Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dobrałem tak pustaki, że krany w najlepszym wypadku mają takie samo ř. A po wsypaniu perlitu jeden z tych kranów przepuszcza o 4/5 mniej wody. Bardziej jednak prawdopodobne jest, że wsypyjąc perlit przykręcam kran o 3-4 razy większym ř. Przykręcam go wtedy, że tylko z niego kapie. :lol:

Co ma 0,3 a co ma 0,05 i ile miało przed wsypaniem ?

Dla tych co wolą grzać zamiast izolować zapewne nic ciekawego. Dla mnie też niewiele, ja już te "początki" przerobiłem, dom stoi.

to na kiego ... dajesz ten link

zaczynasz mnie po prostu wk...

albo irytować (co wybierasz)

o Wielki Mentorze

dla tych, tzn dla mnie? pokaż paluchem dla kogo?

kto tu woli grzać?

waż słowa

a niedomówienia wsadź sobie w pragębę

pisz konkretniej i nie bredź jak potłuczony, bo jeszcze jakaś zabłąkana owieczka akurat trafi na Twe pierdoły i jej w głowie się poprzestawia

i co takiego ciekawego jest w tym linku?

może chociaż która strona bo pierdół tam aż nadto, szkoda czasu na czytanie od góry do dołu nic nie wnoszącego paplania

Pare pomysłów można zawsze ściagnąć. Np taki kształt domy ma chyba najlepszy współczynnik A/V :

http://www.fr13.republika.pl/foto/okraglak.jpg

a w temacie?

i powoływaniu się na cudowne właściwości ocieplenia od wewnątrz?

nie zrozum mnie źle

próbujecie polemizować, duplomatycznie dyskutować o wyższości ocieplenia z zewnątrz nad tym od wewnątrz

a ja nazwę to po imieniu -pierdoły bez konkretów

podpieranie się przypadkami potrzeby (nie rozsądku) - NADINTERPRETACJĄ

Może postaw dwa jednakowe domy , tylko w jednym zamień izolację w scianie (mur na zewnątrz) ogrzewaj je elektrycznie by łatwiej bylo żmierzyć zużycie kWh i sprawdź. to proste po co teoretyzować./

już to robię, jutro poinformuję o wynikach

co Ty sprawdziłeś? jakie dane PRAKTYCZNE posiadasz?

jakie pomiary wykonałeś?

takie smuty to to pisz na innych forach, może tam znajdziesz trzódkę do swojej stajenki/sekty OciepleniaOdWewnątrz

a jak będziesz się nabijał z tych co zbudowali przebadali

czyli rozumiem, że nie z Ciebie się "nabijam", no to jedno sobie wyjaśniliśmy

(ps - brak spójnika "i", żeby sens powstał)

z tych co domy już mają, to i tak się przekonasz, że w domu z mostkiem termicznym do ziemi nie zejdziesz bez dobrej pompy ciepla z gruntowym kolektorem , poniżej 100kWh/m2 rocznie!

tu to chyba ta Twoja" praktyka" przez Ciebie przemawia

idź do szkoły się doucz

i zacznij od łatwiejszego forum

może pudelek.pl :roll:

i co takiego ciekawego jest w tym linku?

może chociaż która strona bo pierdół tam aż nadto, szkoda czasu na czytanie od góry do dołu nic nie wnoszącego paplania

Pare pomysłów można zawsze ściagnąć. Np taki kształt domy ma chyba najlepszy współczynnik A/V :

http://www.fr13.republika.pl/foto/okraglak.jpg

Ja tak już kombinuję, że następny dom to kulisty zrobię :)

PS. Barbossa - wyluzuj mon. Po co się tak pieklić? :)

a jak będziesz się nabijał z tych co zbudowali przebadali z, z tych co domy już mają, to i tak się przekonasz, że w domu z mostkiem termicznym do ziemi nie zejdziesz bez dobrej pompy ciepla z gruntowym kolektorem , poniżej 100kWh/m2 rocznie!

Co ma rodzaj ogrzewania do zapotrzebowania na cieplo?

O rany ale kicha totalna, no szkoda gadac .... :evil:

Zauwazylem, z e Wgregor (TB) strasznie namawia bo uzywania welny, ciekaw jestem czy ma jakies przykre doswiadczenia czy jak ludzie z minionej epoki, styropian jest za nowoczesny? welna ma te wade ze nasiaka woda gdy jest tylko mozliwosc ku temu, przestaje byc izolatorem i robi sie ba...rdzo ciezka. Skoro sciany nie musza oddychac to po kiego welna ktora jest duzo drozsza od styro?

Zlota mysl mi przyszla: ISOVER'owi spada sprzedaz i probuje wszystkiego zebyto poprawic/zmienic. Typowe zagrania producentow i dystrybutorow, modne jest ocieplanie wiec trzeba troszke wiecej uszczknac z tego tortu, skoro wiadomo juz ze sciany nie musza oddychac trzeba wymyslec inne haslo przewodnie i ktos to musi rozglaszac, a kto? Wiadomo ... :lol: :wink:

Jesli chodzi o ten link, dom okragly jest domem szkieletowym -tak wynika z rysunku, wiec koleiny raz zapytam Wgregor, co to ma wspolnego ze twznoszeniem domow murowanych?

Pzdr.

podpieranie się tym, że w innych krajach tak robią (nikt nie pisze DLACZEGO)

to sorry, bzdura i smuty

Tia. Na naszej regionalnej grupie pojawił się jakiś młody (stażem - dwa posty na forum!) inwestor-mysliciel, który ogłosił pełen rewolucyjnego zapału, że ocieplanie (sic!), rekuperatory i te wszystkie inne bzdety są funta kłaków nie warte, i że należy budowac domy niecieplone, ale za to kupić POMPĘ CIEPŁA. Bo POMPA CIEPŁA jest tak tania w eksploatacji, że można puszczać sobie to ciepełko w kosmos i smiac się z debili, którzy ocieplili se dom.

Uzasadnienie, uwaga:

BO TAK ROBI SIĘ W SKANDYNAWII.

Khem.

• 5 weeks później...

Oki, temat nie dawał mi spokoju, więc zrobiłem mały test. W roli głównej wystąpił pustak ceramiczny, obudowany styropianem i w połowie zasypany granulatem styropianowym. Perlitu nie mam, ale nie sądzę, by wyniki drastycznie się różniły. Obudowa styropianowa miała na celu odizolowanie boków pustaka, interesował mnie tylko przepływ ciepła w kierunku pionowym.

Całość ustawiłem na zamrażarce, która od dołu chłodziła pustak, góra była przykryta płytą styro.

Temperatura otoczenia: 27oC, temperatura bloczka na początku pomiaru:31oC (przyniosłem z nagrzanej szopy). Po zabudowaniu na zamrażarce różnica temperatury między dolną a górną krawędzią pustaka wynosiła ponad 40oC.

Teraz wyniki:

http://img227.imageshack.us/img227/7960/testvu6.png

Generalnie miałem kiepski sprzęt, odczyt temperatury długo się stabilizował i mogą być jakieś odchyłki. Ale ogólną tendencję widać.

t1 to temperatura połowy niezasypanej, a t2 zasypanej granulatem.

Wygląda na to, że likwidacja pustki powietrznej jednak coś daje. Tam jakaś konwekcja chyba zawsze wystąpi - bo w ścianie zewnętrza ścianka pustaka będzie zawsze chłodniejsza niż wewnętrzna. Powietrze przy ścianie wewn. będzie się wznosić, a przy zewn. opadać, co musi doprowadzić do cyrkulacji powietrza.

Różnica między temperaturami obu połówek pustaka to ~15%, pytanie tylko, czy to jest zadowalający wynik.

Ponieważ chcę budować z silikatów, to dla mnie taka podrasowana ceramika to i tak o niebo lepiej, niż moje silikaty. Na razie jestem ostrożnym optymistą, ale rzućcie na to okiem i powiedzcie co myślicie.