Fugazi1719502289 04.07.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 eee- z tymi lepszymi rabatami dla budowlancow to chyba przesada, mnie z lekka strzyka jak widze ceny po jakich kupowal (moze jest jakas prowizja dla niego, ale na fakturze ceny sa takie jak dla wszystkich) a budowlaniec nie bedzie szukal i sprawdzal gdzie taniej, tylko bierze w pierwszym lepszym miejscu i na pewno nie bedzie sie bawil w negocjacje cenowe w imieniu inwestora staramy sie kupowac z niedoszacowaniem, zawsze mozna domówić, w tym roku to klient jest panem, a nie sprzedający a budowanie traktuje jak jedna z zyciowych przygód, a czas dla rodziny zawsze znajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka11 04.07.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 To był tylko argument pomocniczy. Mają ceny jak wszyscy, więc takie jak i ty na przykład, więc wychodzi na zero. Choć tutaj mogę się posłużyć przykładem. Instalator WOD-KAN dał mi lepsze ceny w tej samej hurtowni za materiał, niż mi udało się uzyskać i pewnie jeszcze na tym zarobił. Tak też miałem jeśli chodzi np. o piec gazowy. Kupiłem piec taniej o 30% w stosunku do ceny wyjściowej, tylko dlatego że wziąłem przez instalatora, który skasował za podłączenie. Rabat duży bo instalator znajomy, choć jak nie jest znajomy to też można z nim negocjować duży rabat. No i z ekipą płacisz za materiał 7% VAT, i nie musisz się później mocować z urzędem skarbowym, żeby ci tą różnicę zwrócili. No chyba że ekipę zatrudniasz na czarno, ale to kolejny stres i możliwe kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 04.07.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Uczciwość i rzetelność budowlańców to temat rzeka ........ ale w sytuacji, którą opisałem mój wykonawca będzie właśnie do mnie dzwonić i mówić, że zabrakło im cementu bo mu nie zależy, żeby tu oszukiwać (nie mówimy o kradzieży) i pytanie czy ma jechać sam i dokupić parę worków czy ja załatwiam. Nie przekonamy się wzajemnie bo każdy z nas budował / uje inaczej i swój sposób chwali Wśród osób,które rozważają budowanie panuje jednak przekonanie, że budowa systemem gospodarczym z samodzielną organizacją materiału to etap wyjęty z życiorysu, przepełniony stresem i ciągłym załatwianiem czegoś oraz zmaganie się z ekipami, które myślą tylko jak cię naciągnąć, okraść itp. Jeszcze w zeszłym roku dokładnie tak samo myślałem i nie wyobrażałem siebie w roli takiego organizatora. Teraz patrząc na moje i moich rodziców doświadczenia, mogę stwierdzić, że nie jest to problem a w moim przypadku duża oszczędność. A najważniejsze to dobra ekipa - jeśli z materiałami i dobrą ceną to czemu nie a jak jeśli sama robocizna to też OK. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 28.06.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Moim zdaniem, jeżeli biorę jedną ekipę do całego SSO to warto z materiałem. Mój wykonawca pokazał mi swoją wycenę (porównałam z własnym kosztorysem- ilościowo nie było wielkich różnic) i ceny netto były takie , jak w lokalnych hurtowniach a podstawowych materiałów (cegła, bloczki, beton) nawet niższe. Kupuje u producenta lub sieciowego dystrybutora. Oczywiście płacę za to marżę, ale jest to ok. 5% ceny netto. VAT mam na całość 7 %. Nie martwię się, że zabraknie cementu czy betonu towarowego albo zostanie paleta pustaków. Może w sumie płacę nieco drożej, ale wolę swój czas poświęcić na bycie na budowie i oglądanie efektów pracy niż wydzwanianie i bieganie po hurtowniach. Paliwo też drożeje !CO do instalacji i wykończeniówki, to raczej będę kupować sama, chociaż hydraulik zaproponował, że zakupy na jego głowie, bo hurtowni ma duży upust. Zobaczymy, to dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.11.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 pierwszy dom- ekipa do stanu deweloperskiego z materiałem, obecny dom sama kupuje materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts