Andrzej.K 13.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 tak dokładnie ja tak zrobiłem A pod działówki dałem ceramikę 11,5 a na to silke 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.01.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 ceramika to ceramika nie ma co sie spuszczać im większe komory tym prostsza praca z perlitem ja mam mieszankę troszkę poromura z Castoramy troszke robena i kilka porotherm ważne by nie była poobijana bo będa wycieki perlitu. gdy zauważysz po wmurowaniu ze perlit znalazł ujście pianka poliuretanowa dobrze go uszczelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 13.01.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 ceramika to ceramika nie ma co sie spuszczać im większe komory tym prostsza praca z perlitem ja mam mieszankę troszkę poromura z Castoramy troszke robena i kilka porotherm ważne by nie była poobijana bo będa wycieki perlitu. gdy zauważysz po wmurowaniu ze perlit znalazł ujście pianka poliuretanowa dobrze go uszczelni Zastanawiałem się jak to zrobić aby zastosować ceramikę o szerokości 24cm tak jak BK ale przeciez to nie będzie miało znaczenia. Jak dam 20 cm ocieplenia potem podłogówa 6cm to i tak zakryję cały pustak. Andrzej - robiłeś może podłogówkę? jeżeli przez przypadek tak, to jak u ciebie wygląda przekrój w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.01.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Nie nie mam ogrzewania . Jak robisz ciepły domek to warto rozważyć czy jest sens ładować kasę, Ja zaryzykowałem i może zainwestuje w jakiś termowentylator za 30 zł przy ostrej zimie na pokój 20 m2 wystarcza 40 cali LCD Obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 19.01.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Panowie, Panie, Przeczytałem ten wątek w całości i nie mogę zrozumieć, jaki jest zamysł stosowania pustaka typu IsoMur lub Novomur, skoro: - Współczynnik przewodności cieplnej dla Isomuru Plus: λpion=0,33 W/m*K, λpoz=0,14 W/m*K Dla przykładu BK np. Ytong Energo, gr. 24cm we wszystkich kierunkach ma:- λ=0,095 W/m*K Proszę nie odbierać tego "personalnie", ale skoro temat jest o mostku termicznym, to może powinniśmy iść w kierunku, jak likwidować mostek w pustakch IsoMur?Nadmieniam, iż wartość które tutaj zamieściłem, podane są z deklaracji właściwości użytkowych producentów, wystawianych przez nich do danych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Panowie, Panie, Przeczytałem ten wątek w całości i nie mogę zrozumieć, jaki jest zamysł stosowania pustaka typu IsoMur lub Novomur, skoro: - Współczynnik przewodności cieplnej dla Isomuru Plus: λpion=0,33 W/m*K, λpoz=0,14 W/m*K Dla przykładu BK np. Ytong Energo, gr. 24cm we wszystkich kierunkach ma: - λ=0,095 W/m*K Proszę nie odbierać tego "personalnie", ale skoro temat jest o mostku termicznym, to może powinniśmy iść w kierunku, jak likwidować mostek w pustakch IsoMur? Nadmieniam, iż wartość które tutaj zamieściłem, podane są z deklaracji właściwości użytkowych producentów, wystawianych przez nich do danych wyrobów. Prosze podac jeszcze wytrzymałosc na sciskanie Isomuru, Ytonga (BK350), oraz poothermu zasypanego perlitem. Zyczę owocnego murownia silką na pierwszej warstwie u ytonga energo, zapewne zgodzi sie na to kazdy konstruktor i kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 19.01.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Prosze podac jeszcze wytrzymałosc na sciskanie Isomuru, Ytonga (BK350), oraz poothermu zasypanego perlitem. Zyczę owocnego murownia silką na pierwszej warstwie u ytonga energo, zapewne zgodzi sie na to kazdy konstruktor i kierownik budowy. Witam Panie Andrzeju, Przepraszam, a czy temat jest "wytrzymałość na ściskanie muru w pierwszej warstwie" ? Każdy zainteresowany odczyta sobie z poziomów ścian fundamentowych, lub ław fundamentowych siłę działająca na mur o danej grubości. Ale oczywiście, spieszę udzielić odpowiedzi. Fakt. - isomur - 20MPa, - bloczek beton komórkowy, gęstość ~500kg/m3 = 3MPa Tak, isomur ma 6,5 razy większą wytrzymałość niż w/w BK. Czy jest aby tyle potrzebne? Przykład (konkretny ode mnie z projektu). - obciążenie na ławę: 69kN (~6,9Tony) - grubość muru z BK: 24cm - wobec powyższego: 69kN / (24 x 24) = 0,120kN/cm2 - deklarowana wytrzymałość na ściskanie BK 500kg/m3: 3MPa=0,3kN/cm2 Wynik: 0,120kN/cm2 < 0,3kN/cm2 , czyli 2,5 razy zapasu. Nie wspomnę o tym, iż wartość z projektu: 69kN jest ze wsp. bezpieczeństwa (co najmniej kolejne 20% zapasu) Ale temat jest o mostku termicznym. Fakt, na ścianach ze Silikatów, może być problem z BK , jeżeli piszę o wytrzymałości na ściskanie (każdy indywidualnie może sobie to sprawdzić). Na pewno Isomur w pierwszej warstwie ściany ze silikatów będzie lepszy pod względem izolacji termicznej, iż sama-cała ściana ze silikatu. Proszę czytać ze zrozumieniem. Nie neguję IsoMuru etc., jestem przekonany iż to dobry materiał, ale porównując wartość λ [W/m*K], wcale nie jest to hitem , w szczególności cenowym (~74zł/mb brutto, dla muru gr. 24cm) Edytowane 19 Stycznia 2015 przez JacZenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 19.01.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 w dodatku isomur nie wciaga tyle wilgoci co bk i to jest jego glowna cecha bo co nam po izolacji jesli przesiaknie wilgocia wtedy traci swoje wlasciwosci izolacyjne a co sadzicie o bloczku keramzytowym zamiast ceramiki zasypanej perlitem bo ceramika wciaga wilgoc bardziej od keramzytu lub pustak keramzytowy i zasypac go perlitem ? znalazlem takie bloczki w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 W Proszę czytać ze zrozumieniem. Nie neguję IsoMuru etc., jestem przekonany iż to dobry materiał, ale porównując wartość λ [W/m*K], wcale nie jest to hitem , w szczególności cenowym (~74zł/mb brutto, dla muru gr. 24cm) Zgadzam sie z tym w całej rozciągłosci. Ale nie uwazam ze isomur to dobry materiał głownie ze wzgledu na lambdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 19.01.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) w dodatku isomur nie wciaga tyle wilgoci co bk i to jest jego glowna cecha bo co nam po izolacji jesli przesiaknie wilgocia wtedy traci swoje wlasciwosci izolacyjne a co sadzicie o bloczku keramzytowym zamiast ceramiki zasypanej perlitem bo ceramika wciaga wilgoc bardziej od keramzytu lub pustak keramzytowy i zasypac go perlitem ? znalazlem takie bloczki w internecie [ATTACH=CONFIG]299797[/ATTACH] Rzeczywiście, ta zaleta jest dobra, patrząc na to że będziemy mieć niepoprawnie wykonaną izolację przeciwwilgociową lub przeciwwodną. Przecież nikt z nas tego nie chce. Jak przyjedzie powódź, to czy BK czy SILIKAT, czy inny....nic nie pomoże Jeszcze trzeba dodać, iż BK ma dobrą zdolną do wciągania wody, jednakże w zupełności dobrze i szybko oddaje tą wilgoć. Ale ciul, po tym jak i tak zamoknie. Podsumowując: ISOMUR nie będzie wciagał wilgoci, tak bardzo jak BK. Ps. A czytałem tutaj na forum, iż polistyren ekspandowany (EPS) jest "fee" na ściany fundamentowe, bo chłonie wilgoć. To teraz polecam wejść na stronę producenta np. Isomur`u i poczytać z czego zbudowany jest ten pustak Mazux 79, możesz podesłać link do strony z danymi tego bloczka z keramzytu? Gdzie tu wsypiesz Perlit? Zgadzam sie z tym w całej rozciągłosci. Ale nie uwazam ze isomur to dobry materiał głownie ze wzgledu na lambdę. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez JacZenio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 19.01.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) to jest bloczek pelny fundamentowy z keramzytu ale sa pustaki keramzytowe z duzymi komorami w srodku sa nawet jakies z wypelnieniem link ponizej i w te komory fajnie by sie perlit wsypywalo chyba lepiej niz w pustak ceramiczny https://www.google.pl/search?q=pustak+keramzytowy&espv=2&biw=1680&bih=906&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=bwK9VKa-E8O8UbeNgPgH&ved=0CCUQsAQ a zobaczcie taki ciekawy test z youtube na to jak dane pustaki chlona wilgoc i jak ja szybko oddaja z tego testu wynika ze najmniej wciaga wilgoci keramzyt i najszybciej odparowywuje wilgoc z keramzytu Edytowane 19 Stycznia 2015 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 19.01.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Fajny, bardzo obrazowy test. Picie wody, to nie to samo co przesiąkliwość np. pod ciśnieniem lub grawitacyjnie. Dla kermazytu gr. 24cm λ=0,205 [W/m*K]. Z 1m2, wychodzi mniej więcej taki sam koszt jak BK gr. 24cm, z tym że musimy dać +2cm więcej na λ=0,031 [W/m*K], aby uzyskać U mniej więcej takie samo. Czy ktoś z Was, robił testy, pustaka keramzytowego, zasypanego perlitem? Chodzi mi o λ w kierunkach, X, Y, Z ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 23.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 keramzyt ma gorsza nośność dlatego jednak zaufałem ceramice... a w murowaniu to BK + silka wychodzi najtaniej i najszybciej. do tego nie tylko nośność a prace takie jak elektryka wieszanie rzeczy na ścianie .BK jest super w obróbce, pije wodę ale szybko schnie . BK jest lżejszy od wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 23.01.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 a co powiesz o tych pelnych bloczkach keramzytowych ?przeciez one maja duza nosnosc bo to bloczki fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 ceramika ma 15 MPA a Keramzyt bodajże 7 czy 8 wystarczająco pod dom ale ja wolałem mocniejszy materiał na spód domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 24.01.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ja zacząłem zastanawiać sie nad postawieniem scian fundamentowych z bloczków keramzytowych, mniejsza nośność niż betonowych nie przeraża mnie bo na fundamencie będzie stała parterówka z betonu komórkowego. Wysłałem do producenta bloczków zapytanie o cenę z transportem (na stronie maja cennik sprzed paru lat nie wiem czy uległ zmianie) i zobaczymy jak to wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 24.01.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 no daj znac jak bedziesz cos wiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 25.01.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Gdzieś na tym forum ktoś wrzucił wzór na obliczenie rocznych strat przez mostek ściana nośna/ściana fundamentowa. Wyszło mi z niego, że isomur zwracałby mi się około 20 lat. Uznałem, że w takim razie nie ma sensu go kupować. Dałem porządną papę, a pierwsza warstwa silki poszła na zaprawę ciepłochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 26.01.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 no tak i dlatego szukamy tanszego zamiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfan82 30.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Też zastanawiam się nad likwidacją mostka ściana-fundament. Nad tym czy warto likwidować mostki termiczne nie ma się co zastanawiać. Pozostaje tylko zawsze pytanie jakim kosztem. Ktoś pytał ile ciepła ucieka przez ten mostek rocznie? Ano sporo. W moim przypadku Isomur lub cokolwiek podobnego byłoby wskazane, bo ściana z silikatów Myślę, że spróbuję rozwiać wątpliwości niektórych przez poniższe dane. Wiadomo że najważniejszym branym pod uwagę współczynnikiem dla przegród jest końcowe U [W/m2*K] czyli współczynnik przenikania ciepła. Kilka przykładów: Ściana grubości 24 cm. - beton komórkowy odmiany 600 - U = 0,58 [W/m2*K] - pustak ceramiczny - U = 0,74 [W/m2*K] - silikat N-24 - U = 1,88 [W/m2*K] - żelbet - U = 2,85 [W/m2*K] Producent Isomuru nie podaje nigdzie U, tylko λ [λpion=0,33 W/m*K, λpoz=0,14 W/m*K], a pustak ma tylko 11 cm wysokości czyli współczynnik przewodzenia materiału U wyjdzie na poziomie 0,95 [W/m2*K]. Gdyby policzyć z uwzględnieniem λpion to U=1,75 [W/m2K]. Wtedy wyjdzie tragicznie Producent skuteczność Isomuru szacuje na około 70% rozwiązania teoretycznego czyli pełnej izolacji od dołu materiałem izolacyjnym. Taką 100% skuteczność zapewnia oczywiście izolowana płyta fundamentowa. Pozwoliłem sobie policzyć U takiej płyty o podobnych założeniach czyli płyta żelbetowa grubości 25 cm izolowana od spodu 10 cm XPS o λ=0,035 W/m*K. Współczynnik U = 0,31 [W/m2*K]. Teraz najlepsze Porównajmy U płyty i U Isomuru. Isomur ma ponad 3-krotnie gorszy współczynnik więc gdzie jest te 70% skuteczności? Powinien mieć U na poziomie 0,5 a ma prawie dwa razy tyle. Isomur to marketingowa ściema za duże pieniądze. W moim przypadku jesli chodzi o roczne straty ciepła przez ten mostek (13,6 m2) to około 1970 kWh rocznie, a obliczenia są przyblizone. Koszt energi niech każdy policzy sobie sam, ale wyjdzie ponad 200 m3 gazu. Gdyby zastosować Isomur straty zmniejszą się do około 866 kWh rocznie czyli gazu pójdzie 122 m3 mniej. Gdybym zrobił płytę dla powyższych założeń to straty wyniosłyby tylko 276 kWh. Czy warto stosować Isomur odpowiedzcie sobie sami Edytowane 31 Stycznia 2015 przez tomekfan82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts