rewers 26.06.2008 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/04_literatura/katalog_techniczny/pdf/32020.pdf c.d. postępu cywilizacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Polski pisze się z dużej litery wykszałciuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewers 26.06.2008 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Polski pisze się z dużej litery wykszałciuchu Europy tesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.06.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 A tak Twoim zdaniem to jakie "U" osiągnie sciana zewnętrzna z zastosowaniem tych "nowosci", np. dla typowega MAX-sa lub SILKI?Pomijam juz fakt, ze wewnatrz "zabierasz" m2 z powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.06.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 I do tego oprócz punktu rosy można dodać dobrowolne pozbawienie się akumulacyjności cieplnej ścian które wprawdzie trzeba zagrzać ale przynajmniej skoki temperatur na zewnątrz nie są odczuwane w środku.To zalezy też od ogrzewania i materiału ścian i upodobań -jeden lubi kapuste a drugi baby tłuste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewers 26.06.2008 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 A tak Twoim zdaniem to jakie "U" osiągnie sciana zewnętrzna z zastosowaniem tych "nowosci", np. dla typowega MAX-sa lub SILKI? Pomijam juz fakt, ze wewnatrz "zabierasz" m2 z powierzchni. w całej Skandynawii robią tak od lat..w Anglii i nie narzekają...widziałeś gdzieś żeby takie bunkry styropianowe robili w Europie jak w Polsce odwalają? Koledzy z forum mało podróżują najwyraźniej bo nie wiedzą nawet jakie temperatury są w Norwegii zimą...i jaki poziom wilgotności jest w Anglii podczas deszczowych okresów w roku Abstrahując...dla kogo i po co zatem są robione te innowacyjne materiały budowlane i oferowane już na polskim rynku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewers 26.06.2008 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf kres bunkrów styropianowych..bliski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.06.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Tak nawiasem mówiąc nie jest to żadna nowość na naszym rynku. Od dziesiątków lat dociepla się ISTNIEJĄCE pomieszczenia różnymi materiałami od wewnątrz.Anglicy budują raczej ściany 3W jeśli są "murowane" lub typowe "szkieletory".Praktycznie dotyczy to tez Skandynawii, przy czym proporcje są raczej odwrócone - więcej "szkieltorów".Druga sprawa jeśli chodzi o Anglię - oni budują najmniej energooszczędne domy - takie mają przepisy. wg. nich U ściany nie może być większe od "1", a u nas dla wielowarstwowej nie większe niż 0,3 i nie większe niż 0,5 dla 1W. Pomijam tu oczywiście różnice klimatyczne (dla Anglii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.06.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf kres bunkrów styropianowych..bliski... "Bunkry styropianowe" na naszym terenie wynikają tylko i wyłącznie z faktu, ze jeśli ktoś chce tanio wybudować dom energooszczędny o współczynniku dużo mniejszym niż wymagane 0,3 to nie ma alternatywy. Wszystkie inne technologie są dużo droższe - np. ściana 3W, lub wymagają precyzji wykonania, a ta tez kosztuje drożej (dobra ekipa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf kres bunkrów styropianowych..bliski... ty chyba jesteś "polskim" "fachowcem" któremu kończy się robota w szkopowie i rozpaczliwie iskasz zajęcia może udeż do Rumumii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 26.06.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 w całej Skandynawii robią tak od lat.. Mąż od 4 lat pracuje w Norwegii. Większość domów zbudowana jest w technologii szkieletu drewnianego i ocieplona watą. Z ociepleniem budynku od środka styropianem jeszcze się tu nie spotkał. Koledzy z forum mało podróżują najwyraźniej bo nie wiedzą nawet jakie temperatury są w Norwegii zimą... W Oslo dwie ostatnie zimy były porównywalne do zimy w woj. mazwieckim , pokusiła bym się nawet o stwierdzenie , że cieplejsze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk669 26.06.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Państwo - FRANCJAMiasto - COLMARRegion - ALZACJASklep - CASTORAMATam można kupić płyty GK do których jest przyklejony styropian,a skoro materiały są tak skonstruowane,to oznacza że jest to materiał stosowany do wewnątrz. Pomyślnych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 27.06.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 a jak ocieplić ściany od wewnątrz nie zostawiając mostka termicznego na sufitach, ściankach działowych, podłogach, dla angoli z temperatura minimalną +2 stopnie to pewnie znaczenia nie ma, ale w Polsce przy temperaturze -30 stopni będzie miało znaczenie Popatrz na ocieplenie "kanadyjczyka" 0 mostków, ocieplenie podłogi jest na styk ze ścianą i na styk ze stropem ( drewnianym ) jest to analogia do ocieplania od wewnętrznej strony. Mam tak zrobioną moją "ruinkę" miałem też tak poprzedni domek ( poprzednio dałem o połowę mniej ocieplenia ) ścianki działowe szkielet drewniany, wszędzie paroizolacja. Tylko troszkę pomyśleć Każde poddasze użytkowe jest "kanadyjczykiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 27.06.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Przecież widać gołym okiem, że to forum jak beton...niereformowalne. Szkoda zdrowia. Większą frajdę mam z czytania i dziwienia się, a i zachichoczę sobie czasem złośliwie. Co do robienia kupy, nikt Ci już chyba nie dorówna. Pozdrawiam bez złośliwości. i tu się zgadzam może do kilku coś dotrze ? Troszkę wiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 rozumiem, że chodzi Ci o pierwsze 3 zdania,również się tym zmartwiłemchyba hes przechodzi na drugą stronę....do nich...na zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 No, dobra, trochę filozoficznie: czasami warto pomyśleć "pod prąd" wbrewpowszechnym poglądom, wyrobić sobie własne zdanie, nie pana Józkai Zdzicha budowlańca. Czytałem kiedyś takie zdanie: "wynalazki nie powstają w wielkich laboratoriach, rodzą się w głowach wnikliwych obserwatorówcodziennego życia". Czego i Wam życzę. Jest jeszcze sporo do poprawiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 hes - bez obrazyale jeżeli coś zaczynasz to kończ, jak prawdziwy mężczyzna,fakt, ze Twój pomysł może być uznany za baję, nie oznacza, że dyskusja jest niepotrzebna, z tego też można wyciągać pozytywne wnioski, przemyśleć zagadnienieavanti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.06.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Właśnie skończyłem. To tak jak z projektem mojego genialnego pieca: tylkoza kasę. Dobre pomysły są cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.06.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 No, dobra, trochę filozoficznie: czasami warto pomyśleć "pod prąd" wbrew powszechnym poglądom, wyrobić sobie własne zdanie, nie pana Józka i Zdzicha budowlańca. Czytałem kiedyś takie zdanie: "wynalazki nie powstają w wielkich laboratoriach, rodzą się w głowach wnikliwych obserwatorów codziennego życia". Czego i Wam życzę. Jest jeszcze sporo do poprawiania. Pewnie,że czasami można iść pod prąd ale nie zawsze. Ciekaw jestem jak zaczniesz iść pod prąd np. zasadom dynamiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Właśnie skończyłem. To tak jak z projektem mojego genialnego pieca: tylko za kasę. Dobre pomysły są cenne. no to chyba rzeczywiście spadaj, bo Ci się miejsca pomyliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts