Benicio 22.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Witam 300 tysi na 170-180 m2, to wychodzi około 1.700 zł/m2. To wcale nie jest za dużo pieniędzy, biorąc pod uwagę, że autorka postu nie chce nic robić sama. Zmieścić się w zakładanej kwocie można napewno, ale przysłowiowych marmurów za dużo nie powstawiasz. Jasiu - ten zlew to jest droższy od zmywarki . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ewita 22.09.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Działkę kupiłam już wcześniej. 300 tys. chcę przeznaczyć na budowę i całkowite wykończenie domu. Taka kwota to wcale nie jest dużo dla kogoś kto sam nic nie będzie robił na budowie.Niektórzy forumowicze piszą, że poradzili sobie mając znacznie mniej pieniędzy. Zastanawiam się jak to możliwe. Chyba musieli oszczędzać na materiałach wykończeniowych albo część prac planują „na potem”. Ja tak nie chcę. Prowizorka jest wieczna. Przekonałam się o tym wprowadzając się sześć lat temu do mojej szeregówki.Buduję według projektu GRANAT z białostockiej pracowni Abakus (projekt był prezentowany w katoalogu „Dom Własny”). Czterospadowy dach dwa wykusze, jedna lukarna - były cztery, ale zrezygnowaliśmy z trzech, zastąpią je okna połaciowe. Może ktoś też wybrał ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 22.09.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Wybudowanie domu to nie wszystko.Ja na wykończenie mieszkania 140m mam przeznaczone 100.000 i już wiem że to będzie mało.Materiały wykończeniowe z średnio wyższej półki,ale bez szaleństw.Po ostatnich wyliczeniach wyszło że sauna i klimatyzacja będzie w terminie póżniejszym.Sama robocizna dla firmy która wykańcza mi mieszkanie to ok 48.000,a gdzie kuchnia ,podłogi i cała reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.09.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Już pisałem w innym poscie, że cena m2 mojego domu (przyzwoity standard z dobrych materiałów) zamknie się w cenie poniżej 1100 zł. W tym żyrandole i meble kuchenne. Czyli można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 22.09.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 wowka napisz cos wiecej jak to mozliwe? wiekszosc forumowiczow podaje ze sredni standart wykonczenia domu pod klucz to ok. 1900-2000 zl za metr (z czego ok. 500 zl za metr to stan surowy, reszta-wykonczeniowka). chetnie skorzystam z porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 A ja buduję nie mając nic odłożonych pieniędzy. 2 wypłaty tj, 1.700 zł. Z tego utrzymanie dziecka, żłobek, samochód, rachunki jedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 A ja buduję nie mając nic odłożonych pieniędzy. 2 wypłaty tj, 1.700 zł. Z tego utrzymanie dziecka, żłobek, samochód, rachunki jedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.09.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Możliwe przy sporym nakładzie pracy własnej i ciągłych negocjacjach cenowych u producentów, dystrybutorów, wykonawców. Np. Koszt pomalowanie całego mojego domu (robocizna) wyniosło mnie 800 zł w tym faktura Vat. Tę zaproponowana cenę przyjąłem z pokorą i nawet nie próbowałem jej zbijać A jak dom wygląda można zobaczyć- kilka zdjęć i krótki opis jest w Galerii zdjęć domów Forumowiczów Dodam, że w kosztach nie ująłem ceny ziemi (rodzinna) i ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Evita:Jeżeli nic nie będziesz robić na budowie to 300 kzł jest za mało. O budowie trzeba wiele wiedzieć, być mądrzejszym od majstrów, robotników etc i wiedzieć czego się chce - inaczej będzie źle. pzdrHejOctavian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ewita 22.09.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Nie powiedziałam,że nie będę się interesowała budową. Czytam muratory, rozpytuję się, wzięłam tanią ekip. Stan surowy otwarty, ale bez dachu, mają mi zrobić za 15 tys. To chyba nie jest drogo?Nie będę robiła nic robiła fizycznie na budowie. Nie mam na to czasu. W swojej robocie w tym samym czasie więcej zarobię niz zaoszczędze machając łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 22.09.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Tylko trochę się martwie czy w moim zlewiku da radę umyć naczynia do czysta Kup zmywarkę za 1500,- Zawsze to trochę taniej niż zlewik FRANKE za 5 kawałków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 22.09.2003 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Evita: Jeżeli nic nie będziesz robić na budowie to 300 kzł jest za mało. O budowie trzeba wiele wiedzieć, być mądrzejszym od majstrów, robotników etc i wiedzieć czego się chce - inaczej będzie źle. pzdr Hej Octavian Hola, hola... Wystarczy zatrudnić dobrego kierownika budowy i inspektora nadzoru budowlanego i każdemu zaproponować extra premię np. 1000,- ZLP jeśli wszystko będzie OK na koniec inwestycji... Myślę, że to może być dobra inwestycja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.09.