ZETI 24.06.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witam Szanownych Forumowiczów.Czy technologia klejenia płytek łupkowych (gr 1,5-3 cm) jest bezpieczna na styropianie ew.wełnie. Czy nie istnieje ryzyko odklejenia ze względu na ciężar naturalnego kamienia,Czy niezbędne są kotwy (aczkolwiek układa się to bezfugowo, stąd pewien problem)Czy znane być może są inne technologie układania łupków kamiennych (w kształcie płytek). Jak dotąd nie trafiłem na sprzedawcę płytek kamiennych (tzw łupków), który byłby w stanie jasno określić technologię układania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 9 25.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Witam Szanownych Forumowiczów. Czy technologia klejenia płytek łupkowych (gr 1,5-3 cm) jest bezpieczna na styropianie ew.wełnie. Czy nie istnieje ryzyko odklejenia ze względu na ciężar naturalnego kamienia, Czy niezbędne są kotwy (aczkolwiek układa się to bezfugowo, stąd pewien problem) Czy znane być może są inne technologie układania łupków kamiennych (w kształcie płytek). Jak dotąd nie trafiłem na sprzedawcę płytek kamiennych (tzw łupków), który byłby w stanie jasno określić technologię układania. Slawek: Ja równiez i mam taki sam problem - tzn łupek na wysokość 7 m. Spotkałem się ze specjalistą, kamieniarzem który powiedział ze dla bezpieczństwa dzieci lepiej zrobić z imitacji. jesli nie to trzeba zrobić konstrukcje metalową która będzie kosztować więcej niz łupek z położeniem. slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZETI 26.06.2008 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 no właśnie, to jest pewien problem, cały sęk w tym aby był to kamień a nie imitacja. Nie wiadomoo jak taka imitacja będzie wyglądała za 5-10 lat.Technologia o której mi mówiono, to w przypadku styropianu, należy na to położyć siatkę stalową (koniecznie ocynk aby uniknąć w przyszłości rdzawych wycieków), a styropian z kolei musi być przytwierdzony znacznie dłuższymi kotwami do porothermu niż się to stosuje przy tynku zwykłym.Ale włąśnie nie wiem, czy ktoś w tej technologi kładł, i czy się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.06.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 no właśnie, to jest pewien problem, cały sęk w tym aby był to kamień a nie imitacja. Nie wiadomoo jak taka imitacja będzie wyglądała za 5-10 lat. Technologia o której mi mówiono, to w przypadku styropianu, należy na to położyć siatkę stalową (koniecznie ocynk aby uniknąć w przyszłości rdzawych wycieków), a styropian z kolei musi być przytwierdzony znacznie dłuższymi kotwami do porothermu niż się to stosuje przy tynku zwykłym. Ale włąśnie nie wiem, czy ktoś w tej technologi kładł, i czy się sprawdziło. Siatka i kotwy nie wiele dzadzą skoro styropian przy duzym obciążeniu zostanie po prostu rozerwany rozciąganiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Exclamation 05.07.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Siatka i kotwy nie wiele dzadzą skoro styropian przy duzym obciążeniu zostanie po prostu rozerwany rozciąganiem. Nie do końca jest tak. Styropian należy zakołkować (zakotwić), potem położyć klej, siatkę i raz jeszcze klej do którego można mocować kamienne panele. Ale istnieje jeszcze jedno rozwiązanie. Np. do wysokości 3m należy zastosować kamienne panele np. Luxury Stone Panel, a powyżej łupek rzemykowy z tego samego kamienia, który jest w postaci pojedynczych klocków. Lekkość takiej elewacji, powoduje że można ją spokojnie kleić i do wysokości 30m, bez konieczności kotwienia itp w przypadku dodatkowych pytań chętnie udzielę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts