Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Posiadam od około 3 lat zestaw hydroforowy na pompie ebara.... przez te trzy lata wszystko pracowało bez najmniejszego problemu. Wczoraj przy dość intensywnym podlewaniu ogródka (spory pobór wody w krótkim okresie czasu) coś się stało z moją pompą. Z dźwięku który wydaje wywnioskowałem, że pracuje na sucho - odkręciłem korek na zasilaniu pompy i faktycznie - rura ze studni nie była zalana. Zalałem więc do pełna, korek zakręciłem i włączyłem pompę. Przez pierwsze sekundy zaczęła pracować normalnie - ruszył nawet wskaźnik ciśnienia, ale po tym czasie (około 3-4 sekundy) wskaźnik ciśnienia znowu spadł i pompa znowu pracowała na sucho. No więc znów odkręcam korek - wody brak. Dolałem ponownie i tak kilka razy. Co robić? Cały czas to samo! Kosz w studni jest na pewno sprawny (po zalaniu woda stała całą noc i nie ubyło ani kropli w rurze zasilającej. Zastanawia mnie jednak pewien fakt - aby zalać tą rurę wystarczy mi pół wiaderka wody a to trochę niemożliwe - mam około 30 metrów w poziomie i później 4 metry w dół (do studni). Czy mógł się zrobić na poziomym odcinku (nie wiem jak to nazwać) "korek powietrzny" (coś jakby syfon ale odwrotnie)? Jeśli dobrze rozumuję, to jak go zlikwidować; odpada odkopywanie rury. Chyba nigdy wcześniej nie wypompowałem tyle wody ze studni - może po prostu źródło nie nadążyło i lustro wody spadło pod kosz? Wtedy pewnie by zassało powietrze i mógłby się taki "korek powietrzny" zrobić.

------------------------------

Trochę się rozpisałem, ale dla mnie to poważny problem bez wody...

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Dariusz L.

https://forum.murator.pl/topic/103904-problem-z-hydroforem/

Akurat jestem na biezaco bo niedawno zmienialem pompe. Moim zdaniem to nieszczelnosc. Popraw gwinty pakulami. Przed pompe wstaw zawor zwrotny zeby woda sie nie cofala (na obudowie strzalka pokazuje kierunek przeplywu).

Lustro wody tez na pewno opadlo bo latem w wielu studniach tak sie dzieje, Ludzie biora wiecej wody do podlewania a malo pada.

https://forum.murator.pl/topic/103904-problem-z-hydroforem/#findComment-2532139

Wszystko już działa, choć przyznać trzeba, że dopiero trzeci hydraulik sobie z tym poradził i to metodą prób i błędów. Okazało się, że w związku z dużym jednorazowym poborem wody wypompowałem wodę ze studni i pompa zassała powietrze :(. Problemem było właśnie powietrze w rurze ssącej. Pompa zaczęła poprawnie pompować po kilkunastokrotnym jej włączeniu i wyłączeniu w cyklu około 10 sekund pracy na 5 sekund przerwy.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Dariusz L.

https://forum.murator.pl/topic/103904-problem-z-hydroforem/#findComment-2537522