Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobię za 50tys.

monikaa13

Recommended Posts

Witam

Sprawa wygląda następująco. W przyszłym roku chcemy zacząć, jak na razie na działce nie ma nic. Najlepiej zaczęlibyśmy około marca, ale kredyt możemy dostać najszybciej w czerwcu. I pytanie czy mając 50tys. zaczynać w marcu czy się nie opłaca. Chodzi o to, że zrobimy coś za 50tys. powiedzmy w miesiąć a potem dwa przerwy, na co ekipa może się nie zgodzić. Czy lepiej jednak czekać na kredyt.

Czy da się pracować przez 2-3 miesiące za 50tys.?

Monika

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok. zapamiętam, dzięki. Czyli mam rozumieć, że mam zaczynać?

Po pierwsze popatrz w kosztorys, gdzie się kasa skończy.

A potem popatrz po dziennikach i zobacz ile czasu zajmie Ci osiągnięcie tego etapu.

I tak najpierw - zanim wejdzie ekipa - dobrze miec na działce prąd i wodę.

Od tego bym zaczęła... a ile to będzie kosztowało ? Zależy jak daleko masz do mediów :):)

I mogeporadzić jedno - przedstaw szefowi ekipy jaką masz sytuację . To też ich decyzja czy wejdą czy nie.

niewczasik napisał

50 tysięcy to za dużo by o nich nie myśleć w perspektywie inwestycyjnej ale zbyt mało by brać sie za budowę.Chociaż....

co ty piszesz, :o :o

monikaa13 no więc tak

nie wiem jaki dom będziesz stawiać ale policzmy tyle o ile :wink:

a więc fundament -powiedzmy że wydasz 20 000 zł

ściany nośne - niech będzie 22 000 zł

strop - powiedzmy 8000 zł

razem mamy więc 50 tysięcy :wink:

popatrz jak szybko się buduje, szkoda że tylko na papierze, oczywiście nie bierz moich wyliczeń na serio, bo to nie jest takie proste, ale może to też być realne :lol:

Zależy jak z Twoimi nerwami :D Ja z własnego doświadczenia wiem, ża sprawa przyznania kredytu to nie to samo co otrzymania przelewu na konto... Miałam już decyzję kredytową, dodatkowych kilka warunków do spełnienia przed wypłąta pierszej transzy (prostych ale czasochłonnych, jak likwidacja jakiejś karty kredytowej i oczekiwanie na rozwiązanie umowy z tym związanej), ekipa szybko szła do przodu a ja musiałam pożyczyć skądś kasę żeby im zapłacić za zrobiony etap, bo już się wybierali na inną budowę... Dla mnie to najbardziej nerwowy moment z całej budowy, a właśnie wykańczam domek przed przeprowadzką :wink:

Życzę dobrych wyborów i mało nerwowych sutuacji :D

niewczasik napisał

50 tysięcy to za dużo by o nich nie myśleć w perspektywie inwestycyjnej ale zbyt mało by brać sie za budowę.Chociaż....

co ty piszesz, :o :o

monikaa13 no więc tak

nie wiem jaki dom będziesz stawiać ale policzmy tyle o ile :wink:

a więc fundament -powiedzmy że wydasz 20 000 zł

ściany nośne - niech będzie 22 000 zł

strop - powiedzmy 8000 zł

razem mamy więc 50 tysięcy :wink:

popatrz jak szybko się buduje, szkoda że tylko na papierze, oczywiście nie bierz moich wyliczeń na serio, bo to nie jest takie proste, ale może to też być realne :lol:

Z wyliczeniami byłabym ostrożna. U nas same fundamenty zamknęły się kwotą 65 tys. Ale oczywiście wszystko zalezy od rozmiarów domu i od miejsca, w którym jest prowadzona budowa.

No nie żartujcie.Mam nadzieję, że stan zero wyniesie nas taniej. Nie wiemy jeszcze jak wysokie muszą być fundamenty i jak mocne, bo jesteśmy przed badaniem gruntu, bo mamy glinę. Musimy zdjąć humus. Planujemy fundamenty z bloczków. Piwnicy oczywiście brak. Wymiary domu to 11.7 na 9 metrów plus garaż, którego na razie nie ma ale będzie. Garaż wymiary 6x4 plus pomieszczenie gospodarcze okolo 1x4.

Mam nadzieję, że uda nam się to zrobić za mniej niż 50tys. Budujemy w pomorskim.

Ale dzięki za info. Pogadamy z ekipami jak się z nimi spotkamy. Musimy dostać projekt. by się z nimi spotkać. Projekt powinien być w tym tygodniu.

u mnie stan zerowy (robocizna 10k i materialy 25k) wyszly 35 tysiecy, domek parterowy z uzytkowym poddaszem, okolo 200m2 plus dwa garaze, przylacze pradu w sumie 2 tysiace, woda wyjdzie jakies 3,5tysiaca...

reasumujac-spokojnie mozesz zrobic stan zerowy plus przylacza, a potem sobie odczekac, az bedzie kasa z kredytu

wbrew pozorom 50k to calkiem sporo szmalu przy budowaniu (nie mowie o wykonczeniach ;-)