Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakaz podlewania

Recommended Posts

No sobie pogrzebałem. a co. I wychodzi, że prościej faktycznie ręcznie wpisać. Buziek jeszcze nie znalazłem, może kiedyś. Po mojemu sprawdza się że lepsze jest wrogiem dobrego.

Nie jest źle, tylko trzeba chcieć. Instrukcji na forum było mnóstwo ale napisze jeszcze raz:

Twój profil -> ustawienia -> Zaawansowane ustawienia -> edytor: Standardowy edytor - dodatkowa kontrola tekstu

I masz wszystko co trzeba :p

A wracając do wątku. Średnica zraszania zależy od ciśnienia?

Jak nie jestem przeciw rozsądnym ograniczeniom w sytuacji kryzysowej, upałów, czy szczególnych warunków. Ale taki permanentny zakaz (od 3 lat od poczatku czerwca, do - on jest nigdy nie odwoływany, czyli bezterminowo) to już przesada. A mam swoje podziemne zbiorniki na deszczówkę o sporej pojemności i mogę napełnić je w nocy wodą z wodociągów, bo przecież można. A wieczorem po pracy odpalę pompę i zraszacz chodzi jak złoto. Tylko co jak będzie kontrola, wpuszczać obcych ludzi na ogród? pozwalać im coś tam fotografować? Dyskutować przez płot?

Jeśli mówimy o okolicach jeziora Kierskiego to z wodą dobrej jakości faktycznie jest problem. Wody powierzchniowe nie nadają się do wodociągu.

Zbiornik na deszczówkę napełniać poza godzinami zakazu (w nocy). Podlewać ze zbiorników kiedy pasuje.

Kontrolę normalnie wpuszczasz do wodomierza (musisz zapewnić dostęp), sprawdzą że się nie kręci i na tym pewnie się skończy.

......

Tak to wygląda....

a między rh i azalie w ten sam sposób czy raczej kroplujące nawadnianie zrobić :rolleyes:

no i czy kranówa może być, chociaż pewnie lepiej kranówa niż nic,

a deszczówki nałapię najwyżej na jedno podlewanie,

pewnie jakąś studnię najlepiej wykopać ;)

Dzięki Mirku za pomysł, na pewno fajny u Ciebie, u mnie niestety odpada. Na raz, czyli jedna sekcja, czyli jedno odkręcenie kranu pojadą max 3 zraszacze, bo ciśnienie jest dramatycznie niskie. Poza tym to jednak trzeba mieć trochę smykałki jak co podłączyć + poświęcony czas, a u mnie w tym temacie jeszcze bardziej dramatycznie, no nie wypowiem się dalej. Zdecydowaliśmy się jednak na zlecenie nawadniania, a to dlatego, że finanse się znalazły, hura hura! Jeszcze jakaś rozsądna oferta i będzie spokój. Mam nadzieję. Jeszcze tylko pytanie - Mirek, te Twoje zraszacze leją po igłach/liściach?? Czy to tylko takie zdjęcie. To w końcu można lać po roślinach, czy lepiej ustawić tylko na trawnik, a rabaty z krzewami i drzewkami linią kropl. Odpadła by mi jedna sekcja

Te zraczacze co pokazałem pracują nawet przy 1 atm. I będzie pracować 20. Muszą pracować dłużej i tyle. A jak myślisz, dlaczego wybrałem właśnie to? Koszty żadne, bezawaryjne, wody nie trzeba spuszczać.

Nawadnianie mówisz. Ciśnienie małe, więc sekcji dużo, programator rozbudowany, kupa rur i rycia w ogródku...

No firma zaciera ręce.

Można kroplownikami, mniejsze straty wody- i to jedyna zaleta. Za to przędziorek ładnie rośnie.

Deszcz wydaje mi się pada na wszystko równo, raz na kamyk, raz......

Mirek - jak Ty to opisujesz, to takie proste się zdaje - jak czytam mężowi to wielkie oczy robi:/ I tak ze wszystkim jest w budowlano - ogrodowych tematach....

I tak to własnie działa - jak ktoś nie ma smykałki, odwagi i czasu żeby samodzielnie coś zrobić, to płaci i przepłaca:/

Ale ja sobie zapiszę te Twoje informacje w ulubionych i kurka kto wie czy się z tematem nie zmierzę.....

Czy w razie co jakies zapytanie na pw będę mieć mogła w tej sprawie?