Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam 300 tys.

Gość ewita

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, jak z kosztami. Wszyscy budują z użytkowym poddaszem. A ja mam do zrobienia 3 poziomy po 77 m kw w kostce- pół bliźniaka- sąsiad od północy :D . Nie marzę nawet o wykończeniu wszystkiego, na dole łazieneczka 3mkw z prysznicem, kuchnia murowana( raz bo lubię, dwa bo tańsza), ogrzewanie powietrzne - pierwsza cena 37tys :o do negocjacji 8) plus podgrzewacz do wody, może się da zrobić jeden pion kanalizacyjny , kominek prosty, na podłogę tania terakota i bruk drewniany.

Działkę z prądem i wodą mam, gaz do podłączenia, ogrodzenie jest, szambo potrzebne nowe...

Od razu mówię, że Warszawa, zdolność kredytowa 250 tys, z tym ,że teściowie spłacą 80tys, byleby był dół, sprzedajemy mieszkanie pesymistycznie 150 tys, optymistycznie 180 tys.

No i co wy na to?

:roll:

Gość tez-niepowiemkto

niestety zgadzam sie z nie-powiem-kto. ja tez nie mam czasu dogladac budowy i pierwszy dom na wybudowal developer (dzialka 700m, dom 250m) za 270 tys. USD. niestety mezowi pogorszylo sie w pracy i wynajelismy ten dom za sume adekwatna do poniesionych kosztow budowy domu (zwroci sie po kilku latach). co wazne, bo pewnie wielu zmrozila cena dom jest usytowany ok 12 km od centrum wwy.

owszem moglibysmy sami wybudowac taniej (sama dzialka w tej okolicy to ok 500 tys zl) ale nie znamy sie na tym kompletnie, a maz jak sie domyslacie niezle zarabia, ja tez nie narzekam.

nie chce was dobic ale na wykonczenie tego domu (bez mebli) wydalismy 400 tys. zl starajac sie oszczedzac, nie robic najtaniej, ale bez zadnych lusksusow (z wyjatkiem wanny za 15 tys. i kabiny za 30 tys., podloga tez wyszla ok 40 tys. i kuchnia podobnie, a nawet wiecej).

dodam ze budujemy teraz drugi dom (majac pieniadze z wynajmu poprzedniego) szeregowy, na mniejszej dzialce, w tej samej okolicy i cena tez prawie taka sama bo 265 tys. usd. wiem, ze to drogo, ale w wwie tak jest, wiec jak slysze ze mozna dom zbudowac za 100 tys czy nawet 300 tys. to jestem pelna podziwu (nie mowie nic oczywiscie mezowi bo by sie wkurzyl ze tyle wydalismy, juz teraz obojgu nam sie wydaje ze ten drugi dom jest za drogi). wiec zrozumcie, ze mozna wybudowac za duzo drozej niz 300 tys - to jest tylko kwestia co kogo satysfakcjonuje. przeciez w konstancinie (obok wwy) jest mnostwo domow po ok 1 mln usd. dodam jeszcze ze nie uwazamy sie absolutnie za bogaczy, mamy duzo znajomych lepiej sytuowanych od nas, i jak na nasze warunki zyjemy raczej skromnie (nie wloczymy sie po restauracjach itp., dzieki czemu z duzych pensji mozna duzo odlozyc). to tyle, ale oczywiscie rozumiem tych co mieszkaja gdzie indziej, gdzie mniej sie zarabia i musza sie zmiescic w znacznie mniejszych kwotach. aha zapomnialam ze zanim zaczelismy budowe to sprzedalismy nasz dom klocek, ktory stal w wwie za ok 700 tys. wiec stad tez mielismy duzo pieniedzy, a reszta byla odlozona przez meza.

:o Brak mi po prostu slow 8)

A to dlaczego? Ma pieniądze to je wydaje wg swojego uznania.

Jednego stać na Malucha z giełdy (i to przy pomocy debetu na karcie bankomatowej) a innego na Porsche. Przestaliśmy przecież żyć w ustroju gdzie obowiązywała "uraniłowka" i nikt się nie afiszował swoim stanem posiadania. Powinniśmy to wreszcie zrozumieć.

Niemniej nie jest to standard przeciętnego budowania.

