Barbossa 26.06.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 spokojnie, pewnie pomysł leży w urzędzie patentowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.06.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 A ten isomur to niby co? Pustak wypełniony styropianem. A na rynku niemieckim są pustaki ceramiczne wypełnione fabrycznie perlitem:http://www.wienerberger.de/images/db/srref/1136996238510.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 mnie zastanawia jedno - skoro to taki rewelacyjny i prosty pomysł, to dlaczego promowane są wszelkiego rodzaju isomury, jakieś szklane cuda-niewidy? wystarczy zwykłego pustaka wypełnić perlitem..... jakoś mało się o tym mówi..... producenci perlitu powinni atakować nas reklamami 24h/dobę..... a tu.... nic..... i tylko jeden forumowicz wpadł na ten cudowny pomysł..... a przecież byłaby to sensacja na skalę europejską - sposób efektywny i prosty... coś mi tu nie pasuje..... A kto wogóle interesuje się tym mostkiem termicznym przy fundamencie. Powiedz architektowi albo budowlańcowi o izolacji 20 cm albo o rekuperatorze to cię wyśmieją. Zobacz że w tym momencie to nawet jak ocieplają stare bloki styropianem to zaczynają od parteru - ściany piwnicy, nie mówiąc już o fundamentach zostawiają golutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 ale już w tym pustaku rozmiar wypełnionych przestrzeni jest większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 To zależy w którym kierunku - w pionowym jest taki sam. W tym wątku rozmawiamy o mostku na styku ściana - fundament a więc istotny jet przede wszystkim kierunek pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 k.j.m.SZEROKOŚĆ tych komór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.06.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 tak myślę, że jeśli rezultaty wsypywania perlitu są takie rewelacyjne, to czy nie lepiej go wsypywać zamiast ocieplać styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 k.j.m. SZEROKOŚĆ tych komór No to widać na obrazku że komory są szersze - ale co z tego wynika dla tego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 tak myślę, że jeśli rezultaty wsypywania perlitu są takie rewelacyjne, to czy nie lepiej go wsypywać zamiast ocieplać styropianem ? No chyba w tych super pustakach wypełnionych czymś chodzi o to że dają fajktycznie ciepłą ścinę jednowarstwową. Ale: 1) cena tych pustaków jest bardzo wysoka - nowość 2) zaprawy termoizolacyjne do sklejania tego 3) dokładność wykoniania ściany bardzo istotna 4) bardzo niska akumulacyjność ściany .... - wszystko to co przy lekkim BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 ale co z tego wynika dla tego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.06.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 ale już w tym pustaku rozmiar wypełnionych przestrzeni jest większy Inne są wymiary drążeń to prawda. Ja wypełniam pustki perlitem abym miał dobry współczynnik przenikania ciepła w każdym kierunku a na pewno z góry w dół. Dlatego, że nie trafia do mnie teoria, że i bez tego pustak ma dobrą izolacyjnośc. Najchętniej sam bym to sobie obliczył w odpowiednim programie ale są bardzo drogie a nigdzie indziej nie mam dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 jak już pisałem, podejżewam, że teoria (obliczenia) może mijać się z praktyką (czy były robione badania - nie sądzę) wydaje mi się, że taka pustka powietrzna, zamkniętą ze wszystkich stron, ma podobną izolacyjność, co ta sama pustka wypełniona perlitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 ale co z tego wynika dla tego wątku? No jak to co? Wynika to że zasypywanie pustaków perlitem albo ogólniej patrząc na sprawę wypełnianie otworów w pustakach materiałem izolacyjnym jest jak najbardziej dobrym pomysłem. Na rynku istnieją gotowe produkty tego typu ale są drogie i zapewne dlatego nie stosowane w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 jak już pisałem, podejżewam, że teoria (obliczenia) może mijać się z praktyką (czy były robione badania - nie sądzę) wydaje mi się, że taka pustka powietrzna, zamkniętą ze wszystkich stron, ma podobną izolacyjność, co ta sama pustka wypełniona perlitem Zdecydowanie źle Ci się wydaje. Pustaka wypełniona ma całkowicie inną izolacyjność, co ta sama nie wypełniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.06.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 jak już pisałem, podejżewam, że teoria (obliczenia) może mijać się z praktyką (czy były robione badania - nie sądzę) wydaje mi się, że taka pustka powietrzna, zamkniętą ze wszystkich stron, ma podobną izolacyjność, co ta sama pustka wypełniona perlitem Zdecydowanie źle Ci się wydaje. Pustaka wypełniona ma całkowicie inną izolacyjność, co ta sama nie wypełniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 cóż, jeżeli nie jesteś profesorem nobilitowanej uczelni, to ten tekst powyżej mnie nie przekonujena jakiej podstawie tak twierdzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.06.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Za przewodzenie ciepła odpowiedzialne są 3 zjawiska: konwekcja, promieniowanie i przewodzenie. W małych szczelinkach wymiana powietrza przez konwekcję i promieniowanie jest mała, rośnie natomiast wpływ wymiany ciepła przez przewodzenie. Zapewne stąd biorą się tak duże różnice w Lambda w zależności od szerokości szczeliny. Jesteś pewny że promieniowanie odgrywa małą rolę? Ale tu: Pustaka wypełniona ma całkowicie inną izolacyjność, co ta sama nie wypełniona. się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 ale dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.06.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Barbossa dla konwekcji poziomej przy ogrzewaniu od góry też wystąpi konwekcja ale w małym stopniu, tak małym że raczej uwzględnia się tylko przewodzenie.W każdym razie skupiając się na izolacyjności pustki powietrzenej i na lambda to nasze lambda wynikające z współczynnika intensywności wnikania ciepła w konwekcji swobodnej w przestrzeni ograniczonej- zamiast 0,025 W/m*K (dla powietrza w bezruchu) będzie wynosić np. ok. 0,05-0,08 W/m*K.Cały pustak natomiast będzie miał gorszą izolacyjnośc z powodu samej ceramiki.Zasypanie perlitem niby poprawi to nasze ok. 0,05-0,08 W/m*K ale przy stosunku ceramiki do przestrzeni powietrznych: 60% do 40% nie sądzę aby była to jakaś potężna poprawa, może ok 5-10 %. Ale dotyczy to samej wymiany poprzez przewodzenie.Nie mam pewności co do tego że między powierzchniami ceramiki nie zachodzi również promieniowanie, wówczas perlit na pewno by je zmniejszył raczej mocno.Poza tym weźmy też pod uwagę całe "u" czyli współ. przenikania:sama ceramika w pionie (dla 0,24 m wysokości) ma ok. 2-3 W/m2*K i jest jej ok 60% więc poprawa tego współ. poprzez choćby lambdę pustki powietrznej równą 0 da niezbyt korzystny ogólny współ "u" dla całego pustaka a obok 10 cm styropianu będzie miało 0,4 W/m2*K i przy ceramice z perlitem w pionie przy u=ok. 1,5 będzie to super? Mało tego wtedy nawet nie można brać pod uwagę wysokości pustaka równej 24 cm tylko 10 cm, czyli tyle ile styropianu i wtedu "u" dla ceramiki będzie jeszcze gorsze.W każdym razie perlit działa pozytywnie ale nie więcej wg mnie niż 5- no może 15%. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.06.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Nie mam pewności co do tego że między powierzchniami ceramiki nie zachodzi również promieniowanie, wówczas perlit na pewno by je zmniejszył raczej mocno.Jeżeli by tak było, to największa poprawa izolacyjności nastąpiłaby w kierunku poziomym, a z danych producenta wynika, że tam poprawa jest najmniejsza. Coś mi tutaj nie gra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts