Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

A ja pytałem swoich architektów o ocieplenie od środka i powiedzieli mi że nie można tak zrobić bo punkt rosy wypadnie w ścianie i będzie się w niej wykraplać w zimie woda. Skoro mi tak mówi dwóch architektów i tak mi pokazują programy ...
Czy też uważasz, że to prawda?

Wydaje mi się że może to być prawda. Teoria to jest jedna rzecz ale praktyka to druga. Czy jesteś w stanie zapewnić że jeśli od środka dasz paroizolację to w przeciągu kilkudzuiesięciu lat jej użytkownaia nie powstanie dziurka przez którą bedzie się dostawać para do izolacji i potem do ściany?

Przecież wystarczy zastosować paroizolację i punkt rosy w ścianie się nie pojawi.

To jest teoria - jeśli powstanie dziurka to może się pojawić.

Jacy to wiec architekci, którzy takich podstawowych zasad nie znają.

No ja nie wiem czy wielcy - chyba raczej niezbyt bo dość młodzi. Po politechnice, chyba powinni się tam czegoś nauczyć.

Programom komputerowym się nie dziwie - tam obowiązuje zasada "podasz śmieci na wejściu, to na wyjściu otrzymasz także śmieci". Mało jest programów typu eksperckiego, prowadzących użytkownika przez cały proces obliczenia "za rękę". W większości przypadków przed ich stosowaniem trzeba zapoznać się z teorią.

Programy zapewne stosują jakieś proste modele nie uwzględniając wszystkich aspektów teoretycznych. Wystarczy zerknąć tutaj: http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/podstawy-fizyki-budowli,17082_26725.htm

Sprawa punktu rosy, wysychania jest dość złożona. Z tego co to zrozumiałem to do liczenia czy przegroda zewnętrzna budynku jest prawidłowa bierze się temperaturę średnią z poszczególnych miesięcy czy nie -20 dla stycznia tylko -3. Przy ścianie ocieplonej z zewnątrz punktu rosy nie ma.

Przy ociepleniu od środka pozbywamy się niezbyt dużego mostaka przy styku podłoga-ściana-fundament (niezbyt bo grunt jest dość ciepły, fundament może być ocieplony obustronnie XPSem) ale za to dostajemy mostki na styku ściana zewnętrzna-ściana wenwnętrzna nośna, ściana zewnętrzna-strop betonowy.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten jak go nazywasz "troll" często niestety ma rację.
Nie twierdzę, że nie popełnia on błędów w swoich wypowiedziach, jednak odrzucanie wszystkich jego uwag, bez zastanowienia, uważam za co najmniej naciągane.

Też się pod tym podpisuję. W sczególności nie-CO. Jak dom nie za duży i cieplutki to tylko nie-CO. Gdyby mi żona nie nawymyślała różnych wykuszy i ... to też bym w to poszedł.

Teoria jedno, a praktyka drugie..

Wystarczy przejechać Hiszpanię i jest praktyka!

Wystarczy zmierzyć zawilgocenie ścian w lutym ,marcu , w domach ocielonych od zewnątrz i od wewnątrz i jest praktyka.

Mpoplaw - jesteś praktykiem czy teoretykiem , robiłeś pomiary zawilgocenia? Przejechałeś Hiszpanię samochodem?

Wiesz dlaczego solary się opłacają tylko w dużych inwestycjach ?

Wiesz dlaczego tak się walczy o to by przyklejać izolację a nie izolować?

Teoria jedno, a praktyka drugie..

Wystarczy zmierzyć zawilgocenie ścian w lutym ,marcu , w domach ocielonych od zewnątrz i od wewnątrz i jest praktyka.

A czy pomiary robiłeś w porównywalnych warunkach

- podobna izolacja - różnioca jedynie w lokalizacji

- podobna wilgotność wewnątrz - taki sam system wentylacji, tak samo użytkowany

Z tego co widzę to ludzie uwielniają porównywać rzeczy niezbyt porównywalne - ewidentnie różne. Inny mi słowy, wynik porównania jest z góry narzucowny.

Ja nie robiłem , bo miernik to 4900 zł a ibez mierzenia uwięrzyłem w wyniki pomiarów, króre dostałem . Rozumiem zagadnienie. I tylko w jednym miejscu mi coś takiego przedstawiono.

A zawilgocenie ściany w % to jest sprawa nieporównywalna?? Jak tak można pisać. Czy jeżeli zawilgocenie różnych ścian ocieplanych od zewnątrz na koniec zimy nie występuje mniejsze niż 5% a ocieplanych od środka z folią nie przekracza 1% , to tego nie można porównać?

Ja nie robiłem , bo miernik to 4900 zł a ibez mierzenia uwięrzyłem w wyniki pomiarów, króre dostałem . Rozumiem zagadnienie. I tylko w jednym miejscu mi coś takiego przedstawiono.

A zawilgocenie ściany w % to jest sprawa nieporównywalna?? Jak tak można pisać. Czy jeżeli zawilgocenie różnych ścian ocieplanych od zewnątrz na koniec zimy nie występuje mniejsze niż 5% a ocieplanych od środka z folią nie przekracza 1% , to tego nie można porównać?

Jeśli zorobimy pomiary w całkowicie różnych warunkach no to co tu porównywać. Nie będziemy wiedzieli co tak naprawdę ma wpływ na nasz wynik. Przecież chodzi o zbadanie wpływu umiejscowienia izolacji (na zewnątrz/w środku) na wilgotność ścian. Jeśli chcemy badać wyłącznie lokalizację to inne parametry przy różnych pomiarach muszą być takie same.

Jeśli zorobimy pomiary w całkowicie różnych warunkach no to co tu porównywać. Nie będziemy wiedzieli co tak naprawdę ma wpływ na nasz wynik. Przecież chodzi o zbadanie wpływu umiejscowienia izolacji (na zewnątrz/w środku) na wilgotność ścian. Jeśli chcemy badać wyłącznie lokalizację to inne parametry przy różnych pomiarach muszą być takie same.

Nie komplikuj Nie gmatwaj, chodzi wyłącznie , o to ,czy jak będzie od środka folia to zawilgocenie ściany wzrośnie zimą czy spadnie? I jaka będzie różnica!?

i co takiego ciekawego jest w tym linku?

może chociaż która strona bo pierdół tam aż nadto, szkoda czasu na czytanie od góry do dołu nic nie wnoszącego paplania

Pare pomysłów można zawsze ściagnąć. Np taki kształt domy ma chyba najlepszy współczynnik A/V :

http://www.fr13.republika.pl/foto/okraglak.jpg

A dlaczego pomineliście jak likwiduje się mostki termiczne -idealne rozwiązania- z 41 strony http://www.multi-comforthouse.pl/3.pdf

Na 41 masz idealne rozwiązanie dla skrzyżowań typu - ściana-schody, ściana-balkon, ... a na 40 dla połączenia ściany z fundamentem. Tam masz wyraźnie pokazaną izolację termiczną od zewnątrz a ścianę posadowioną na fundamencie za pomocą bloczków z lambda < 0,12W/mK, czyli np. lekki, nienasiąkliwy ISOMUR o ile mnie pamięć nie myli.

Tu się zgadzamy , dlatego opieram się na pomiarach np zawilgocenia a nie na programach opartych na utopi.

U mnie się wszystko sprawdziło, a 7 lat użytkowania, z ogrzewaniem elektrycznym to chyba można coś wywnioskować.

No tak, ale zapewne domek nie za wielki, na CWU oszczędzasz, nieciekawa zwarta bryła domu ... Nie każdy tak chce.

Nie twierdzę, że nie popełnia on błędów w swoich wypowiedziach, jednak odrzucanie wszystkich jego uwag, bez zastanowienia, uważam za co najmniej naciągane.

ciekawa teoria, sugerujesz więc że należy słuchać inteligentnego inaczej bo może się kiedyś trafić że powie coś mądrego ??

no cóż, kilka osób na tym forum już próbowało go zrozumieć, ale jak na razie jeszcze nikt nie prowadził z nim polemiki dłużej niż przez kilka postów

powodzenia może tobie się uda zrozumieć dlaczego zmieszanie oporu cieplnego ściany jest korzystne dla ocieplania domu

Też się pod tym podpisuję. W sczególności nie-CO

to może poczytaj z szczególną uwagą to co troll pisze o domach pasywnych, on zapiera się na wszystko co zna ze one nie istnieją, a przykładowo dom lipińskich to oszustwo które zużywa według niego 120kWh/m2/rok i na dowód tego cytuje certyfikat domów pasywnych w którym jak byk stoi 15kWh/m2/rok

wystarczy umieć odsiać ziarno od plew :wink: a to potrafi Dobry Budowlaniec taki z krwi i kości jak HenoK a tu na forum (większość) - po przeczytaniu paru postów (no.. a jak ma na liczniku pare tysiecy napisanych :o :wink:...) i postawieniu "rencami" wynajętych ekip domku - uważa się za ogromnie wielkiego budowlańca :lol: :lol: :lol:

wystarczy umieć odsiać ziarno od plew :wink: a to potrafi Dobry Budowlaniec taki z krwi i kości jak HenoK

no to skoro się już podjąłeś tej trudnej sztuki to pokaż mi to ziarno, przetłumacz mi co on chciał między wierszami ??

Weź sito i czytaj :wink: ja też budowlaniec, ale HenoK jest lepszy :D