Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie od wewnątrz ?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jasne, że go czytam. Tak jak chyba każdy kto chce mieć dom izolowany i wentylowany.

:o :o :o pogrubienie moje :x

Tak dla jasności proponuje także lekture publikacji, które zostały oprotestowane przez naukowców na których Pan TB się powoływał, oraz dokładną lekturę podanego przez Ciebie linku - bo to wiele wyjasnia :lol:

Panie Tomaszu.... Izolowanie od środka to nie jest jedyna droga zamknięcia ocieplenia.

Ma dwie istotne wady:

1. pozbawia się w ten sposób budynek bezwładności cieplnej - mniejsze poczucie komfortu.

2. w domu więcej niż jedna kondygnacja - marnotrastwo materiału na ocieplenie stropu z dwóch stron.

Sa lepsze, tańsze i skuteczniejsze sposoby zrobienia "termosu" (to Pana ulubiony zwrot o ile pamiętam) np budowa na płycie fundamentowej.

Gdzie napisałem ciepło właściwe gruntu...? Sam nie wiem jak to nazwać ? Masz jakiś pomysł na nazwę : ile kWh potrzeba do podgrzania m3 gruntu o jeden stopień w stosunku do układu (gruntu otaczającego) i utrzymanie tego stanu przez sezon grzewczy?

Ps Czy znasz tę wartość skoro twierdzisz że 400 to nie jest prawda?

To wynika z ciepła właściwego gruntu, o którym ja pisałem. A równanie jest proste np. do ogrzania o jeden stopień 1m3 gruntu potrzeba (ciepło właściwe x K) czyli 400kWh x 1K = 400kWh.

Twoja manipulacja (lub nieznajomość tematu) polega na tym, ze utożsamiasz energie potrzebna do ogrzania ze stratami energii przez fundamenty - przywołując opracowania, które nijak nie mają do tematu.

A straty przez fundamenty mogą co najwyżej wynieść: dla rzeczonego domu o 36 mb fundamentów przy założeniu, że są zagłębione na minimum 1m

- bez izolacji termicznej 1.000kWh dla całego okresu grzewczego w roku (ale kto teraz tak buduje?)

- z izolacją 5cm styropianu na zewnątrz fundamentów 200kWh też dla całego okresu grzewczego.

w całej Skandynawii robią tak od lat..w Anglii i nie narzekają.........

Abstrahując...dla kogo i po co zatem są robione te innowacyjne materiały budowlane i oferowane już na polskim rynku??

Jak wiesz to czemu nie robisz tylko pytasz i na dodatek sie zloscisz,jak inni odpowiadaja?

A w Angli to widziales jak kanalizacje zostawiaja np.?tez se tak zrobisz?

A na polskim rynku to jest to co mozna sprzedac.

A czemu to nie mozemy czerpac dobrych przykladow z Swiata tylko powiedzmy ,takie se?

To ze cos sie sprawdza gdzies nie znaczy,ze gdzie indziej tez sie sprawdzi- chyba zadne odkrycie.

Panie Tomaszu.... Izolowanie od środka to nie jest jedyna droga zamknięcia ocieplenia.

Ma dwie istotne wady:

1. pozbawia się w ten sposób budynek bezwładności cieplnej - mniejsze poczucie komfortu.

2. w domu więcej niż jedna kondygnacja - marnotrastwo materiału na ocieplenie stropu z dwóch stron.

Sa lepsze, tańsze i skuteczniejsze sposoby zrobienia "termosu" (to Pana ulubiony zwrot o ile pamiętam) np budowa na płycie fundamentowej.

1. mniejsza bezwładność jest z mojego punktu widzenia plusem :wink: szybciej i łatwiej obniżyć lub podnieść temperaturę w domu. np: domownicy w pracy - wystarczy 15 stopni, a przed powrotem temp. podnosi się szybko o kilka stopni. Da to dużą oszczędność ? Zrób to w akumulacyjnym domu :lol:

2. parterówka :lol:

1. mniejsza bezwładność jest z mojego punktu widzenia plusem :wink: szybciej i łatwiej obniżyć lub podnieść temperaturę w domu. np: domownicy w pracy - wystarczy 15 stopni, a przed powrotem temp. podnosi się szybko o kilka stopni. Da to dużą oszczędność ? Zrób to w akumulacyjnym domu :lol:

Tak :) Kolega nie bierze pod uwagę,że większa akumulacyjność równa się mniejszy wydatek energetyczny na podgrzanie do temp. pokojowej? :lol:

2. parterówka :lol:

Moim skromnym zdaniem potrzeba dokładnie takiej samej ilości energii, a już na pewno różnice (nawet licząc w roku) bedą minimalne - pomijalne. :lol:

Akumulacyjność, to nie tylko ściany, lecz wszystko co jest w domu

żeby nie było że potępiam teorie Pana Brzęczkowskiego. Bo w niektórych rzeczach przyznaje mu rację, szczególnie jeśli chodzi o niecentralne ogrzewanie o niecentralne przygotowanie ciepłej wody. Tu widzę sporo plusów. Sam będę miał tak w domu. I pewnie po rade przejadę się na Bartycką :wink: Ale czemu TB tak fanatycznie upiera się przy izolacji od wewnątrz? Nie wiem. Jest to jedna z dróg - wcale nie najlepsza.

An - Bud - masz rację ale nie upatrywałbym w tym aż takich oszczędności. Fakt, przy 15 stC różnica temp będzie mniejsza --> straty ciepła też. O ile? Zakładając porządną izolację? Chyba niewiele.

Te straty rzędu 400kWh na 1mb ściany fundamentowej są tak samo egzotyczne, jak lansowana teoria, że w zasadzie, izolowanie posadzki na gruncie jest błędem, bo "marnuje się" 8 stopni temperatury z gruntu, oraz równie "naukowa" teoria, że pompa ciepła nie może działać, bo grunt nie ma takiej "wydolności".

Wszystkie te teorie mają wspólną cechę nie da się ich wytłumaczyć prawami fizyki i właściwościami termicznymi gruntu.

A rzeczywistość jest taka, ze współczesne "normalne" domy na ogrzewanie powierzchni 150m2 ( parterowe) potrzebują około 12.000kWh czyli mniej niż "grzanie gruntu fundamentami" (parterówka o tej powierzchni potrzebuje wg. TB tylko dla fundamentów 19.500 kWh), pompy ciepła pracują, a posadzka bez ocieplenia jest zimna i powoduje ogromne straty.