Wgregor 03.07.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nie pisałem o obliczeniach, straty do fundamentu liczyli "na żywo" a tego pominąć nie można! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nie pisałem o obliczeniach, straty do fundamentu liczyli "na żywo" a tego pominąć nie można! Zapraszam do siebie - masz kłopoty ze słuchem (zrozumienie mowy), mogę pomóc. Lipińscy podali ogólne zużycie energii elektrycznej jaki w ciągu roku "skonsumował" rzeczony dom na wszystkie cele (ogrzewanie, CWU, wentylacje, oświetlenie itp.), ale jakoś jestem pewien, ze podana wartość była dużo nizsza - dlatego nalegam, abyś sprawdził swój słuch Co do przykładu w Danii - oni praktycznie większość domów stawiają w technice szkieletowo-modułowej, gdzie izolacja jest wewnątrz konstrukcji ścian (płyta, wełna, płyta) w miarę potrzeby docieplane z zewnątrz. Przykład:Dom jednorodzinny w Seest – rekordowo niska przenikalność cieplna Z kolei w Seest oddano do użytku prototypowy dom jednorodzinny o powierzchni użytkowej 223 m2 , którego konstrukcję opracowano również z udziałem firmy Rockwool i przy wykorzystaniu produkowanych przez nią elementów termoizolacyjnych i elewacyjnych wytwarzanych z wełny mineralnej. Grubość warstw izolacyjnych wchodzących w skład ścian i dachu, chroniących przed utratą ciepła sięga 395 - 550 mm. P Co do "przestarzałego" OZC - jak sadzisz jakimi metodami w Danii, oblicza się klasę energetyczna budynku? U nas od tego roku - zgodnie z dyrektywami Unii (min. Dania zrobiła to wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.07.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 W Dani w bardzo prosty sposob oblicza sie "spozycie" energii przez domu . Do kazdego domu na rok czasu wprowadza sie audytor i ma gotowe wyniki, po co ma sobie robic dodatkowa prace i obliczac jak moze organoleptycznie sprawdzic czy delikwent nie oszukuje z czyms? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Można dawać izolację na zewnątrz, ale trzeba zrobić płytę fundamentową na termoizolacji. Innych rozwiązań nie nie ma, .... sratatata, można inaczej. Ale cieszę się że wreszcie staleś się tak elastyczny że godzisz się na izolację na zewnątrz po tylu bojach na różnych forach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Dokladnie, foamglas jako pozioma hydroizolacja i np. BK 400 jako pierwsza warstwaSam Foamglas grubosci 4 czy 8cm daje mizerny efekt jako termiczna przegroda (U wychodzi ok. 0,95 dla T4-lambda 0,038 albo 0,6 dla F i lambda 0,048) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 03.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Po jakich bojach. wróciłem z Danii, nie walczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Sprawdzałem i mam. Lipińscy faktycznie podają wartość 120kWh/m2 ale dla domu "średniokrajowego", i jako odniesienie dla swoich projektów np.ich standardowy LMP160 ma 100kWh/m2 (83% kosztów ogrzewania w stosunku do średniokrajowego), ten sam ciepły P160 45kWh/m2(37% kosztów), a Pasywny1 13,5 kWh/m2 (11% kosztów) - taki chwyt marketingowy . Po drugie nigdy nie podawali, ile ich dom zużył w sezonie grzewczym, bo nie grzał całego sezonu - natomiast na podstawie dotychczasowych doświadczeń prognozują, że koszt ogrzania 1m2 w sezonie grzewczym nie powinien być większy niż 3,5 zł. O grzejących fundamentach . Na podstawie wiadomości od Pani AW z "Lipińskich" z dnia dzisiejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Można dawać izolację na zewnątrz, ale trzeba zrobić płytę fundamentową na termoizolacji. Innych rozwiązań nie nie ma, .... sratatata, można inaczej. Ale cieszę się że wreszcie staleś się tak elastyczny że godzisz się na izolację na zewnątrz po tylu bojach na różnych forach. pzdr Hmmmm... Oczywiście zbierznośc pogladów z TB jest przypadkowa ale dziwnie sie składa, byłem na Bartyckiej 1 lipca, spotkkałem się z Panem Tomaszem Brzęczkowskim. Spędziłm dwie godziny w jego sklepie i tam oprócz rozmowy o ogzrewaniu elektrycznym i reku dyskutowaliśmy o płycie fundamentowej (ja będę miał tak zrobiony dom) No i proszę. Telepatia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 03.07.