Wgregor 01.07.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 To jasne, że go czytam. Tak jak chyba każdy kto chce mieć dom izolowany i wentylowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.07.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 piwpijca A teraz daje do zrozumienia, że pewnie wliczono CWU i oświetlenie z gotowaniem Oczywiście też w miesiącach maj - wrzesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 To jasne, że go czytam. Tak jak chyba każdy kto chce mieć dom izolowany i wentylowany. pogrubienie moje Tak dla jasności proponuje także lekture publikacji, które zostały oprotestowane przez naukowców na których Pan TB się powoływał, oraz dokładną lekturę podanego przez Ciebie linku - bo to wiele wyjasnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.07.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jak się fajnie zagotowało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.07.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Panie Tomaszu.... Izolowanie od środka to nie jest jedyna droga zamknięcia ocieplenia.Ma dwie istotne wady:1. pozbawia się w ten sposób budynek bezwładności cieplnej - mniejsze poczucie komfortu.2. w domu więcej niż jedna kondygnacja - marnotrastwo materiału na ocieplenie stropu z dwóch stron. Sa lepsze, tańsze i skuteczniejsze sposoby zrobienia "termosu" (to Pana ulubiony zwrot o ile pamiętam) np budowa na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.07.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Władysław. Po to jest autonmatyka. Ściana tylko przeszkadza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Gdzie napisałem ciepło właściwe gruntu...? Sam nie wiem jak to nazwać ? Masz jakiś pomysł na nazwę : ile kWh potrzeba do podgrzania m3 gruntu o jeden stopień w stosunku do układu (gruntu otaczającego) i utrzymanie tego stanu przez sezon grzewczy? Ps Czy znasz tę wartość skoro twierdzisz że 400 to nie jest prawda? To wynika z ciepła właściwego gruntu, o którym ja pisałem. A równanie jest proste np. do ogrzania o jeden stopień 1m3 gruntu potrzeba (ciepło właściwe x K) czyli 400kWh x 1K = 400kWh. Twoja manipulacja (lub nieznajomość tematu) polega na tym, ze utożsamiasz energie potrzebna do ogrzania ze stratami energii przez fundamenty - przywołując opracowania, które nijak nie mają do tematu. A straty przez fundamenty mogą co najwyżej wynieść: dla rzeczonego domu o 36 mb fundamentów przy założeniu, że są zagłębione na minimum 1m - bez izolacji termicznej 1.000kWh dla całego okresu grzewczego w roku (ale kto teraz tak buduje?) - z izolacją 5cm styropianu na zewnątrz fundamentów 200kWh też dla całego okresu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.07.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 w całej Skandynawii robią tak od lat..w Anglii i nie narzekają......... Abstrahując...dla kogo i po co zatem są robione te innowacyjne materiały budowlane i oferowane już na polskim rynku?? Jak wiesz to czemu nie robisz tylko pytasz i na dodatek sie zloscisz,jak inni odpowiadaja? A w Angli to widziales jak kanalizacje zostawiaja np.?tez se tak zrobisz? A na polskim rynku to jest to co mozna sprzedac. A czemu to nie mozemy czerpac dobrych przykladow z Swiata tylko powiedzmy ,takie se? To ze cos sie sprawdza gdzies nie znaczy,ze gdzie indziej tez sie sprawdzi- chyba zadne odkrycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.07.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Władysław. Po to jest autonmatyka. Ściana tylko przeszkadza! Panie Władysławie Tomaszu. vel Wentylatorek, vel inne wcielenia. Ten niepowtarzalny styl jest nie do podrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 01.07.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Władysław. Po to jest autonmatyka. Ściana tylko przeszkadza! Panie Władysławie Tomaszu. vel Wentylatorek, vel inne wcielenia. Ten niepowtarzalny styl jest nie do podrobienia Nie przekręcaj nie wentylatorek tylko wentylek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.07.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Panie Tomaszu.... Izolowanie od środka to nie jest jedyna droga zamknięcia ocieplenia. Ma dwie istotne wady: 1. pozbawia się w ten sposób budynek bezwładności cieplnej - mniejsze poczucie komfortu. 2. w domu więcej niż jedna kondygnacja - marnotrastwo materiału na ocieplenie stropu z dwóch stron. Sa lepsze, tańsze i skuteczniejsze sposoby zrobienia "termosu" (to Pana ulubiony zwrot o ile pamiętam) np budowa na płycie fundamentowej. 1. mniejsza bezwładność jest z mojego punktu widzenia plusem szybciej i łatwiej obniżyć lub podnieść temperaturę w domu. np: domownicy w pracy - wystarczy 15 stopni, a przed powrotem temp. podnosi się szybko o kilka stopni. Da to dużą oszczędność ? Zrób to w akumulacyjnym domu 2. parterówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.07.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 1. mniejsza bezwładność jest z mojego punktu widzenia plusem szybciej i łatwiej obniżyć lub podnieść temperaturę w domu. np: domownicy w pracy - wystarczy 15 stopni, a przed powrotem temp. podnosi się szybko o kilka stopni. Da to dużą oszczędność ? Zrób to w akumulacyjnym domu Tak Kolega nie bierze pod uwagę,że większa akumulacyjność równa się mniejszy wydatek energetyczny na podgrzanie do temp. pokojowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 1. mniejsza bezwładność jest z mojego punktu widzenia plusem szybciej i łatwiej obniżyć lub podnieść temperaturę w domu. np: domownicy w pracy - wystarczy 15 stopni, a przed powrotem temp. podnosi się szybko o kilka stopni. Da to dużą oszczędność ? Zrób to w akumulacyjnym domu 2. parterówka Moim skromnym zdaniem potrzeba dokładnie takiej samej ilości energii, a już na pewno różnice (nawet licząc w roku) bedą minimalne - pomijalne. Akumulacyjność, to nie tylko ściany, lecz wszystko co jest w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.07.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 mam tak nawet podłogi tzn bezpośrednio na styro OSB i panele, akumucyjna to tylko ściana w przedpokoju. Około 5m3 drewna w powietrznym kominku na cały sezon ( jak ja paliłem, cały czas ktoś w domu) kubatura 330 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.07.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 żeby nie było że potępiam teorie Pana Brzęczkowskiego. Bo w niektórych rzeczach przyznaje mu rację, szczególnie jeśli chodzi o niecentralne ogrzewanie o niecentralne przygotowanie ciepłej wody. Tu widzę sporo plusów. Sam będę miał tak w domu. I pewnie po rade przejadę się na Bartycką Ale czemu TB tak fanatycznie upiera się przy izolacji od wewnątrz? Nie wiem. Jest to jedna z dróg - wcale nie najlepsza. An - Bud - masz rację ale nie upatrywałbym w tym aż takich oszczędności. Fakt, przy 15 stC różnica temp będzie mniejsza --> straty ciepła też. O ile? Zakładając porządną izolację? Chyba niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.07.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 ściany mam U=0.18 sufit i podłoga ok 0.13 ( kilka zdjęć i opis w majowym nr. Muratora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.07.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może dlatego, że się przekonał i przekonuje innych, że mostek do gruntu to nie margines tylko 400kWh/mb w sezonie, oraz, że wilgotna ściana gorzej izoluje niż sucha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.07.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Może dlatego, że się przekonał i przekonuje innych, że mostek do gruntu to nie margines tylko 400kWh/mb w sezonie, oraz, że wilgotna ściana gorzej izoluje niż sucha! strasznie to mondre masz więcej takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Te straty rzędu 400kWh na 1mb ściany fundamentowej są tak samo egzotyczne, jak lansowana teoria, że w zasadzie, izolowanie posadzki na gruncie jest błędem, bo "marnuje się" 8 stopni temperatury z gruntu, oraz równie "naukowa" teoria, że pompa ciepła nie może działać, bo grunt nie ma takiej "wydolności".Wszystkie te teorie mają wspólną cechę nie da się ich wytłumaczyć prawami fizyki i właściwościami termicznymi gruntu.A rzeczywistość jest taka, ze współczesne "normalne" domy na ogrzewanie powierzchni 150m2 ( parterowe) potrzebują około 12.000kWh czyli mniej niż "grzanie gruntu fundamentami" (parterówka o tej powierzchni potrzebuje wg. TB tylko dla fundamentów 19.500 kWh), pompy ciepła pracują, a posadzka bez ocieplenia jest zimna i powoduje ogromne straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.07.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 chcecie nawrócić nawiedzonych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts