Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to od początku,przede wszystkim dziekuje Wam za te porady,bo ja raczej zaufałbym mojemu fachowcowi.W każdym razie znalazłem konkretnego faceta,którey robi pomiar to tak na marginesie,opisałem mu co ten elektryk zrobił i facet przyjechał.Polutował,założył opaski termokurczliwe,założył taśme samowulkanizującą(której tamtem nie dał) no i na koniec owinął o jeszcze normalną taśmą.

Mówił dokładnie to samo co Wy na temat dużego prądu,który tam bedzie przechodził itd.

A teraz takie pytanie czy przewód wyrównawczy musi być doprowadzony do zlewozmywaka w kuchni??Bo facet stwierdził że tak i on przy pomiarach to sprawdza.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/103920-uszkodzony-kabel-help/page/2/#findComment-2534385

No więc jest tak: w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności (a, z tego co wiem, kuchnia połaczona z salonem do nich nie należy, ale łazienka tak) wyodrębnia się 3 strefy bezpieczeństwa. W strefie 1 (albo 3 - zawsze mi się mylą, chodzi o tą najbliższą wyjścia wody) polskie normy budowlane nakazują połaczenie wszystkich metalowych przedmiotów zabudowanych na stałe z szyną wyrównawczą - a więc teoretycznie powinna być łaczona wanna (metalowa), baterie (!!!), a nawet metalowe sitka w zlewie. W praktyce przepis okazał się być przepisem martwym - bo spróbuj np. estetycznie połaczyć PE do baterii w stylu retro albo do sitka w zlewie (żona by mnie chyba zabiła). Dodatkowo pojawiły się publikacje, w których dowiedziono, że połączenie takie może zmniejszać bezpieczeństwo, a nie zwiększać - z powodu wprowadzenia potencjału ziemi tam, gdzie go wcześniej nie było, co ułatwia zamknięcie przepływu prądu porażeniowego.

W praktyce więc nikt tego nie stosuje, a wykonawcy pomiarów przymykają na to oko.

Moim zdaniem to, co wymaga Twój fachowiec nie ma sensu - primo kuchnia, jeśli otwarta, nie kwalifikuje się do pomieszczeń o zwiększonej wilgotności, secundo przepis jest niestosowalny praktycznie - ale ja tu żadnym autorytetem nie jestem.

https://forum.murator.pl/topic/103920-uszkodzony-kabel-help/page/2/#findComment-2534779