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja tam bywałem jeszcze 15 lat temu. Firma była wtedy w postawinych domach nafaszerowanych elektroniką. to fakt, że Brzęczkowski zafascynowany minimalizacją zużycia energii ,sterowanie daje super dokładne, więc nic dziwnego, że nie lubi zbędnych kg do grzania ,ale na jego stronie izolowany fundament jest http://www.nie-co.pl/izolowanie.php co prawda na końcu ale jest. Jak już dom mam ale wcześniej bywałem często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Sam Foamglas grubosci 4 czy 8cm daje mizerny efekt jako termiczna przegroda (U wychodzi ok. 0,95 dla T4-lambda 0,038 albo 0,6 dla F i lambda 0,048) Pzdr. ej bez przesady to podobnie można napisać, że to jak 4 czy 8 cm styropianu zwykłego o lambda 0,042 lub nawet 0,045. 10 cm foamglass jest równoważne 24 cm BK400 a co jest pewniejsze?- szkło bo BK prawdopodobnie nigdy nie będzie suchutki a jeśli dałoby go tak utrzymać to rewelacja. Isomur tak reklamowany ma U równe ok. 2 to dopiero rewelacja więc chyba mostek likwiduje zaledwie 2-3 cm szkla o takim samym "u" co isomur . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 04.07.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 ej bez przesady to podobnie można napisać, że to jak 4 czy 8 cm styropianu zwykłego o lambda 0,042 lub nawet 0,045. 10 cm foamglass jest równoważne 24 cm BK400 a co jest pewniejsze?- szkło bo BK prawdopodobnie nigdy nie będzie suchutki a jeśli dałoby go tak utrzymać to rewelacja. Isomur tak reklamowany ma U równe ok. 2 to dopiero rewelacja więc chyba mostek likwiduje zaledwie 2-3 cm szkla o takim samym "u" co isomur . pzdr Nie napisalem ze to to samo 4cm czy 8cm, napisalem, ze obydwa przypadki nie sa idealne. Zadne rozwiazanie nie zlikwiduje mostka bez "pomocy" np. BK400 lezacego na tych Foamglas'ach To ze reklamuja Isomur wcale nie oznacza ze jest az tak dobry, wystarczy policzyc czy tez sprawdzic -zdaje sie ze to zrobiles. Reklamie nie mozna bezkrytycznie ufac, jest po to zeby skusic kogos do kupna towaru. BK400 nie jest idealny ale w polaczeniu z Foamglas'em jest duzo lepszy niz te reklamowane przypadki. BK wyschnie i dobrze izolowany od spodu (wspomniany foamglas) nie bedzie podciagania wilgoci, raczej gabka tez nie jest i para wodna z wnetrza domu tez nie "zawilgoci" go w takim stopniu zeby przestal spelniac swoja role. Oczywiscie zakladam ze pierwsza warstwa lezy na wysokosci styropianu podlogi a "przechodzenie" wilgoci z koleinych warstw jest utrudnione przez warstwe leju w spoinie poziomej - tak to widze, nie jest wszystko tak proste i kiepskie jak wydawac by sie moglo Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin555 05.07.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 witam tez cos takiego słyszałem na targach kilkalat temu ale ktos z boku kazał połknąć futro żeby niemarznąć w zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 05.07.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 witam tez cos takiego słyszałem na targach kilkalat temu ale ktos z boku kazał połknąć futro żeby niemarznąć w zimę bardzo "mądry" argument. Patrząc na położenie człowieka to jedno i drugie ociepla go zewnętrznie a co było pierwsze? jajo? czy kura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.07.2008 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Futro (izolację termiczną ) się nie łyka. by była skuteczna, umieszcza się ją między źródłem a odbiornikiem, w tym przypadku powietrze + grunt. ściana postawiona na fundamencie jest bez wątpienia odbiornikiem. Gdybyś dom stawiał w Grecji, Afryce...zapewne ciepło z domu odprowadzane do, o parę stopni chłodniejszego pod domem gruntu, byłoby zjawiskiem korzystnym. Dlatego tam warto izolować od strony zewnętrznej .Ale u nas? To najwyższej klasy nieporozumienie. Powiem więcej :to ochrona interesów rynku instalacyjnego. , czyli lobby! Podobnie jak w samochodach, lobby wstrzymuje prace nad inny napędem niż ropa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Futro (izolację termiczną ) się nie łyka. by była skuteczna, umieszcza się ją między źródłem a odbiornikiem, w tym przypadku powietrze + grunt. ściana postawiona na fundamencie jest bez wątpienia odbiornikiem. Gdybyś dom stawiał w Grecji, Afryce...zapewne ciepło z domu odprowadzane do, o parę stopni chłodniejszego pod domem gruntu, byłoby zjawiskiem korzystnym. Dlatego tam warto izolować od strony zewnętrznej .Ale u nas? To najwyższej klasy nieporozumienie. Powiem więcej :to ochrona interesów rynku instalacyjnego. , czyli lobby! Podobnie jak w samochodach, lobby wstrzymuje prace nad inny napędem niż ropa. o wiekszą bzdurę będzie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.07.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 taka perełka stworzona o 5.30 am masz jakieś natręctwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts