Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co myślicie o takim przekroju mostka?

podłoga na gruncie 2 opis.jpg

Zastanawiam się jeszcze czy ma sens pociągnięcie ogrzewania wewnątrz fundamentu. Taki dodatkowy pas poniżej tego styropianu/perlitogipsu na głębokość np 30 cm zabezpieczył by dodatkowo przed przenikaniem ciepła do gruntu.

Co myślicie o takim przekroju mostka?

[ATTACH=CONFIG]303315[/ATTACH]

Zastanawiam się jeszcze czy ma sens pociągnięcie ogrzewania wewnątrz fundamentu. Taki dodatkowy pas poniżej tego styropianu/perlitogipsu na głębokość np 30 cm zabezpieczył by dodatkowo przed przenikaniem ciepła do gruntu.

Nikt nic nie napisze :( ??

Wydaje mi się że zrównanie chudziaka ze ścianą fundamentową było by lepsze.

Lepsze, ale nie mam gdzie wtedy tyle ocieplenia zmieścić.

Mam już zamówione duże przeszklenia i nie za bardzo mam teraz jak zmienić wysokość pomieszczeń. Przynajmniej tak mi się wydaje.

mam pytanie czy ten styropian pod chudziakiem na paisku niebedzie wilgotny a co za tym idzie straci wlasciwosci termiczne ?

poniewaz izolacja jest wtedy skuteczna kiedy jest sucha

Zależy to od poziomu wód gruntowych i generalnie rodzaju gruntu. rzeczywiście jednak jak styropian jest wystawiony na wilgoć to powoli nasiąka i traci właściwości termoizolacyjne przez wodę transportującą ciepło. Podobnie jest ze styropianem na chudziaku. Choćbyś dał najlepszą izolację bitumiczną to jeżeli położysz styropian w lecie to odcinając ciepło od chudziaka spowodujesz kondensację wody pod styropianem i utratę jego właściwości termoizolacyjnych. Dlatego niektórzy stosują perlit z domieszką np. gipsu aby tą wodę związać. Inaczej zostanie tam na wieki.

Zależy to od poziomu wód gruntowych i generalnie rodzaju gruntu. rzeczywiście jednak jak styropian jest wystawiony na wilgoć to powoli nasiąka i traci właściwości termoizolacyjne przez wodę transportującą ciepło. Podobnie jest ze styropianem na chudziaku. Choćbyś dał najlepszą izolację bitumiczną to jeżeli położysz styropian w lecie to odcinając ciepło od chudziaka spowodujesz kondensację wody pod styropianem i utratę jego właściwości termoizolacyjnych. Dlatego niektórzy stosują perlit z domieszką np. gipsu aby tą wodę związać. Inaczej zostanie tam na wieki.

powiedz to tym co robią płyty fundamentowe. W ławach każdy walczy z wilgocią a płyciarze kładą styropian na ziemi i się w ogóle tym nie przejmują. Nie robienie izolacji pod styropianem naraża go na podciąganie wody ale umożliwia też pozbycie się jej. Zresztą nie da rady odciąć szczelnie, więc punkt rosy przy grubościach jakie się daje i tak wypadnie w styropianie.

powiedz to tym co robią płyty fundamentowe. W ławach każdy walczy z wilgocią a płyciarze kładą styropian na ziemi i się w ogóle tym nie przejmują. Nie robienie izolacji pod styropianem naraża go na podciąganie wody ale umożliwia też pozbycie się jej. Zresztą nie da rady odciąć szczelnie, więc punkt rosy przy grubościach jakie się daje i tak wypadnie w styropianie.

W ogóle się tym nie przejmują, ale nikt nie mierzy faktu, że traci właściwości izolacyjne. Pod płytą nie jest to jeszcze takie straszne bo po prostu ten styropian trochę mniej izoluje. Natomiast wilgoć na chudziaku czyli pod posadzką w domu to już troszkę gorszy problem.....

• 2 months później...

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu myślę jak zlikwidować mostek pionowy w ścianie fundamentowej domu podpiwniczonego. chciałbym używać piwnice dlatego ma być sucha i w miarę ciepła, jest kilka produktów na rynku aczkolwiek tylko w pewnym stopniu ograniczają one mostek w ścianie fundamentowej. Żadna z firm na moje pytanie ile dokładnie energii mogę zaoszczędzić Niechciała odpowiedzieć. Co prawda dostałem kilka ofert z wycena produktu ale ciężko doszukać się wiarygodnych danych w sieci na temat jakie wartości energii tracimy przez ściany fundamentowe pionowo do ziemi.

Pokusiłem się na proste obliczenia na ile mi moja wiedza pozwoliła bez uwzględnień stref brzegowych mostków linowych tylko prosty sposób jak dla podłogi. Bylem ogromnym zwolennikiem użycie Novomuru lecz po tych wszystkich obliczeniach mam wątpliwości co do sensu użycia tego typu produktów.

Proszę was o uwagi i pokazanie błędów w moich obliczeniach

Izolacja pionowa fundamentu.jpg

Gość grend

fajna tabelka tylko nie wiadomo jakiej wielkości dotyczy.....

Jakbym budowal ściany z bkw domu parterowym to warstwę odcinajaca od podłoza bym zrobił na XPS i to by był najlepszy materiał - prosty i dostępny. Zalety wytrzymałość, nie nasiąka, przenikalnością cieplną bije na głowę wszystkie wynalazki, cena. Inna sprawą jest kb....

W zupełności się z tobą zgadzam ``grend`` trzeba do każdego projektu podejść indywidualnie bo w grę wchodzą różne ściany a co zatem idzie i obciążenia. Jak bym budował dom parterowy to na pewno na płycie fundamentowej, trzeba pamiętać ze płyta fundamentowa to nie tylko styro i płyta betonu niestety często się pomija koszty związane z przygotowaniem wszystkiego przed a w szczególności gdy poziom wody gruntowej jest wysoki.

Ja ze względu na uksztaltowanie terenu buduje dom podpiwniczony, ponieważ z powodu wzniesienia na działce z lawami trzeba zejść dość nisko to postanowiłem wykorzystać ta przestrzeń jako piwnice. Niestety poziom wód jest dość wysoki i trochę będę musiał zainwestować w drenaż.

Jeżeli chodzi o tabele to dla przybliżenia wkleję wycinek metody obliczeń .

Przlicznik Novomur - Bloczek betonowy.jpg