Pozdrawiam

Gość tez-niepowiemkto

teraz zaluje, ze to napisalam bo po przeczytaniu waszych postow widze, ze musicie budowac sami za duzo mniejsze pieniadze (i widze tez ze swietnie wam to wychodzi). po prostu warszawa jest bardzo droga stad takie tu ceny - moj developer w mojej okolicy wybudowal ponad sto podobnych domow i wszystkie sprzedal bez zadnej reklamy czy ogloszenia.

czy pamietacie te kostke , ktora murator modelowo przebudowal (interesowalam sie tym bo sami mielismy kostke) miala to byc tania przebudowa dostpena dla wielu sredniozamoznych rodzin. dom ten polozony jest w warszawie aninie i wyobrazcie sobie, ze ostanio badajac ceny nieruchomosci natrafilam na jego oferte sprzedazy. zgadnijcie ile kosztuje?! z tego co pamietam ponad milion zlotych (chyba milion dwiescie)!!! a przeciez miala to byc niedroga przebudowa - po prostu takie sa ceny w wwie i niestety trzeba to zaakceptowac. cieszcie sie ze tu nie mieszkacie, bo nie kazdemu sie tu dobrze powodzi a mieszkac przeciez gdzies trzeba. dodam jeszcze, ze np. apartament w nowym osiedlu w wie o wielkosci ok 200 m kosztuje tez ponad milion. straszne co? ja tam wole dom z ogrodkiem.

musze konczyc bo klade sie spac. zycze powodzenia w waszych budowach, oby wam sie udalo! dobranoc

Ja wrócę do Ewity; czy jesteś pewna, że ze sprzedaży szeregówki uzyskasz 200 000 ? Jak długo będziesz sprzedawać. Jeśli ty nie chcesz tego domu to czy ktoś inny będzie go chciał ? Wydaje mi się, że teraz ludzie wolą sami budować niż kupić gotowy - (stary)używany dom.

Ale za trzy stówy dasz radę !!!

• 2 weeks później...

Wydaje mi się, że stan surowy jest w miarę przewidywalny w kosztach i tutaj można co najwyżej przepłacić znacznie za robociznę (miałem oferty w przedziale 30 - 80 tys.). Na wykończenie i urządzenie można natomiast wydać praktycznie dowolną kasę, chociażby wieszając parę Kossaków na ścianach :wink:

Myślę, że bez problemu można wybudować nawet duży i dobrze wyposażony dom za 300 tys. między innymi dzięki odwiedzaniu tego forum.

Gość nie-powiem-kto

Skrytykujcie proszę moje następujące wyliczenia:

To znaczy, napiszcie gdzie mocno przesadziłem, a gdzie niedoszacowałem i raczej wydam więcej.

Mój dom (200 m +30 garaz) już stoi w stanie surowym zamkniętym.

Do tej pory wydałem:

11.500 media + papiery + projekt + geodeta

118.500 materiały

35.000 robocizna

czyli razem

165.000 i do tego 25.000 - tyle muszę wydać jeszcze na materiały

Więc razem stan surowy zamknięty:

A = 190.000

więc chyba całkiem nieźle jak na ten metraż ?

a teraz to o co tak na prawdę chodzi: wykończeniówka

28.000 okna (machoń antywyważeniowe na maxa, P2)

7.000 samo okno typu 'patio' na taras

13.000 inst. elektryczna (instalacja calutka + urzędowe)

30.000 c.w+c.o.+gaz (piec kondens + podłogówka)

10.000 tynki wewn + wylewki (nie mam pojęcie ile to na prawdę kosztuje)

18.000 podłogi (płytki, panele itp) 180 m2 x 100 zł

3.000 inst. tv, komp., tel., domofon

8.000 inst. alarmowa

23.000 wykończenie 2 łazienek + kibelek dla gości

12.000 wykończenie kuchni (chyba troszkę mało)

10.000 kominek + DGP

13.000 bramy (2 do garażu + 1 do płota z pilotami)

30.000 ogrodzenie (w tym brama, furtka, śmietnik)

20.000 ogród

15.000 schody (ażurowe) + balustrady

7.000 szafy wnękowe (garderoba, przebieralnia)

5.000 drzwi przesuwne (duże ładne do salonu)

10.000 zadaszenie tarasu (pergola)

16.000 drzwi wewnętrzne (18 sztuk)

czyli razem samo wykończenie to:

B = 278.000

Wiec dom jak w mordę strzelił wychodzi: A + B = 470 tys

a napewno o wielu rzeczach zapomniałem

Teraz przynajmniej wiecie o czym ja dokładnie mówię.

• 3 months później...
Sama nic nie będę robić, bo nie znam się na budowaniu. Buduje pan Andrzej z dwoma pomocnikami. Na razie są jeszcze przy fundamentach. Stan zerowy będzie mnie kosztował około 25 tys. zł. Ale wiem poważne wydatki dopiero przede mną.

Jaki masz projekt ewita??? Może granat??

nie-powiem-kto ma rację

Skorupę domu z instalacjami za 200 tys trzeba jeszcze ogrodzić, pomalować, podłączyć do prądu, wody, szamba, gazu, Solidu. Czy ktoś z tych co jeszcze nie zbudowali zrobił kosztorys nie skorupy ale całości budowy z opłatami, przyłączami, podjazdem, ziemią itd ?

Ja zrobiłem. Chylę czoła przed tymi co zbudowali 150m za 200 tys ale uważam, że Evita zmieści się na styk i przy skromnym wykończeniu. Szczególnie przy 100% obcej robocizny.

pozdrawiam