Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ dla działki rolnej - problem.

Crazy

Recommended Posts

Mam działkę rolną w gminie, która nie ma miejscowego planu zagospodarowania terenu. Złożyłem więc wniosek o warunki zabudowy dla domu jednorodzinnego z garażem, obok mojej działki istnieje zabudowa siedliskowa. Pod tygodniu od złożenia wniosku dostałem z gminy pismo (postanowienie) o uzupełnienie wniosku o WZ, że należy przedłożyć dokumenty potwierdzające posiadanie gospodarstwa rolnego na terenie gminy o pow. 7 ha - jest to średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego na terenie tej gminy. Oczywiście takiego gospodarstwa nie posiadam, jestem mieszczuchem od urodzenia. Jak pytałem architekta w gminie, dlaczego nie może mi wydać warunków na zasadzie dobrosąsiedztwa, obok przecież istnieje zabudowa, to odpowiedział, że w tym miejscu wszystkie zabudowane działki są siedliskowe (gospodarstwa) i żeby mi wydać warunki zabudowy muszę też posiadać gospodarstwo. Jak to jest z tą zabudową doborsąsiedzką? Czy z zasady zabudowy dobrosąsiedzkiej nie można skorzystać w przypadku gdy sąsiednia działka jest siedliskowa? Poza tym zabudowa siedliskowa wogóle nie wymaga żeby sąsiednia działka była zabudowana, wystarczy że ktoś posiada odpowiednią ilość ziemi w danej gmninie, ma odpowiednie wykształcenie i może się budować gdzie chce. Wiem, że istnieje możliwość dodzierżawienie tym brakujących ha, ale nie wiem dokładnie z czym się to wiąże i poza tym nie chcę być rolnikiem i nie mam zamiaru niczego uprawiać. Pomóżcie