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Większość z nas nie "machał łopatą" bo mając dobrze płatną pracę można na tym więcej stracić niż zyskać. Stan surowy to robota dla "ekipy". Skoro (jak napisałaś) ekipa stawia ci fundament i ściany za 15 tys. to dodaj do tegu drugie tyle za dach i to jest cała robocizna stanu surowego otwartego. Z materiałami bez problemu zmieścisz się w 100 tys. Koszty stanu surowego są dosyć sztywne i przewidywalne. Dopiero potem zaczną się wybory i masa okazji żeby zaszaleć albo zaoszczędzić. Głupie kafle można kupić za 30 i za 130 pln (ja mam 160 m2 kafli), można je położyć samemu, znaleźć złotą rączkę za 20/m2 albo zatrudnić super fachowca za 50/m2. I tak aż do opisywanego zlewiku I dlatego jedni budują dom za 1100/m2, a innym 3000/m2 nie starcza (pamiętacie tekst z Killer'a: "300 dolarów !? na waciki !?" ) I dlatego dostałaś tak różne odpowiedzi PS. Mi też wychodzi m2 za 1100-1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 22.09.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 przepraszam ze sie wtracam w zdanie 300 tys. hhhhmmmmmmmmm no no sporo i malo zalezy jak to liczyc DZIALKA PROJEKT INDYWIDUALNY CZY GOTOWY I WIAZACE SIE Z TYM ZMIANY PODCZAS SAMEJ BUDOWY MOZLIWA WYMIANA GRUNTU - DUZE KOSZTA MEDIA PAPIERY WYKONANIE PRZYLACZY ODBIORY LAPOWKI I TEMU PODOBNE SUWENIRY EKIPA BUDOWLANA KIEROWNIK BUD. INSPEKTOR ITP. POMYLKI I WADY 10-15% ALE TO ZALEZY OD KLASY ROBOTNIKOW MATERIALY STAN SUROWY ZADASZONY 100TYS. Z PALCEM STARCZY NASTEPNE EKIPY LUB ZLOTA RACZKA DO RESZTY OGRZEWANKO,ELEKTRYKA,HYDRAULIKA ITP. PLOTEK I CO TAM JESZCZE BASEN I WODOSPAD HE-HE JA BYM BUDOWAL I BUDUJE SIE OD 09-2003 BO WYZNAJE ZASADE ZE LEPIEJ NIECH ODROBINA ZABRAKNIE NIZ MAM SIE UZERAC A SASIADAMI I TESCIOWA I WCIAZ MARZYC O DOMU PRZEZ NASTEPNE 20 LAT A-HA 05 - 2004 VAT IDZIE W GORE ZAWSZE TO JAKIS GROSZ W KIESZENI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 22.09.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 UUps - tyle to ja za działkę zapłacę - chyba jestem wariat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 23.09.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Przy odrobinie własnej pracy spokojnie na wszystko wystarczy, zależy jak chcesz dom wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 No i jeszcze to, że masz 100 kzł, a pozostałe 200 kzł jest w naturze, czyli w nieruchomości. A więc jeśli nie pożyczysz tych 200 kzł na czas budowy nowego domu (albo masz jeszcze inne mieszkanie), to de facto musisz wybudować za 100 kzł. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 23.09.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 no to teraz proszę pocieszcie mnie albo dobijcie ..... Mam można już powiedzieć stan surowy powierzchnia domu ok. 160m2 parterowy pokryty dachówką. Na ten etap wydalam 110 tys. .... czyli chyba więcej jak wszyscy Ile powinnam liczyć jeszcze kasy do wykończenia w nie za wysokim standardzie ..... Z waszych postów wynika, że ok. 240 tys. a tyle nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.09.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Wydałem jakieś 120k na domek pokryty dachówką.108 m2 mieszkalnej (140 podłóg) + garaż.Mam 65 k do wydania i muszę za to wykończyć. Żebym miał nie 65 a 90, w ogóle już bym się nie martwił. Oczywiście standard jak najbardziej "podstawowy", bez bajerów i wymysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.09.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Kochani, dyskusja staje się niestety chaotyczna. Przypomina dyskusję dwóch kierowców o kosztach zakupu samochodu, Z tym, że jeden z nich nie mówi, ze kupił Porsche a drugi nie przyznaje się do Trabanta.Przypomnę starą dyskusję Czy można zbudować dom za 100 tys. zł? http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14656&highlight=mozna+zbudowa%E6 Wtedy większość zachęcała, że starczy, dasz radę, buduj się ...Nadmieniam, że tu do dyspozycji jest 300 000 zł.Wszystko zależy od oczekiwanego standardu domu, jego powierzchni i sposobu realizacji inwestycji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts