniem pustaka ceramicznego perlitem a punktem rosy? Nie wypada on przypadkiem w zasypywanym pustaku? Nie jest to chyba najlepsze dla perlitu? Nie powinien on mieć styczności z wilgocią... Mam na myśli oczywiście styk pustaka z fundamentem.. Edytowane 16 Maja 2014 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.05.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Wejdź w Google i wpisz "Heluz"Tam jest wszystko na temat. Rozumiem, ze SZKLANE butelki też za wszelką cenę chronisz przed wilgocią...Perlit to szkło.Wulkaniczne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.05.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Patrze i co widze??? Nie ma już perlitu. Pustaki wypełniają granulatem styropianowym....(Heluz Family 2in1)Wydaje mi się że kiedyś robili to perlitem...Popadł w niełaskę?Może jednak bezpieczniej wypełnić to granulatem styropianowym... Edytowane 16 Maja 2014 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 27.05.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Andrzej.K tyle ze ja buduje z silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.05.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 W sumie w silce tez są dwie dziury można zasypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.05.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 W sumie w silce tez są dwie dziury można zasypać. e w tak duże japy to wełnę wepchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 02.06.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 została mi paleta perlitu hydro jak ktoś szuka w dobrej cenie miało isc na inna budowę ale koleś narazie stoi kontakt pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 21.12.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Trochę odkopie temat, co w przypadku gdy ściany będą z cegły silikatowej gr 24 drążonej czy jest sens zasypywac perlit w otwory w silce, czy tez lepiej dac pierwszy wiersz z ceramiki - tu mnie powstrzymuje inna szerokość i wytrzymalosc ?Doradzcie jak ugryźć temat w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Jak ugryźć ? imo płyta fu. tylko pewnie już po obiad po musztardzie. Na taką zmianę musi zgodzić się projektant konstrukcji, imo ja bym nie dawał "ciepłych" pustaczków, ponieważ to jest placebo, to co zyska się na pustaku, traci się na łączeniach. http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf tu jest jasno pokazane co warte są takie "pustaki" daleko im do wartości 0,5 W/m2K.. a gdzie niby to co chwalą 0,2 ? w snach chyba .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.12.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Ja dałem ceramikę na 1 wiersz , w środku nośne i działówki to silka zewnętrzne siporeks , Spokojnie można kłaść silke na ceramikę. łączenia też zasypuj . Perlit daje rade. A dla uwiecznienia tak se pomyślałem że zrobię sobie opaskę z perlitobetonu . i będzie cacy. Nie wiem czy mam jakieś mostki . Ale chyba wszystkie te zabiegi maja sens jeżeli -10 za oknem a ja do 16 nie muszę myśleć o rozpalaniu Kominka z PW I stwierdzam że izolować jak się da wszystko ma sens.... po 16 nie będę miał ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 02.01.2015 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 W moim przypadku pojawia sie jeszcze różnica grubości silka ma 24cm niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.01.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 jaka rużnica ceramika również daj pod silke poromura i zasyp go perlitem. Ja wew nacz mam silke ze względu na akumulacje czy nośna czy działowa, , ostatni wieniec stoji na 2 warstwach ceramiki lecz zasypanych granulatem styropianowym, brak ryzyka wody. p.s. proponuje eksperyment z palnikiem gazowym z ceramiką zasypaną perlitem i bez przekona każdego, no i silka z palnikiem równierz przekona co do akumulacji http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%29-Andrzeja-i-Olgi/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.01.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 p.s. co do perlitu to jest on Mega pod każdym względem.perlit wode zatrzymuje ale nie pije jak wymieszasz go z cementem zamiast piasku to ten cement wypije 3 razy tyle wody, jak wylejesz wode na beton i zasypiesz ja perlitem to nie wyparuje . Najlepiej to perlit dawać pod chudziaka jeżeli chodzi o ocieplenice na gruncie i tak jak go ubijesz noga to tyle samo go zgniecie kupka betonu z miksokreta wysokości 2,5 metra, krata z folia likwiduje problem sypkości tego h:cool:lerstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 06.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Właśnie dotarło do mnie ze na rynku sa tez pustaki ceramiczne grubosci 24 cm , wiec tez bede sie skłaniał do tej metody zasypywania perlitem pierwszego wierszu a później Silka. Czy jak dajecie perlit pod chudziak to czy styropian rowniez, gdyż wczesniej planowalem położyć 16cm w dwóch warstwach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 13.01.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Uffff, przeczytałem cały wątek.No cóż odpowiedzi jak krowie na rowie i uniwersalnego dla wszystkich zastosowania człowiek nie znajdzie ale naprowadza to na pewne tory.Zrozumiałem tyle, że chcąc zastąpić ISOMUR mogę pierwszą warstwę postawić z ceramiki i ją wypełnić perlitem.Czy ktoś znalazł dobrą do zastosowania w tym celu ceramikę na naszym rynku o dużej powierzchni otwartej ale o grubości pustaka 24cm?Coś takiego jak te z HELUZ:http://www.heluz.pl/uploads/images/pdf/prospekty/family-pl.pdfNad pierwszą warstwą będę miał BK600 o gr 24cm na ścianach zewnętrznych a na działowych SILKĘ.Czy ktoś stawiał taką konfigurację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts